Fenomenul consumului de droguri este greu de stopat. Cu atat mai mult cu cat traficantii, in incercarea lor de a fenta legea, gasesc solutii ingenioase de a pune pe piata astfel de stupefiante. In Bacau, s-a dezvoltat o adevarata retea de fabricanti de droguri. Cu ierburi aduse din Asia.
Comisarii de la Garda Financiara Bacau au depistat o retea de traficanti de droguri care aduceau din China si din alte tari asiatice plante halucinogene pe care le prelucrau, cu retete specifice, in etnobotanice. Asta pentru a le putea astfel comercializa, stiut fiind faptul ca aceasta categorie de stupefiante inca nu a intrat sub incidenta unei legi care sa le interzica de la vanzare. Dosarul este acum pe masa procurorilor si este incadrat la trafic de droguri de mare risc si evaziune fiscala. In prima faza se vorbeste de un prejudiciu adus statului de peste 3 miliarde de lei vechi. Cercetarile au fost extinse pentru a se vedea daca reteaua nu s-a intins in tara sau chiar si in strainatate.
Parintele „afacerilor weed”, trimis in judecata
Adrian M., un om de afaceri din Bacau, a fost trimis, zilele trecute, in judecata de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din orasul nostru pentru infractiuni de trafic international de droguri de risc si organizarea si coordonarea sau finantarea faptelor de trafic de droguri. Tot atunci un alt dosar, in care acesta este acuzat si de evaziune fiscala, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau. „Am inregistrat un dosar al unui bacauan acuzat de trafic de droguri si in care noi trebuie sa facem cercetari pentru evaziune fiscala rezultata in urma activitatilor de comert pe care acesta le-a desfasurat. Cel mai probabil se va lucra la caz impreuna cu ofiterii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor”, a declarat pr. Felix Banila, prim-procuror la PT Bacau. Adrian M. este acuzat ca nu a inregistrat in evidentele contabile ale firmei pe care o administra facturile din lunile iunie si iulie 2010.
Vindea droguri in maginele de vise
Putini stiu insa ca Adrian M. este de fapt unul din bacauanii care au introdus pe piata din municipiu asa-zisele droguri usoare. Le-a numit un produs nou, „weed, destinat drogarii, cu efect puternic dar dezastruos pentru sanatatea consumatorilor”, dupa cum se arata chiar in rechizitoriul intocmit de procurorii de la DIICOT. Erau preparate pe baza de cannabis – droguri de risc – iar acest lucru a iesit la iveala in momentul in care anchetatorii au solicitat verificarea in laborator a produselor pe care acesta le vindea cu lejeritate in magazinele tip spice. Potrivit anchetatorilor, bacauanul si-a infiintat o societate in Germania prin intermediul careia a inceput sa achizitioneze ganja – canepa de afumare, muguri si frunze de canepa. Toate acestea le amesteca cu alte substante, printre care si cannabis sintetic (obtinut in laborator), si le scotea la vanzare in magazinele de vise pe care le detinea in Bacau.
Politia Locala se lupta cu morile de vant
In acest an, agentii de la Politia Locala Bacau au luat din nou la pas magazinele in care se comercializeaza etnobotanice. In cele zece luni, acestia au efectuat aproape 40 de actiuni, au aplicat 31 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 230.000 de lei si au confiscat 648 de plicuri, evaluate la aproape 10.000 de lei. „In prezent, in Bacau mai functioneaza 6 magazine, iar alte 47 au fost inchise”, a precizat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Bacau. Toate aceste demersuri par insa inutile. Magazinele de vise nu pot fi inchise pur si simplu. „Ei isi iau autorizatie pentru comercializare de produse fitosanitare sau nealimentare. Noi mergem in control, constatam ca nu se respecta termenii din autorizatie si facem demersuri pentru suspendarea autorizatiei. In tot acest timp ei continua sa functioneze. Nu putem face altceva decat sa aplicam sanctiuni pentru comert neautorizat, dar nu se poate pune lacatul pentru ca este societate privata. Avand in vedere preturile pe care le practica si faptul ca au multi clienti isi permit sa plateasca amenzile. Nu poti face altceva atat timp cat nu ai o lege la nivel national care sa interzica comercializarea acestor substante”, a explicat Podoleanu.
Vanzarea halucinogenelor se pedepseste cu inchisoare. Pentru comercializarea drogurilor cu risc scazut, pedeapsa este inchisoare de la 2 la 15 ani, iar pentru celor cu risc crescut, se risca inchisoare intre 10 si 20 de ani. In cazul cumpararii unor produse cu risc scazut, pedeapsa este intre 6 luni si 2 ani sau amenda, iar pentru drogurile cu risc crescut, pedeapsa este intre 2 si 5 ani.
Roxana Neagu
Geta Panaite
„Inainte sa merg la ultima dezintoxicare am gasit etnobotanicele. Au fost cele mai grele momente din viata mea de pana atunci. Combinatia intre prafurile de vise si metadona (heroina sintetica – n.r.) e mortala. La centrul unde eram, din 8 consumatori, 4 mureau. E cea mai periculoasa combinatie.”