24 decembrie 2024

„Drepturile si libertatile cetateanului nu sunt negociabile”

Interviu cu Doina Sârghie, expert, coordonator al Biroului Teritorial Bacau al Avocatului Poporului

– Avocatul Poporului este o institutie independenta, menita sa protejeze ctatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice. Asi dori sa explicati, concret, când si pentru ce se pot adresa Avocatului Poporului.
– Intre a putea face si a nu putea face, mai exista o cale de mijloc. Aceasta cale se numeste Avocatul Poporului. Este adevarat ca noi facem si ceea ce nu ar trebui sa facem, dar acest lucru se intâmpla doar pentru ca oamenii sunt in bataia vântului, ei cauta ajutor peste tot, indiferent cum se cheama institutia. Vedeti, deoarece uneori sunt nedreptatiti – sau asa considera ei- fac demersuri peste tot. Noi suntem institutia care stam intre cetatean si institutiile statului. Este adevarat ca Legea Fundamentala, care este Constitutia, stabileste -asa cum o face acum – drepturile si obligatiile fundamentale ale cetateanului, proprietatea fiind dreptul fundamental cel mai des cautat de români, insa mai sunt si drepturi corelative, care deriva din functionarea institutiilor publice. Aici suntem extem de deficitari, ma refer, mai ales la regii si societati care detin monopolul. Cetateanul poate veni cu o petitie, poate face o cerere, poate veni in audienta, ocazii cu care pot solicita repunerea in drepturi, rezolvarea unei cereri adresata unei institutii, in cazul in care nu a facut-o in baza legii. Institutiile noastre publice nu au ajuns la acea maturitate profesionala, maturitate morala, cu toate ca ele au fost create pentru a lucra pentru cetateni. Noi ce facem demersurile conferite de lege, mediere, recomandare, consiliere. In esenta, Avocatul Poporului este un mediator. Nu avem rol coercitiv, nu emitem decizii de sanctionare, ci doar recomandam. Din pacate, de foarte multe ori primim raspunsuri din care nici noi nu intelegem mare lucru, ce sa mai vorbim de cetatean.
– De unde, ierarhic vorbind, incepe competenta Avocatului Poporului, deoarece am vazut ca nu interveniti in activitatea presedintelui, a Parlamentului, a Guvernului, a deputatilor si senatorilor, in deciziile instantelor.
– Suntem o institutie subordonata Parlamentului, nu intram in amanunte constitutionale, in sistemul judecatoresc, in hotarârile guvernului, decât doar in cazuri exceptionale si acest lucru se petrece la nivel national. Justitia este independenta, parlamentarii au un statut conferit prin lege, noi suntem – repet- un mediator, plecând de la menirea Avocatului Poporului creat pentru prima data in Suedia, in 1817. Atunci s-a hotarât ca este necesara o persoana publica, care sa aiba o moralitate deplina si care sa reprezinte interesele cetateanului in raport cu institutiile statului. La noi a fost infiintata in 1997, iar in Bacau din 2003, de aceea va spuneam ca suntem o institutie tânara si avem nevoie sa devenim cunoscuti in teritoriu.
– Cum procedati, de unde afla cetateanul ca existati, ca poate apela la dumneavoastra?
– Suntem o institutie publica, insa nu avem alte posibilitati de a ne face cunoscuta decât prin intermediul presei si prin deplasarile noastre in teritoriu. Am colaborat si colaboram foarte bine cu Trustul Media Desteptarea, pot spune ca sunteti singura institutie de presa care ne-a sprijinit in toti acesti noua ani de când functionam. Ziarul dumenavoastra a fost alaturi de noi permanent si apreciem acest lucru. Este nevoie in aceasta perioada de multa informatie din partea noastra, care sa ajunga la cetateni. Stiu ca nu va e usor, sunteti o societate comerciala, lucrati pe profit, insa v-ati gasit spatiu si timp si pentru o tânara institutie de sistemului democratic din România. Chiar si Avocatul Poporului, profesorul Iancu, a apreciat colaborarea dintre noi si Trustul DESTEPTAREA, fiind, cu ocazia vizitei in Bacau, invitatul TV Bacau. Multi cetateni au mari lacune in informatii, nu-si cunosc drepturile, nu cunosc competentele tuturor, de aceea apelam mereu la presa, vrem sa-i ajutam, sa-i sprijinim.
– Pe lânga petitii, audiente, cereri, imi spuneati ca Avocatul Poporului se poate sesiza si din oficiu. Cum se intâmpla concret?
– Din presa, de la televiziune, de la radio, din documentele prezentate de cetateni. In activitatea noastra procedam si la anchete proprii, colaborari cu alte institutii ale drepturilor omului, cu diferite ONG-uri.
– Doamna, ce se intâmpla cu scrisorile, cu sesizarile pe care le primiti si nu sunt de competenta Avocatului Poporului?
– Am spus ca primeste un raspuns, pozitiv sau negativ, insa documentat. De luni pâna vineri, usa noastra este deschisa, le ascultam plângerile, nu am auzit de o alta insitutie care face acest lucru. Ore si ore stam de vorba cu ei, ii indrumam, le deschidem o alta cale. Avocatii, primarii, directorii de institutii nu au timp, alteori nu vor sa-si indeplineasca rolul si atributiile. Regretabil este ca multi vin dupa ce nu se mai poate face aproape nimic, reclamatiile sunt tardive. De multe ori suntem psihologi si nu juristi, experti. Comunicarea cu omul nu este usoara si nici nu este la indemâna tuturor functionarilor publici, salariatilor din institutiile publice. Stiti ce facem toata ziua, de la 8 la 16, ascultam plânsul oamenilor, necazurile lor, sunt oameni saraci, neinformati, cu studii incomplete, care sunt purtati de la o institutie la alta, sunt somati sa adune brate de dosare, hârtii, care, pâna la urma, se dovedesc inutile. Problema se putea rezolva simplu, cu deschiderea legii, a Constitutiei, cu bunavointa, cu intelegere, ceea ce – cu regret o spun- uneori lipsesc. Se invoca lipsa de timp, lipsa de personal, insa cu drepturile si libertatile oamenilor nu se discuta, nu se negociaza. Sunt absolventa a Facultatii de Drept din Bucucresti, am lucrat ca secretar al unei primarii, la Directia Muncii, la o societate comerciala. Am experienta necesara in activitatea de consiliere, de sfaturie, am pregatirea pentru a fi de folos celor care apeleaza la institutia noastra.
– Sigur ca nu numarul sesizarilor este foarte important, ci problemele ridicate, insa v-as ruga sa imi spuneti care a fost adresabilitatea in 2011 si 2012.
– Oamenii au incredere in institutie, au inceput sa ne cunoasca si suntem multumiti ca in cea mai mare parte le-am rezolvat doleantele. In 2011, am avut 220 de petitii, 100 de dosare solutionate favorabil. Atentie, solutionarea nu inseamna ca a primit pamântul sau alte drepturi, oamenii au primit raspunsuri in conformitate cu legile in vigoare. Multe cereri au venit tardiv, altii au fost pusi pe drumuri degeaba, au cheltuit timp si bani, dar nimeni nu le-a spus ca nu au dreptul. Cele mai multe s-au referit tot la dreptul de proprietate, din neintelegerea corecta a legilor. Cele mai multe petitii s-au referit la recalcularea pensiilor, activitate care ne-a luat foarte mult timp si a fost un succes pentru noi. Am colaborat foarte bine cu Casa Judeteana de Pensii, pentru care le-am multumit public.
– Am vorbit de competente. De ce nu se ocupa Avocatul Poporului?
– Nu are competente in activitatea institutiilor judecatoresti, nu reprezinta cetateanul in instanta, asa cum cred unii. Nu ar trebui sa acorde consultatii juridice, cee ce facem noi eu le denumesc sfaturi juridice. Pot sa va spun ca a crescut adresabilitatea catre Avocatul Poporului, numai anul acesta avem 110 cereri si audiente inregistrate, o parte au fost rezolvate, altele sunt in curs.
– In incheiere, am sa va rog sa spuneti care sunt satisfactiile unui expert de la Avocatul Poporului?
– In fiecare om, in fiecare cetatean care ne deschide usa eu ii vad pe parintii mei, oameni simpli, cu necazurile lor, cu bucuriile lor. Stiu de la ei care sunt si astazi necazurile oamenilor, primaria, primarul, doctorul, politistul, directorul, secretarul. Peste tot sunt probleme. Acesta este rolul nostru, al Avocatului Poporului, sa fie mediator intre cetatean si institutiile statului, sa le apere drepturile si libertatile. Ma bucur când observ ca au intrat incruntati, nervosi, suparati pe toata lumea si pleaca destinsi si multumiti.



Gheorghe Baltatescu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img