Doua organizatii internationale neguvernamentale si-au publicat rapoartele anuale, din care reiese, cu mici diferente, ca, in 2014, au murit in exercitiul functiunii peste 138 de ziaristi, din presa scrisa, audio, video, cameramani si fotoreporteri. Acelasi rapoarte mai consemneaza ca, in ultimii cinci ani, au fost ucisi pe teatrele de operatiuni militare (Siria, Pakistan, Irak, Afganistan etc.) 624 de ziaristi.
Sunt cifre impresionante, daca luam in calcul ca acesti oameni nu erau combatanti, de o parte sau de alta, a conflictelor. Câteva cazuri au zguduit lumea prin cruzimea cu care ziaristi americani, englezi sau francezi au fost executati in fata camerelor de luat vederi, mai ales in Siria sau Irak. Guverne, organizatii profesionale, de aparare a drepturilor fundamentale ale persoanei, a libertatii presei, personalitati ale vietii sociale si politice au condamnat aceste asasinate, solicitând, la unison, masuri ferme de protectie a ziaristilor, aflati in misiune, cât si refuzul de a negocia cu organizatiile teroriste.
Cu toate acestea, indivizi sau organizatii, in numele unor principii, a dorintei de razbunare, de pedepsire a celor care, in numele dreptului la informare, a libertatii de exprimare, isi expun, isi publica opiniile, procedeaza la suprimarea lor.
Cel mai sadic atentat s-a produs zilele acestea in Franta, niste primitivi care nu înteleg societatea occidentala si democratia au descarcat mitraliera într-o redactie de ziar, omorând, la intâmplare, 12 oameni, deoarece – afirma ei – au atentat la valorile unei religii, islamica, in speta. Suntem, indiferent pe ce parte a globului vietuim, in secolul XXI, când ar trebui sa triumfe respectul, dreptul la exprimare si informare, rezolvarea pe calea dialogului a oricaror diferende, valori asumate, teoretic, de toate tarile membre ale ONU.
Nimic nu poate justifica o crima, indiferent de mobilul ei, de aceea vinovatii trebuie pedepsiti, cum, cred cu tarie, ca si ziaristii trebuie sa-si respecte subiectii, statutul si principiile deontologiei profesionale. Toti avem drepturi, cum toti avem si obligatii, pe care ni le asumam, altfel ajungem la anarhie, la crima, razboi sau atentate, in care pot muri oameni nevinovati.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.