5 noiembrie 2024

Drama bolnavelor de cancer la sân

O initiativa legislativa, venita din partea parlamentarilor PNL, prevede un ajutor mult asteptat de bolnavele de cancer care si-au pierdut unul sau ambii sâni din cauza bolii. Este vorba despre reconstructia mamara, la femeile care au suferit mastectomie, cu bani de la bugetul de stat si care ar trebui sa se intâmple de anul viitor.

Pentru inceput vor beneficia cel mult 1.000 de paciente pe an. O astfel de proteza costa in jur de 500 de euro si acesta va fi pretul suportat de Casa de Sanatate. Proiectul nu specifica foarte clar daca si cheltuielile interventiei in sine vor fi suportate.



Se vorbeste doar de corectiile estetice, care nu vor fi decontate. Pentru ca o astfel de operatie este mult peste posibilitatile financiare ale femeilor mutilate de cumplita boala, ele isi mascheaza sânul pierdut cu saculeti plini cu boabe de fasole, bucati de material sau bureti. Pe piata se gasesc si proteze externe, nu foarte scumpe, dar pe care, din pacate, nu toate pacientele si le permit.

Bacauancele au un sprijin

In ajutorul lor vine Asociatia Sofi Roz Bacau care din banii strânsi din donatii le deconteaza celor care solicita o parte sau pretul intreg al unei proteze. Ani la rând, membrele asociatiei, care au trecut si ele prin trauma mastectomiei, au incercat sa-i convinga pe sefii din Sanatate ca protezele de sân sa fie decontate, la fel ca cele de sold, de exemplu. Nimeni nu le-a auzit. „Cel mai bine era sa fie decontate aceste proteze ca oricare altele. Noi ne-am zbatut sa obtinem acest lucru dar nu s-a reusit.

Probabil au considerat ca ar fi un lux. Costul unei proteze este de 370 de lei si decontam jumatate din valoarea ei, dar uneori acoperim si costul total pentru ca sunt unele femei care au un venit de doar 400 de lei pe luna si chiar nu-si permit”, spune Dorica Platon, vicepresedintele Asociatiei Sofi Roz.

Numai in anul 2012, in judetul Bacau, au fost depistate 134 de cazuri noi de cancere de sân, dintre care 62 in stadii curabile. Pentru multe femei diagnosticul s-a pus prea târziu si au fost nevoite sa recurga la extirparea sânului. In prezent, statul suporta cheltuielile cu interventia chirurgicala pentru reconstructia sânului dar nu si implanturile din silicon. (Geta P.)

„Aceasta initiativa este buna, mai ales pentru tinere. Din pacate sunt si fete de 17 – 18 ani care sunt diagnosticate cu cancer de sân. Am intâlnit astfel de cazuri in spital. Pentru psihicul lor este important sa le fie reconstruiti sânii. Pentru persoanele mai in vârsta nu cred ca mai conteaza atât de mult. Unele nici nu-si doresc sa mai treaca printr-o noua interventie chirurgicala. Pentru ele ar fi mai utila acea proteza externa” – spune Dorica Platon, vicepresedinte Asociatia Sofi Roz Bacau




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri