Moldova va fi reprezentată în Parlamentul European de doi social-democrați: dr. Tudor Ciuhodaru, deputat de Iași, și Dragoș Benea, senator de Bacău și președinte al județenei PSD. Cel dintâi se consideră și băcăuan deoarece a locuit în urbea noastră până la 18 ani, fiind fiul a doi cunoscuți medici.
Miercuri, la invitația lui Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru a vizitat Spitalul Județean de Urgență (SJU), mai exact Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), care va beneficia de o importantă investiție finanțată din fonduri europene: extinderea secției și construirea unui heliport.
Acesta va mări considerabil șansele de supraviețuire ale bolnavilor care, aflați în stare gravă, trebuie transportanți la o clinică universitară. Oaspetele a fost condus pe acoperișul clădirii UPU, unde Adrian Popa, managerul SJU Bacău, a descris modificările care vor fi făcute, viitoarele circuitele funcționale, heliportul, „cu platforma care va fi inovativă pentru România”, a dat date despre proiectant, costuri și durată. Pe scurt, investiția va costa 3 milioane de euro și va dura cel mult doi ani.
„Vorbim de o unitate de primiri urgențe cu 82.000 de prezentări pe an”, a explicat Adrian Popa. Detaliind, în 2018 s-au prezentat la Urgențe 55.700 de adulți și 19.200 de copii, din care 18.300 au fost internați, iar de la 1 ianuarie 2019, 28.700 de pacienți, din care 6.400 au fost internați. Cosmin Necula, primarul Bacăului, a explicat ce se va întâmpla cu parcarea din fața UPU Pediatrie, care va fi realizată în parteneriat cu Consiliul Județean și va fluidiza circulația spre și între secții.
Doi europarlamentari = o garanție
Tudor Ciuhodaru a apreciat faptul că Primăria Bacău și Consiliul Județean lucrează în echipă și realizează lucruri bune pentru sănătatea băcăuanilor: „Faptul că vor fi doi reprezentanți în Parlamentul European care au mare legătură cu acest oraș înseamnă un plus de garanție că în această zonă lucrurile o vor lua în direcția favorabilă.” Deputatul a mărturisit că, marți, proiectul său de suflet, Spitalul Regional de Urgență Iași, cu care se va colabora de-a lungul timpului, a primit deja indicatorii tehnico-economici și intră în linie directă de finanțare pe Comisia Europeană.
„Oricine poate constata că în acest mandat s-au întâmplat lucruri remarcabile în sănătatea din România, a afirmat Tudor Ciuhodaru. În primul rând pot să vorbesc de cel mai mare buget al Sănătății din istoria României, este un buget care nu a mai fost niciodată, apoi vorbesc despre condițiile de salarizare. Sunt puține țări din lumea aceasta care pot spune că salariile medicilor, și am insistat pentru asta, sunt mai mari decât salariile demnitarilor.
Asta arată că avem niște politici de sănătate centrate în așa fel încât fiecare român să aibă asistența medicală de care are nevoie, atunci când are nevoie și acolo unde are nevoie, iar eforturile pe care le faceți aici sunt exact unde este nevoie.” Datorită lor, a adăugat deputatul de Iași, băcăuanii nu vor mai fi nevoiți să se ducă sau să fie plimbați sute de kilometri până la alte spitale.
Bacăul, în Mecanismul de protecție civilă
Dr. Ciuhodaru a mai vorbit și despre alte realizări ale acestui mandat: deschiderea Institutului Cantacuzino, care va produce primele vaccinuri românești în doi ani, despre gărzi și pensionarea celor care lucrează în condiții grele, programele naționale pentru hepatită, cancer, diabet și sumele alocate de Guvern acestora. „Esența a ceea ce vă spun astăzi este că vrem să fim tratați în România – la Bacău, la Iași, la Neamț, la Suceava – la fel ca în Bruxelles, iar aceste eforturi pe care le vedem astăzi, lucruri bune făcute de administrația băcăuană, pe care le-am făcut și noi în Parlamentul României, să fie continuate la nivel european”, a spus dr. Ciuhodaru.
El a mărturist că este cel mai aprig urmăritor al ministrului Sănătății și că nu-și slăbește partenerii când e vorba de realizarea proiectelor. Nu degeaba i s-a spus Duracell. „Vreau să fac astăzi un pact cu domnul Benea și colega mea (dr. Bilbor, n.r.). Știți că există, la nivel european, Mecanismul de protecție civilă pe care ar trebui să-l dezvoltăm deoarece înseamnă noi facilități medicale, noi implementări de tehnologie. Vă garantez că Bacăul va fi unul dintre orașele care vor beneficia de acest program, Mecanismul de protecție civilă, în așa fel încât, dacă apare o situație care nu poate fi gestionată la nivel local, o situație de criză, să poată fi rezolvată la nivel european”, a promis dr. Ciuhodaru.
În Sănătate, s-au făcut și se vor face investiții
Dragoș Benea a recunoscut că vizita are legătură cu campania pentru Parlamentul European și că a folosit acest prilej pentru a-l invita pe Tudor Ciuhodaru în Bacău, ca să-și amintească de „clipele petrecute în jurul și pe acoperișul spitalului, unde urmărea meciurile Campionatului Mondial din 1982 sau 1986”.
Dragoș Benea și-a amintit de anul 2010, când CJ Bacău era al doilea după Cluj în topul investițiilor din Sănătate, ceea ce nu împiedicat Guvernul Boc să taie paturi din SJU. „Între timp, s-au făcut investiții importante și se vor mai face”, a spus Dragoș Benea și a trecut în revistă investițiile mai recente: accesul la Urgențe Pediatrie, „dorința tuturor de finalizarea a Spitalului Municipal”, lucrările de modernizare a Spitalului Vechi, care vor începe în zilele următoare, sau modernizarea secției Radioterapie, care se extinde acum cu un al doilea buncăr.
„Întotdeauna, sănătatea a fost o prioritate pentru Consiliul Județean și Primăria Bacău, pentru PSD, care a luat niște măsuri importante în salarizarea medicilor și a asistenților, dar din păcate indicele de satisfacție al pacienților nu este încă la cotele pe care ni le dorim și toți trebuie să avem eforturi conjugate, de la portar la managerul spitalului, corp medical, corp asistenți, personal de îngrijire…
Toți trebuie să știm că oamenii nu vin de plăcere, vin din necaz la spital și raportarea la pacient, la cetățean trebuie să fie una optimă, altfel toate aceste investiții făcute din fonduri europene, din fonduri naționale și de la bugetul local nu-și vor atinge țintele”, a avertizat Dragoș Benea. Senatorul a precizat că își dorește ca, după 1 iunie, să fie împreună cu Tudor Ciuhodaru în Parlamentul European și să susțină proiectele importante ale Moldovei și ale județului Bacău deoarece, de-a lungul timpului, nimeni nu a avut grija Moldovei.
Binele și Răul, determinate politic!
„Nu fac deloc abstracție de momentul în care ne aflăm, suntem în campanie, dar oamenii trebuie să știe că tot ce se întâmplă bine sau rău în viața lor se întâmplă datorită unor decizii sau indecizii de natură politică, a declarat Dragoș Benea. Trebuie să ne asumă și deciziile bune, și acele momente de ezitare. Deocamdată, în zona Sănătății, în județul și în municipiul Bacău, veștile sunt bune chiar dacă, paradoxal, acest șantier abandonat din 2014-2015 privind Spitalul Municipal creează un disconfort major tuturor. Sperăm să ieșim cât mai repede din această zonă de disconfort astfel încât totul să se închege aici, în curtea Spitalului județean de Urgență «Sfânta Maria».”
Următoarea oprire a fost la Unitatea de Primiri Urgențe a Secției de Pediatrie, care i-a plăcut foarte mult doctorului Tudor Ciuhodaru. Ziariștii au pus întrebări privind obiectivele comune, buna comunicare și procedurile privind accesarea fondurilor europene. Cei doi parlamentari au promis că vor lupta pentru simplificarea legislației și a procedurilor. Iar pentru că veni vorba despre Corina Crețu, Dragoș Benea a amintit, în final, că în Regiunea Nord-Est s-au decontat peste 500 de milioane de euro în exercițiul financiar 2007-2016, ceea ce desființează opinia unora că doar cei din vestul țării știu să atragă fonduri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.