Acum două luni, în campania pentru locale, premierul Orban anunța la Bacău construirea autostrăzii A13 Bacău – Brașov; iar la Iași construirea A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni. Cele două proiecte de infrastructură, din care primul Bacău – Brașov – cel mai avansat proiect de autostradă din Moldova – au dispărut. Nicio vorbă despre aceste autostrăzi în Planul de Redresare și Reziliență.
„În realitate, Guvernul Orban a vândut autostrada Moldovei pentru metroul lui Boc de la Cluj care, conform cifrelor ‘scăpate’ presei de incompetenții din PNL, va beneficia de o alocare de 1 miliard euro prin Planul de Reziliență”, spune europarlamentarul Dragoș Benea.
„Am atras atenția – atât în postări anterioare, cât și în intervenții în mass-media – că pentru regiunea Moldovei este crucială o alocare financiară echitabilă și echilibrată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, document strategic aflat în chinurile facerii la Guvern. Ba, din câte putem vedea, planul a devenit un levier electoral pentru incompetenții aflați la guvernare – în aproximativ o săptămână, urmează să plouă din nou torențial cu miliarde de euro care există doar pe hârtie”, a mai spus europarlamentarul băcăuan.
„Așa au înțeles Orban și ai lui să dezvolte infrastructura Moldovei – construind metrou la Cluj, un oraș întins cale de vreo 2 stații. Noi am mai văzut acest film dezgustător în 2010 când, tot sub justificarea unei crizei (economice atunci/epidemiologică acum), Guvernul Boc a finanțat din greu construirea de terenuri de fotbal în pantă și săli de sport ale nimănui, iar în Moldova a închis spital după spital, invocând lipsa acută a banilor. Bani care totuși au existat pentru stadionul și sala de sport din Cluj, dați chiar din fondul de rezervă al Guvernului, dar nu au mai existat pentru rudele sărace și tolerate din Moldova, care au fost abandonate pe dinafară. Dreapta trădează, a câta oară?, Moldova”, a mai spus Dragoș Benea.
Acesta mai spune că premierul Orban este orb la aspirațiile de dezvoltare ale acestei regiuni: Guvernul a făcut și face ce știe mai bine – împarte banii strict pe criterii clientelare și discreționare, adâncind și mai mult clivajul dintre cea mai săracă regiune și restul țării. Ei mimează grija pentru Moldova, dar de fapt au întors spatele locuitorilor acestei regiuni.
„Domnii politicieni cu referendumul inutil,de 100.000 euro, organizat în Bacău au idee câți bani sunt alocați, în mod real, de Guvernul Orban pentru Moldova și județele ei? Nu de alta, dar prin iunie se băteau cu pumnul în piept și cereau 25 la sută finanțare pentru marea infrastructură din Moldova. Unde sunt acești bani?”
Dragoș Benea, europarlamentar
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.