„Există soluția de ieșire din așa-zisă criză a gunoiului din Bacău: aprobarea proiectului de act adițional la contract depus de consilierii locali PSD încă de vineri seară. E un proiect rezonabil, elaborat în sensul apărării intereselor băcăuanilor și respectării prevederilor legale cerute prin OUG 74/2018”, explică europarlamentarul Dragoș Benea, liderul PSD Bacău, pe facebook.
Acesta adaugă că aleșii nu sunt „chemați” să rezolve problemele create de primarul Bacăului, ci problemele municipiului Bacăul. „Necula vrea, cu mâna consilierilor locali, să ofere despăgubiri de milioane de euro – pe 6 ani – firmei Soma. De aici, toate presiunile și instigările făcute la adresa consilierilor pentru ca ei să aprobe scumpirea cu 50 la sută a gunoiului din Bacău, de la 14 la 21 milioane lei/an”, afirmă Dragoș Benea. Întrebarea e cum vor proceda următorul primar și următorul Consiliu Local când, în vara anului 2020, licitația aflată în desfășurare va stabili un operator de salubritate pentru Bacău, „iar contractul cu Soma va trebui reziliat cu acordarea de despăgubiri din bugetul local, adică din banii băcăuanilor?” Cine va avea curajul să semneze? Ce va spune Camera de Conturi? Benea amintește că se știa despre licitație deoarece în octombrie 2018 același CL Bacău a aprobat documentația de atribuire și a mandatat ADIS să încheie viitorul contract cu operatorul câștigător.
„În detrimentul unui tarif corect pe deșeuri, rezultat dintr-o licitație transparentă, Necula stăruie pentru o scumpire cu 50 la sută a gunoiului care ar umple conturile Soma și ar goli buzunarele băcăuanilor”, afirmă Dragoș Benea. Liderul PSD le oferă celor 10 consilieri locali de la celelalte partide un fragment din actul adițional și îi roagă să-l citească atent și să spună public dacă au mai văzut un astfel de contract de servicii publice încheiat între o primărie și un prestator privat: „Practic, prin acest articol se consfințește monopolul operatorului pe serviciul de salubrizare al Bacăului, pe care Soma îl prestează de peste 25 de ani, ultima licitație datând din 2005, când România nu era în UE.”