Declarația europarlamentarului Dragoș Benea reflectă un moment de intensă frământare politică în România, în contextul alegerilor prezidențiale și al viitoarelor alegeri parlamentare. Potrivit acestuia, criza politică și socială actuală reprezintă consecința decadelor de inconsecvențe și inechități, amplificate de recentele provocări generate de pandemie și discursul polarizant adus în prim-planul vieții publice.
„Inconsecvențele politice din ultimii 30 de ani, inechitățile și neajunsurile de după pandemie, dar și discursul urii promovat de USR și sateliții săi din 2019 au născut un Leviathan anti-democratic,” a declarat Benea, subliniind că frustrările acumulate de cetățeni riscă să alimenteze un curent suveranist periculos, care își are rădăcinile în nemulțumirile profunde ale populației.
Un mesaj clar din partea electoratului
Rezultatul turului I al alegerilor prezidențiale a fost, în viziunea europarlamentarului, un semnal puternic din partea unei majorități tăcute și radicalizate. „Este un mesaj fără echivoc, a cărui vehemență vorbește de la sine,” a spus Benea, adăugând că reacțiile extremiste ar putea pune în pericol stabilitatea democrației românești.
Cu toate acestea, Benea îndeamnă la moderație și responsabilitate, atrăgând atenția asupra pericolului „piromanilor de profesie” care ar putea exploata aceste tensiuni sociale și politice: „Nu trebuie să dăm foc locuinței noastre comune – România – chiar dacă unii urmăresc acest obiectiv obsesiv.”
PSD – între demonizare și responsabilitate
Europarlamentarul a evidențiat rolul Partidului Social Democrat (PSD) ca factor de echilibru într-un peisaj politic agitat. Acesta a subliniat că, deși PSD a fost deseori ținta criticilor și a fost demonizat ca „ciuma roșie,” partidul a ales să intre la guvernare pentru a redresa situația țării după guvernările de dreapta, pe care le-a catalogat drept „falimentare.”
„Am fi putut sta pe margine, lăsând dreapta să se afunde în propriul marasm, dar ce vină aveau românii să suporte un asemenea regim batjocoritor?” a explicat Benea, făcând referire la guvernările anterioare conduse de PNL și USR.
Un 1 Decembrie al reconcilierii
Ziua Națională, care coincide anul acesta cu alegerile parlamentare, este văzută de Benea ca o oportunitate de reconciliere. „Trebuie să fie o zi a reconcilierii cu cei mulți, cu baza noastră electorală, dar mai ales cu cetățenii ale căror nevoi și frustrări nu le-am ascultat suficient în ultimii ani,” a spus el, subliniind importanța mobilizării PSD pentru a răspunde mesajului transmis de electorat pe 24 noiembrie.
Într-un climat politic tensionat, Dragoș Benea face apel la responsabilitate, dialog și echilibru pentru a evita o „furtună perfectă” care ar putea destabiliza România. Declarația sa subliniază nevoia urgentă de a asculta vocea cetățenilor și de a reconstrui încrederea în clasa politică, într-un moment decisiv pentru viitorul țării.