Douăzeci şi una de companii din judeţul Bacău au fost incluse în topul celor mai mari 1.000 de firme din România, după cifra de afaceri raportată pentru anul 2022. Dedeman, Chimcomplex şi Spedition UMB se află pe primele trei locuri din acest clasament, subliniind performanţa economică remarcabilă a judeţului situat în inima Moldovei, scrie Business Magazin.
Cu o populaţie de 583.590 de locuitori conform ultimului recensământ, judeţul Bacău, adesea descris ca fiind parte din cea mai săracă regiune a României, a demonstrat o dezvoltare economică semnificativă în ultimele trei decenii. Acesta a devenit un punct de referinţă pentru antreprenoriatul românesc, oferind lideri în diverse sectoare economice.
În 2022, cele douăzeci şi una de companii băcăuane au generat afaceri cumulate de 29 de miliarde de lei, un profit total de 2,9 miliarde de lei și au angajat peste 25.000 de persoane, conform datelor din catalogul ZF Top 1.000 companii – ediţia 2023. Este de remarcat faptul că în top zece cele mai mari companii din Bacău nu există niciun business străin, ci doar firme dezvoltate de antreprenori locali.
Dedeman, fondată de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, este liderul pieţei de bricolaj din România, cu afaceri de peste 11 miliarde de lei şi o reţea de peste 60 de magazine. Pavăl Holding, imperiul creat de cei doi antreprenori, include afaceri în imobiliare, construcţii şi alte domenii, fiind evaluat la peste 4,7 miliarde de euro.
Chimcomplex, sub conducerea antreprenorului Ştefan Vuza, este cea mai mare fabrică din judeţul Bacău şi principalul producător de substanţe chimice din regiune. Cu 27 de fabrici şi 3.200 de angajaţi, compania are o capitalizare de 6,1 miliarde de lei.
Spedition UMB, alături de Tehnostrade şi Sa&Pe Construct, sunt lideri în construcţii de infrastructură, sub coordonarea lui Dorinel Umbrărescu. Aceste firme, cu afaceri cumulate de peste 5,4 miliarde de lei, sunt implicate în proiecte majore precum construcţia autostrăzii A7.
Alte companii remarcabile din Bacău includ Nitramonia BC, un combinat chimic administrat de Eusebiu Guţu, Intertranscom Impex, producător de plasă sudată, şi Croco, producător de biscuiţi din Oneşti.
Ascensiunea economică a judeţului Bacău este susţinută de performanţele industriei prelucrătoare, care în 2022 a avut venituri de 9,8 miliarde de lei. Totuşi, provocările legate de lipsa forţei de muncă rămân pregnante, deşi potenţialul judeţului este de necontestat.
Recent, grupul italian Moncler a investit 10 milioane de euro în extinderea producţiei din Bacău, fabrica locală devenind responsabilă pentru o treime din toate gecile produse de grup la nivel mondial.
Cu proiecte majore de infrastructură în derulare, precum autostrada Moldovei, viitorul judeţului Bacău pare promiţător, indicând o continuare a creşterii economice şi a atragerii de investiţii internaţionale.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.