Pe 6 și 7 octombrie, românii sunt așteptați la vot pentru a spune „DA” sau „NU” cu privire la revizuirea Constituției.
Concret, e vorba despre modificarea art. 48, care va avea următorul conținut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Prin urmare, sintagma „între soți” va fi înlocuită cu sintagma „între un bărbat și o femeie”. Scrutinul se va desfășura sâmbătă și duminică, între orele 7 și 21.
Pentru buna desfășurare a Referendumului, instituțiile județene și autoritățile locale au primit sarcini specifice din partea Prefecturii Bacău. Astfel, primarii vor informa publicul cu privire la secțiile de votare existente pe raza unității administrativ-teritoriale, Inspectoratul de Jandarmi va răspunde de siguranța procesului de votare și a secțiilor, iar Direcția de Sănătate Publică va lua măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale la secţiile din județul Bacău, pe perioada desfășurării scrutinului.
Se poate vota pe liste suplimentare
Toate materialele au fost achiziționate, inclusiv buletinele de vot necesare celor 635 de secții de vot din județ, paza acestora fiind asigurată de jandarmi.
Pentru ca Referendumul pentru revizuirea Constituției să fie validat e necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot. Rezultatul este validat dacă numărul opţiunilor valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930.
Cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota în orice secție din țară sau din afara ei, pe liste suplimentare. Persoanele netransportabile, din motive de boală sau invaliditate, pot solicita președintelui biroului secției de votare o urnă mobilă, care le va fi adusă acasă, în spitalul sau în centrul de asistență în care sunt internați, împreună cu buletinul de vot și o ștampilă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.