11 ianuarie 2025

Două suspiciuni de infecție cu virusul West Nile în județul Bacău

– autoritățile sanitare așteaptă acum rezultatele analizelor care să confirme sau să infirme aceste suspiciuni – s-au dispus mai multe măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu acest virus – primăriile să dea cu insecticid pentru țânțari, asociațiile de locatari să verifice dacă sunt subsoluri pline cu apă în blocuri, iar medicii de familie să monitorizeze orice sindrom febril prelungit

O prima suspiciune de West Nile s-a înregistrat la o persoană care locuiește în zona de sud a municipiului Bacău, mai precis în cartierul Narcisa, iar o a doua, o meningită tot cu West Nile, a fost luată în evidență la un locuitor din Brusturoasa, ambii pacienți fiind internați. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a luat deja o serie de măsuri.



„Avem o suspiciune de infecție cu West Nile în orașul Bacău, este infecție sindrom febril prelungit, și încă o suspiciune de meningită, tot cu West Nile, la Brusturoasa. Sunt, așadar, două suspiciuni, dar nu avem încă rezultatele de la Cantacuzino la ele. Am anunțat toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Bacău ca să dea cu insecticid pentru țânțari și le-am anunțat să ia legătura cu asociațiile de locatari să verifice să nu aibă apă în subsoluri cei care stau la blocuri. Am anunțat medicii de familie din zonă ca orice sindrom febril prelungit să-l trimită la Boli Infecțioase și am anunțat Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău”, a declarat dr. Anca Dancău, şef Compartiment Supraveghere şi Control Boli Transmisibile, din cadrul DSP Bacău.

Având în vedere avertizarea medicală, și conducerea Centrului de Transfuzii din Bacău a luat măsuri, printre care și aceea că au fost opriți de la donare cei care locuiesc în zona de sud a Bacăului. „Am izolat jumătate de oraș, respectiv zona de sud a Bacăului, acolo unde este suspiciunea de West Nile nu se mai recoltează deloc sânge.

Orice donator care vine cu înțepături de insecte este respins de la donare, iar sângele pe care-l recoltăm de la cealaltă jumătate de oraș (n.r. – nord), care nu este în raza respectivă, îl carantinăm 15 zile. Donatorii sunt informați că dacă în termen de 15 zile de la donare apare orice semn clinic să anunțe. Am pornit și în colecte mobile în județ ca să avem sânge”, a precizat și dr. Adriana Ghindă, director Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău.

Anul trecut, potrivit raportului de activitate al DSP Bacău, în județul Bacău au fost opt suspiciuni de meningo-encefalită cu virus West-Nile, dintre care două s-au confirmat, dar unul a avut expunerea și incubația în județul Vrancea. Și în 2016 au fost șapte cazuri de West Nile, fiind înregistrat și un deces prin meningită cu acest virus la o bătrână de 81 de ani, din comuna Buhoci.

Infecția cu West Nile poate determina meningită sau meningo-encefalită, iar transmiterea se face doar prin înțepătura de țânțar infectat. În majoritatea cazurilor, nu apar simptome, iar atunci când apar sunt variate. La circa 20% din cazuri sunt simptome moderate, ce apar după 8-10 zile de la înţepătura ţânţarului şi se manifestă prin: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virus West Nile, dezvoltă simptome severe de boală (meningoencefalită), manifestate prin febră ridicată, dureri mari de cap, rigiditatea coloanei cervicale, dezorientare, tremor şi convulsii, paralizii, pierderea vederii, comă şi uneori deces. Specialiștii atrag atenția că sunt predispuși la îmbolnăvire vârstnicii care suferă de boli cronice, primele simptome fiind febra, durerile articulare și musculare și se recomandă populației amplasarea de plase de protecție la geamuri și uși, pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în casă, să folosească substanțe chimice repelente de țânțari și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Primăria Bacău are în desfășurare procedura de achiziție publică pentru „Servicii de pulverizare aeriană pentru combaterea țânțarilor și insectelor de disconfort de pe teritoriul municipiului Bacău, inclusiv furnizare insecticid”. Lupta contra țânțarilor se va desfășura timp de patru luni iar pentru că procedura e simplificată într-o singură etapă se va desemna destul de repede firma care va câștiga contractul.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img