În august 2018, o veste a zguduit lumea muzicală băcăuană şi naţională: a decedat celebrul muzician, profesor universitar, flautistul Dorel Baicu, membru al Filarmonicii „Mihail Jora”, membru fondator al Grupului Trio Syrinx, pe care l-a condus şi animat aproape 40 de ani. Se pot scrie multe şi frumoase cuvinte despre Dorel Baicu, însă dispariţia sa ne îndeamnă la discreţie. Rămâne însă legenda.
S-a născut la Constanţa în 22 mai 1959 şi a absolvit studiile muzicale la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de flaut a profesorilor Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu.
S-a perfecţionat în Italia şi Germania, iar din 1982 a devenit prim-flautist al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. Tot de atunci înfiinţează Trio-ul Syrinx, care va cuceri premii după premii în competiţii internaţionale, susţinând peste 1500 de concerte în toată lumea. Laureat al concursurilor de la: Llangollen – Anglia, Ancona –Italia, Stressa – Italia, Martigny – Elvetia, Capri – Italia, Tokyo – Japonia, precum şi al concursurilor naţionale de muzică de cameră, instrumentist, şef de partidă, solist, urcă toate treptele afirmării şi se remarcă ca solist, devine doctor în muzicologie şi profesor universitar, un om de o mare sensibilitate, altruist, îndrăgostit de prietenie şi de prieteni, pentru care publicul meloman îi va păstra o dragă amintire.
Recital unic în Sala Ateneu
Aşa s-a întâmplat şi miercuri, 22 mai, de ziua lui de naştere, cea mai dragă zi din viaţa cunoscutului muzician, când îi plăcea să se înconjoare de prieteni, de familie, de marea lui familie – Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” şi, mai ales, de cei doi prieteni şi membri ai Trio Syrinx: Dorin Gliga şi Pavel Ionescu. În semn de omagiu şi de respect, în Sala Ateneu, de la ora 18.30, iubitorii de muzică, prietenii lui dintotdeauna, au fost invitaţi la un Recital, pus sub semnul Restituiri, dedicat memoriei lui Dorel Baicu. A fost ultimul concert a ceea ce a fost Trio Syrinx. Pavel Ionescu – fagot, Dorin Gliga – oboi, şi, în locul lui Dorel Baicu, a fost invitat flautistul Cătălin Oriţoiu, profesor la Academia de Muzică Bucureşti, director artistic al Orchestrei Simfonice Bucureşti.
„Cu dragoste şi emoţie, astăzi, de ziua lui de naştere, am vrut să-i aducem un omagiu. În seara aceasta, ne luăm rămas bun de la Syrinx, el nu va mai exista în formula flaut, oboi şi fagot. Vom cânta trei lucrări scrise special pentru Trio Syrinx, pe care nu am reuşit să le aducem în faţa publicului cât Dorel a fost în viaţă. Scrise special pentru flaut, oboi şi fagot, l-am invitat la acest recital omagial pe flautistul Cătălin Opriţoiu, un solist de excepţie, pentru care Dorel Baicu i-a fost prieten, mentor şi, după cum afirma zilele acestea, i-a fost ca «un frate de sânge»”, a spus Pavel Ionescu, în timp ce pe un ecran se proiectau imagini cu Dorel Baicu şi Trio Syrinx, de la diferite concerte şi recitaluri din ţară şi din străinătate.
Concurs Internaţional de flaut „Dorel Baicu”
Începând din acest an, Asociaţia Syrinx a instituit Premiul „Dorel Baicu”, ce va fi acordat, anual, unor tineri flautişti dar şi unor artişti consacraţi ai acestui instrument. La ediţia 2019, Premiul a fost acordat tânărului Octavian Chirilă, student în ultimul an la Iaşi, la clasa de flaut, nepot al ilustrului instrumentist, care i-a fost profesor încă de de la cinci ani, cât şi lui Cătălin Opriţoiu, flautist de excepţie, al cărui tată i-a fost profesor lui Dorel Baicu.
Premiile au fost înmânate de Simona Baicu, soţia celui dispărut, moment de mare emoţie, care a culminat cu ropote de aplauze. „Astăzi este ziua de naştere a lui Dorel şi ar trebui să ne bucurăm, aşa cum făceam de fiecare dată. Ne-am despărţit de un om drag, bun, care punea prietenia mai presus de orice. Mă bucur că pot să înmânez aceste două premii unor oameni care i-au fost aproape şi pe care Dorel i-a îndrumat şi iubit. Mulţumesc lui Cătălin Opriţoiu pentru că a făcut ca flautul lui Dorel să sune din nou, chiar dacă este pentru ultima dată, în Sala Ateneu. Mulţumesc celor doi mari prieteni, Dorin Gliga şi Pavel Ionescu, Filarmonicii «Mihail Jora», pentru această seară minunată, închinată celui care a fost Dorel Baicu”, a spus în lacrimi Simona Baicu.
Tot în semn de respect, Sala pentru flaut de la filarmonică va purta numele „Dorel Baicu”.
Asociaţia „Syrinx” va organiza, de la anul, Concursul Internaţional pentru flaut „Dorel Baicu”. Cât priveşte proiectele de viitor ale celor care au făcut parte din „Trio Syrinx”, ne-a spus Pavel Ionescu: „În virtutea prieteniei care ne leagă, eu şi Dorin ne vom întâlni din când în când şi vom cânta în continuare din repertoriul trio-ului nostru, la care vom invita un pianist.”
S-a sfârşit o legendă, viaţa merge înainte!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.