Cu toate capriciile sale meteorologice, acest sfârşit de săptămână se dovedeşte a avea o încărcătură duhovnicească aparte. Hramurile celor două biserici ce-l au ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, au fost încununate de pelerinajul a două sfinte icoane. La Biserica „Sf. Gheorghe” din cartierul Orizont, încă de joi, 20 aprilie a poposit Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.
Pictată la mijlocul secolului al XVIII-lea de către zugravul Nectarie, ea este cunoscută sub numele de „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri”. Cel de-al treilea ochi şi cea de-a doua gură au apărut fără intervenţie omenească, în urma unor minuni petrecute în preajma sfintei icoane.
De vineri, 21 aprilie, zestrea iconografică a Bisericii militare „Sf. Gheorghe şi Eroii Neamului” s-a îmbogăţit cu o nouă transfigurare a Sfintei Fecioare prin sosirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la schitul românesc Prodromu de pe Sfântul Munte Athos. Această reproducere a binecunoscutei icoane a venit însoţită de un grup de monahi care, prin prezenţa lor, au adus binecuvântarea athonită peste întregul oraş.
Despre Sfânta Icoană a Maicii Domnului Prodromiţa se ştie că a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, la Iaşi. Părinţii Nifon şi Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu, şi-au dorit o icoană a Maicii Domnului care să fie aşezată în biserica cea nouă. Pentru aceasta, au apelat la un zugrav pe nume Iordache Nicolau. Conform spuselor acestuia, dezamăgit de felul cum a reuşit să redea chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului, zugravul s-a dus la culcare cu gândul ca, în următoarea zi, să reia munca de la capăt. A doua zi, intrând în atelier, a găsit feţele pictate aşa cum pot fi văzute şi în ziua de azi.
„Eu vazând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi greşeală am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană” mărturisea zugravul Iordache într-o scrisoare care se păstreză în arhiva Schitului Prodromu. De acum, copia acestei sfinte icoane realizată de monahii prodromiţi va sta spre închinarea credincioşilor băcăuani la Biserica militară.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.