Pentru ca nu se mai inteleg sau din oricare alt motiv, bacauanii se grabesc la judecatorie, Starea Civila sau la notar pentru a pune punct casniciei. Anul trecut, numai in fata magistratilor si a functionarilor de la Starea Civila si-au spus adio aproape 460 de cupluri.
In ce unii spun un „Da” apasat in fata ofiterului de Stare Civila si se declara pregatiti sa petreaca restul vietii alaturi de persoana iubita, altii isi spun la revedere la numai câtiva ani de la casatorie. In 2012 s-au pronuntat, in medie, aproape doua divorturi pe zi. Si vorbim doar de cele inregistrate la Starea Civila si la Judecatoria Bacau. „Anul trecut am avut 395 de sentinte de divort comunicate de judecatorie si care au fost operate in registrul nostru. La acestea se adauga si 63 de divorturi pe cale administrativa, inregistrate si pronuntate la Starea Civila”, ne-a spus Ana Sasu, seful Serviciului de Stare Civila Bacau. Numarul casatoriilor desfacute la acest serviciu este in crestere fata de anul 2011, când au fost doar 49. Curios este faptul ca in luna decembrie s-a inregistrat un singur divort semn ca sotii, fie ei si certati, n-au vrut sa-si strice sarbatorile cu o astfel de decizie. Locul despartirilor este luat rapid de cei proaspat casatoriti. In cele 12 luni ale anului trecut s-au incheiat 1.127 de casatorii, dintre care 43 au fost in luna decembrie. Cele mai multe au fost, asa cum se intâmpla in fiecare an, in luna august, atunci când cuplurile aproape ca se calca pe picioare ca sa ajunga in fata ofiterului de stare civila. Anul trecut, la Starea Civila din Bacau s-au inregistrat 3.678 de nasteri si 2010 decese.
Divort rapid
Divortul pe cale administrativa la Stare Civila sau la notar este posibil doar in cazul cuplurilor care nu au copii minori. Cererea lor este inregistrata si au termen o luna de zile de gândire. Dupa aceasta perioada ei se pot prezenta la cele doua birouri pentru a cere desfacerea casatoriei. Cei doi trebuie sa dea o declaratie si din acel moment fiecare porneste pe drumul sau. Pentru un divort la Starea Civila bacauanii platesc o taxa de 500 de lei.
„In primul rând este vorba despre lipsa unor scopuri si valori spirituale comune ale tinerilor, printre care neasumarea responsabilitatii. Scopul unei casatorii este mântuirea comuna si ei trebuie sa-si duca impreuna crucea, sa infrunte toate greutatile, pentru a ajunge tot impreuna la imparatia lui Dumnezeu.”
Constantin Gherasim, preot„Putem vorbi de situatia economica, plecarea unuia dintre soti la munca in strainatate sau o situatie materiala precara. Dar se poate spune si despre o generatie de femei care au capatat incredere in ele si isi pot lua viata in propriile mâini, care nu mai sunt dispuse sa stea intr-o casnicie care nu le mai ofera ceea ce-si doresc.”
Cezara Nederi, psiholog
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.