14 ianuarie 2025

Doua clinici private din Bacau „inchise” doar pentru a da bine in presa

Ministerul Sanatatii a remis presei un raport de control privind infectiile nosocomiale (intraspitalicesti), in urma caruia s-a anuntat ca trei spitale din tara au fost inchise. Dintre acestea, doua ar fi din Bacau, respectiv clinicile private: SC Eldimed Materna SRL si SC Clinica Palade SRL.

Controalele despre care se vorbeste ar fi fost facute in lunile ianuarie – martie ale acestui an, potrivit aceluiasi raport al Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax. Situatia pe teren este insa cu totul alta. Cele doua clinici din Bacau functioneaza in continuare, au autorizatie sanitara si nicidecum nu au probleme cu infectiile de interior.



Dr. Vasile Palade, managerul Clinicii Palade, a declarat revoltat ca toate declaratiile sunt false si chiar nu intelege de ce se vorbeste de inchiderea unei unitati private, care functioneaza in Bacau din 2005 si care a fost construita, cu circuite moderne, in baza avizelor Directiei de Sanatate Publica si, implicit, ale Ministerului Sanatatii.

„Eu sper si mi-ar placea sa cred ca a fost doar o lipsa de comunicare intre institutii si ca ministrul Sanatatii nu a fost corect informat. De unde infectii nosocomiale? Aici pacientul se autoselecteaza inca de când pleaca de acasa. O alta triere este la internare. In clinica noastra operatiile sunt de complexitate medie, cu risc mic, cu evolutie scurta, sunt interventii chirurgicale care nu au teren septic, iar perioada de spitalizare este de 2-3 zile. De unde microbi?”, a spus dr. Vasile Palade. Acesta mai arata ca o clinica privata de anvergura celei pe care o administreaza nu are cum sa fie in lista unitatilor spitalicesti cu probleme.

„Adevaratele deficiente in Sanatate, in ceea ce priveste infectiile nosocomiale si circuitele, sunt in unitatile de stat, pavilionare, in cele care au cladiri inadecvate pentru o activitate medicala decenta. Ca sa nu mai vorbim de numarul mare de pacienti, care nu se compara cu cel dintr-o clinica privata. In urma controlului, pentru ca da, a fost un control, asa cum a mai fost si in alti ani si cum vor mai fi, s-au semnalat anumite deficiente, dar minore, pe care le-am remediat imediat. Nu poti acum sa spui ca o clinica e inchisa si spui ca are probleme cu infectiile intraspitalicesti!”

Aceleasi nemultumiri au venit si din partea Clinicii Materna (SC Elimed Materna SRL Bacau), reprezentata de dr. Silviu Dinu, care ne-a remis urmatorul comunicat de presa: „Clinica Materna a avut si are si in acest moment Autorizatie Sanitara de functionare, toate neconformitatile la controalele curente au fost asumate in cadrul programelor de conformare (in general legate de nerespectarea circuitelor si a structurii spatial functionale a compartimentelor, fara nicio legatura cu infectiile nosocomiale; la clinica noastra nu s-a documentat si nu s-a inregistrat niciun caz de infectii nosocomiale in intreaga noastra activitate).

Singura modificare, relativ recenta, in activitatea clinicii a fost renuntarea temporara la activitatea de mare chirurgie, spitalizare continua, din motive personale (in esenta, programul prea incarcat al clinicii), continuând in activitate de ambulator si mica chirurgie, spitalizare de zi. Clinica se mândreste cu rezultatele activitatii sale si adresabilitatea ramâne principalul criteriu de apreciere a activitatii noastre. Asteptam confirmarea celor spuse de noi si de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bacau.”

Cum se apara DSP?

Ce spune si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, reprezentatul in teritoriu al Ministerului Sanatatii (MS), in tot acest scandal? Ca in urma programului de control stabilit de MS, Inspectia Sanitara de Stat a efectuat (acum doua luni), expertize tehnico-sanitare conform Ordinului MS 914/2006, pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, constatându-se o serie de neconformitati, ceea ce a impus anularea autorizatiilor sanitare de functionare, dupa cum se arata in adresa 7976/27.04.2016 emisa catre cotidianul Desteptarea, la solicitarea noastra.

„In urma solicitarii de reautorizare depuse de catre administratorii celor doua unitati medicale si a controalelor efectuate de personalul din cadrul DSP, cele doua unitati au fost reautorizate dupa cum urmeaza: SC Elimed Materna SRL Bacau a renuntat la spitalizarea de tip continuu, ramânând doar cu activitatea de ambulator si spitalizare de zi, iar SC Clinica Palade SRL Bacau si-a asumat un program de conformare de remediere a deficientelor cu termen pâna la data de 02.05.2016, conform Ordinului MS 1030 / 2009. Toate aceste aspecte au fost analizate de catre medicul epidemiolog din cadrul DSP Bacau care a stabilit elementele de reautorizare”, se mai spune in acea adresa. De ce ministrul Sanatatii nu cunoaste si situatia reala? De când un termen de conformare este totuna cu inchiderea unei unitati sanitare?

Tot in urma acestor controale au mai fost date, la nivel national, si 578 de amenzi in valoare de 518.500 lei. In acelasi raport se mai arata ca in 74 de spitale din România nu se respecta etapele sterilizarii, iar gestionarea deseurilor rezultate in urma tratamentelor a fost necorespunzatoare in cazul a 215 unitati inspectate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img