În ultima săptămână, două bătrâne din judeţul Bacău au fost înşelate prin cunoscuta metodă „Accidentul”.
O femeie de 82 de ani, din comuna Mărgineni, i-a dat unui necunoscut 20.000 de lei, toţi banii pe care i-a strâns în ultimii ani. Şi asta după ce a fost sunată, după-amiaza, pe telefonul fix şi i s-a spus că nora ei a provocat un accident, în urma căruia o persoană a fost grav rănită, iar ca să scape de anchetă trebuie să-i dea banii pe care-i are. Fără să stea prea mult timp pe gânduri, aceasta a pus suma într-o sacoşă şi i-a dat celui care a venit la poarta ei. „Eram singură acasă. M-a sunat şi a zis că nora a făcut accident.
A venit cineva după bani, dar a lăsat maşina la drumul principal, nu a intrat cu ea aici pe stradă, ca să văd cu ce vine. Eu sunt şi foarte bolnavă, nici nu mi-am dat seama ce fac”, a mărturisit bătrâna. La scurt timp a realizat că a fost păcălită şi a anunţat Poliţia.
Oamenii din sat spun că şi ei au primit astfel de telefoane, dar ştiau de metoda escrocilor şi nu au căzut în plasa lor. Preotul le-a vorbit la biserică despre acest tip de înşelăciune, iar primarul i-a trimis pe poliţiştii locali prin comună ca să-i informeze pe vârstnici, însă infractorii tot mai reuşesc să facă victime.
Şi o bătrână de 85 de ani din comuna Măgura a dat toţi banii strânşi pentru înmormântare, 15.000 de lei. O femeie a sunat-o plângând şi s-a dat drept nepoata ei. I-a spus că a accidentat o femeie pe trecere şi că victima vrea câteva sute de milioane de lei vechi ca să nu depună plângere. După aproape o oră, o necunoscută a venit în comună şi a ridicat banii.
În ambele cazuri, poliţiştii au fost anunţaţi şi au început anchete pentru depistarea escrocilor. Ei le recomandă băcăuanilor să nu dea curs instrucţiunilor primite de la cei care sună, chiar dacă se prezintă ca fiind procurori, poliţişti, avocaţi sau medici. Dacă vor să se convingă de faptul că ruda lor nu are nicio problemă, atunci să o apeleze telefonic, dar în niciun caz să nu se grăbească să-şi dea toate economiile.