28 noiembrie 2024

Dosarul „Mita la Primarie”, asa cum a fost lucrat de procurori \ Povestea unui flagrant (II)

Pe 1 septembrie 2005, la ora 00, 07, Doinita Hutu, salariata a Primariei Bacau, este retinuta pentru 24 de ore, sub acuzatia de luare de mita. Parchetul de langa Tribunalul Bacau propune arestarea pentru 29 de zile a Doinitei Hutu, iar instanta, in urma analizei probelor prezentate, hotaraste arestarea preventiva. Luarea de mita este o infractiune ce presupune flagrantul. De aici o pregatire laborioasa a cazului. Aceasta este stirea care a aparut in toate ziarele locale pe 2 septembrie, pe prima pagina.

In numarul de ieri am publicat prima parte a povestii flagrantului in cazul &#8222mita la Primarie”. Astazi continuam aceasta &#8222poveste” facand inca odata precizarea ca vom folosi, in demersul nostru, doar denumirea institutiilor si nu vom folosi numele reale ale presoanelor implicate, numele reale ale anchetatorilor. De asemenea, facem precizarea ca nu vom folosi numele real al personajului principal. Il vom denumi, conventional, &#8222STELA”.



Politistii pregatesc capcana

Era 27 iulie. De comun acord cu procurorii, politistii apeleaza la rezerva pentru situatii deosebite. STELA a considerat ca 1000 de euro ar fi deajuns in prima faza. Evenimentele se precipita, institutiile statului implicate in acest caz isi pregatesc arsenalul juridic si procedurile legale pentru un flagrant. Banii, in bancnote de 100 de euro sunt presarati cu praf galben fluorescent magnetic pe ambele parti. Se scrie cuvantul MITA cu un creion galben pe fiecare bancnota.

Ultima intalnire

Nici pe 27 si nici pe 28 august nu a avut loc intalnirea programata. Din diferite motive, ea a fost amanata. S-au prezentat scuze si Hutu, dupa cum declara STELA, a lasat la latitudinea ei sa stabilieasca data si ora. Ziua H a venit. Era 31 august. In baza autorizatiei din 15 iunie a Tribunalului Bacau, pe 31 august se dispun si alte masuri de supraveghere a celor doua femei. Ce a urmat a fost ca in filme sau ca la emisiunea &#8222Tradati din dragoste”. Politia, prin serviciile specializate a urmarit traseul Doinitei si a STELEI. Pe minute, pe ore, cu cine s-a intalnit, unde, cat a stat si cu ce masini s-au deplasat. Sunt la dosar ca probe fotografii si rapoarte autorizate. STELA primeste banii capcanati, pe proces verbal, numar de bancnote si seriile. &#8222Am vorbit cu Doinita la ora 16,30 si am stabilit sa ne intalnim la ora 21, in fata la Vivariu”, declara STELA.

Flagrantul si servetelul

Agitatie mare la Politie si Parchet. Urma marea proba. Urma sa se deruleze ultimul act dintr-o poveste care nu se mai termina. A fost emisa autorizatia de perchezitie si Mandatul de retinere, in baza legislatiei romane. Telefoanele zbarnaiau. Se stabilesc masinile, ofiterii si subofiterii de la Politie, procurorul are in mapa toate documentele. Pe loc sunt gasiti si martorii. Locul este inconjurat. Mascati de masini si alte obiective din zona, politistii asteapta. STELA vine la intalnire. Mai da un telefon. Era 21,30. Dupa scenariul pregatit, flagrantul ar fi trebuit sa aiba loc in fata la Vivariu. Numai ca Doinita a chemat-o pe STELA in casa scarii de la bloc. Panica. Semnalul stabilit de politisti si procuror a fost ca STELA, in cazul in care banii ar fi dati si luati, sa stearga cu un servetel pe fata. Totul a decurs rapid. Doinita ii prezinta tabelul cu persoanele care au primit aprobare pentru locuinta, STELA insista sa dea suma stabilita, si pune intre hartiile prezentatesuma de 1000 de euro, in bacnote 100 de euro, marcati. &#8222Mi-a spus ca banii vor fi impartiti membrilor comisiei, a pronuntat numele lui Nicolae Onica si alte doua nume pe care nu le-am retinut”, declara STELA la Parchet. De altfel, nici pe banda magnetica de inregistrare aceste doua nume nu sunt inteligibile. Doinita urca in lift, iar STELA se sterge cu un servetel pe fata, semn ca misiunea a fost indeplinita. In jurul orei 23, cineva bate la usa Doinitei Hutu. Sunt politistii, procurorul si martorii. I s-a prezentat autorizatia de perchezitie, a fost verificata cu lampa cu ultraviolete si s-a constatat ca prezinta urme de praf fluorescent. Banii erau pe un raft si au fost predati, apoi verificati, bancnota cu bancnota. Erau cele predate de Politie STELEI. Doinita a vazut si mandatul de retinere pentru 24 de ore, familia a fost instiintata. Era ora 00,07, 1 septembrie 2005. La primele audieri, a fost prezent si un avocat.

Doinita petrece primele ore in arest. Pe 1 septembrie, dupa audieri la Parchet, inculpata este prezentata instantei, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Tribunalul hotaraste arestarea preventiva.

Primele declaratii

La sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, Doinita Hutu declara ca s-a intalnit cu STELA &#8222pentru a-i comunica personal faptul ca dosarul a fost aprobat, ca este pe locul 11, iar banii i-a pus STELA intre hartii, pentru a-i restitui unei persoane, colega de serviciu, de la care STELA ii imprumutase”. Urmele de pe maini provin, spune ea, de la faptul ca a atins una dintre hartii. Nu a numarat banii, ci i-a pus direct pe un raft, unde au fost descoperiti de procuror. La o ulterioara audiere, Doinita spune ca &#8222banii ar fi urmat sa fie dati, prin intermediul unui tert cunoscut diferitilor membri ai comisiei de analiza si aprobare a dosarelor”. Martorii isi depun in aceeasi noapte declaratiile. STELA declara ca Doinita, &#8222prin gestul de a deschide dosarul mi-a sugerat sa puna banii acolo”. Intervin avocatii. Se face recurs la decizia de arestare preventiva, insa Curtea de Apel respinge cererea si Doinita ramane in arest. Surprinzator, pe convorbirile telefonice inregistrate se regasesc si numele a unor persoane cu functii de raspundere, care au intervenit pe langa Doinita pentru a plasa unele dosare pe locuri mai bune. Este mentionat numele senatorului Catalin Mardare si a consilierilor locali George Bogatu si Ilie Barzu. Tribunalul, luand act de aceste probei disjunge cauza, isi declina competenta pentru Catalin Mardare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in ceea ce priveste infractiunea prevazuta de L 78, art. 13, iar pentru cei doi consilieri catre Biroul Teritorial al PNA. Intr-o alta declaratie, Doinita Hutu spune ca au mai intervenit cu telefoane pentru a se interesa de stadiul unor dosare sau pentru a primi lamuriri consilierul Ion Raducan, Pircu, director in Primarie, Isofachi, consilier in Primarie si multe alte persoane.

Avocatii se dueleaza cu procurorii si judecatorii

Doinita Hutu si-a ales doi avocati pentru a-si formula apararea si pentru a fi sustinuta in demersul ei de a-si demonstra nevinovatia. Primul duel a fost cu privire la flagrat. A fost sau nu a fost? Avocatii sustin ca flagrantul nu s-a petrecut, deoarece banii au fost descoperiti la domiciliu inculpatei dupa mai multe ore de la presupusa fapta. Procurorii si judecatorii aduc alte argumente procedurale, care demonstreaza ca a fost flagrant. O alta controversa s-a derulat pe tema mentinerii mandatului de arestare. Avocatii aduc ca argument faptul ca inculpata nu prezinta pericol social, insa magistratii spun ca este vorba de un pericol public.

Epilog

Din data de 1 septembrie Tribunalul Judetean anuleaza autorizatia de urmarire a convorbirilor celor doua protagoniste. Banii care au fost folositi pentru flagrant nu au fost confiscati, ei fiind returnati la Fondul Special de unde au provenit. Membrii comisiei Consiliului Local nu recunosc si nici nu au cunostinta de ceea ce a declarat in nenumarate randuri Doinita Hutu. Persoana din SPAS la care ar fi trebuit sa ajunga banii nu o cunoaste pe STELA. STELA avea peste 35 de ani, deci nu indeplinea una din conditiile impuse pentru a primi o locuinta ANL, la care se adauga handicapul ca nu are studii superioare. Doinita Hutu declara ca este victima vechii administratii, care vrea sa se razune, deoarece ea a facut mai multe rapoarte in care a explicitat ca unele persoane nu puteau primi locuinte ANL. Instanta urmeaza sa se pronunte intr-un caz extrem de complicat.

Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014