Prejudicii de 27 de milioane de euro, descoperite de inspectorii fiscali
Nici in acest an, Fiscul bacauan nu a oprit motoarele si a intensificat actiunile de control la contribuabilii din judet. Astfel, numai in perioada ianuarie-septembrie 2014, în cadrul activitatii de inspectie fiscala a Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau, cei aproape 75 de inspectori activi au efectuat circa 500 de actiuni de control fiscal in tot judetul. „Cuantumul acestui indicator a fost influentat considerabil si de inspectiile fiscale efectuate la contribuabili nesupusi inspectiei fiscale în perioada de prescriptie, actiuni complexe care au necesitat timp si investigatii suplimentare respectiv controale inopinate. In plus, un rol important l-a avut si utilizarea capacitatii de inspectie în actiuni pentru solutionarea deconturilor de TVA cu optiune de rambursare cu control anticipat. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2014, au fost primite spre solutionare cu control anticipat 255 deconturi de taxa pe valoare adaugata, din care 21 provin din soldul de la 31 decembrie 2013 si 9 deconturi au fost primite în luna septembrie”, au aratat reprezentantii AJFP Bacau.
Rezultatele mai mult decât bune s-au datorat si actiunilor neprogramate, constând atât in controale inopinate, controale încrucisate, cât si cercetari la fata locului. Astfel, în cele 9 luni analizate, mai mult de jumatate din totalul controalelor neprogramate au fost cercetari la fata locului, diferenta fiind reprezentata de verificarile încrucisate si cele inopinate.
La aceste controale, s-a urmarit, in special, daca cei verificati functioneaza in spatiul aferent sediului social/sedii secundare, contribuabilii fiind nominalizati de organele fiscale din aria de competenta a AJFP Bacau. In plus, controalele surpriza au mai fost facute si ca urmare a unor sesizari si informatii – analiza de risc – sau la solicitarea organelor fiscale din aria de competenta.
Plângeri penale pe banda rulanta
Eforturile finantistilor bacauani nu par a fi zadarnice, cel putin pâna acum. Asta pentru ca, in cele trei trimestre scurse de la inceputul anului, in urma inspectiilor fiscale efectuate, în 53 cazuri, au fost sesizate organele de cercetare penala, pentru posibile prejudicii create bugetului de stat în suma de aproape 122 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro). Din aceste cazuri, numai în luna septembrie, au fost înaintate 9 cazuri cu prejudicii în suma de aproape 43 milioane de lei (aproape 1 milion de euro) 2014. Dintre principalele fapte care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infractiuni retinute de organul de inspectie, amintim simularea unor operatiuni economice, cu scopul diminuarii obligatiilor de plata fata de bugetul de stat, ori solicitarea de rambursari de TVA fara respectarea legislatiei fiscale.
„Cel mai mare prejudiciu a fost stabilit la o firma ce activeaza in domeniul constructiilor, fiind de peste 40.000.000 lei. De asemenea, au fost identificate prejudicii semnificative si la firme care activeaza in domeniul comertului cu fructe si legume sau a comertului nespecializat. Principalele fenomene ce au generat aceste prejudicii se refera la inregistrarea de tranzactii comerciale fictive, simulate in scopul diminuarii obligatiilor fiscale.”
– Adrian Anghel, purtator de cuvânt la AJFP Bacau
Interesant de vazut daca aceste dosare penale vor avea si finalitate, intrucât, se stie ca, de cele mai multe ori, pentru a lungi agonia, unii patroni fac numeroase contestatii la deciziile Fiscului, pentru ca, intr-un târziu, când cazul ajunge in instanta, finantistii sa nu mai aiba ce executa silit, bunurile disparând, efectiv. In aceste cazuri, ramâne varianta raspunderii solidare cu propriile averi.[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.