„Profitând că pedeapsa crucificării a fost abolită, Mudava pretinde că ar fi un nou Mesia”. Este titlul unui reportaj anchetă (în mai multe episoade), realizat de ziaristul Adrian Ionescu despre Fenomenul Mudava, care luase amploare în Bacău în 1993.
Mudava a ajuns aici din Republica Moldova, după ce practicase acest tip de medicină după căderea comunismului, câte puțin în Germania și Grecia. „Fenomenul Vindecător” cum se autointitula, devenise cunoscut după ce s-a dus vestea că l-a tratat pe Ceaușescu de anumite afecțiuni, prin puterile lui miraculoase.
„M-am născut și am crescut cu acest fenomen vindecător și benefic pentru oameni. L-am descoperit la vârsta de 5 ani, când am vindecat-o pe bunica mea de reumatism. De atunci l-am tot dezvoltat și practicat cu succes”, declara el la începutul lunii mai 1993, în Bacău, pe scena Casei de Cultură. A ales apoi orașul Slănic Moldova, ca centru de tratament pentru toată Moldova, apreciind condițiile găsite aici. La scurt timp au apărut și primele reclamații din partea benefciarilor.
Halucinație sau escocherie? Ori și una, și alta?
„Sosirea la Bacău a bioterapeutului Mudava a fost precedată de o campanie publicitară neobișnuită”, consemna Adrian Ionescu. „Venirea Magului coincidea cu desfășurarea primei Conferințe naționale de Yoga. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor Bacău era arhiplină. Erau prezenți acolo oameni din toate colțurile județului, bolnavi cu diverse afecțiuni care nutreau speranța unei vindecări miraculoase. Pentru a nu exista niciun dubiu asupra prezenței și identității sale, Mudava i-a asigurat pe cei aflați în sală că: «Dumnezeu m-a trimis aici».
Nu am aflat dacă se referea la sala Casei de Cultură ori la efemera existență terestră. Am avut surpriza să aflăm din spusele domnului Mudava că biografia sa e foarte lungă și că nu s-ar afla la prima existență, ci la capătul mai multor existențe anterioare, în care a avut aceleași capacități miraculoase. De asemenea, ne-a fost dat să aflăm că domnul Mudava e unic și capacitățile sale au fost depășite doar de Iisus Hristos. «Cine nu crede în Dumnezeu și Fenomenul meu, nu are ce căuta la mine», a spus magul.” Hotărât să-și instaleze cartierul general în județul Bacău, bioterapeutul a ajuns și în Stațiunea Slănic Moldova. Aici, capacitățile domnului Mudava s-au izbit de capacitățile de control ale fiscului.
„Posedând o autorizație de funcționare nr. 115 seria A 273266 din 9-01-1990 eliberată de Primăria Pucioasa, magul își desfășura nestingherit activitatea. Uitase însă un mic amănunt. Autorizația îi fusese anulată, iar activitatea sa nu era astfel autorizată. Lipsa autorizației legale domnul Mudava o substituia cu o legitimație eliberată de organizația «Totul pentru sănătate». Organizația în cauză însă, telefonase la Hotelul «Dobru» unde își avea reședința bioterapeutul, rugând să i se comunice să-și sisteze activitatea care intra în conflict cu legea. Mai mult de atât, în urma calculelor făcute în baza chitanțelor eliberate, domnul Mudava avea oarece datorii reprezentând impozitul pe profit. Supărat că a primit o amendă pentru funcționare ilegală a refuzat să-și plătească impozitul și a șters-o englezește spre București.”
Între impostură și adevăr
IBC (Întreprinderea Balneo-Climaterică) Slănic Moldova încheiase cu Mudava un contract, în care prima își opera un comision de 5% din încasările ultimului. Înțelegerea însă nu a putut fi respectată. Ședințele de tratament se țineau în sala Dobru a hotelului cu același nume, după un anumit ritual: „Cobora dimineața din apartamentul său și obosit fiind după chefurile prelungite, le spunea pacienților să se sprijine cu mâinile de perete pentru a se încărca cu bioenergie, el urmând să se culce. Domnul Boacă Gheorghe, director IBC ne-a spus că:«Sala Dobru i s-a luat datorită faptului că bolnavii, așteptându-l câte 6-7 ore, își pierdeau răbdarea, mai ales că sosiseră și pacienți de-ai domnului Mudava care își achitaseră anticipat ședințele la Pucioasa, iar când ajungeau aici trebuiau să facă față tarifelor majorate între timp. S-au stârnit unele incidente ce s-au soldat cu pagube care i s-au imputat domnului Mudava. Noi i-am propus un contract în care îi ofeream o sală mica a cazinoului (circa 100 persoane), cu un cabinet unde să asigure o permanență, un perimetru în aer liber îngrădit (circa 200 persoane) în incinta terenului de tenis, iar la ieșirea din sezon, o sală foarte mare într-o cantină. Îi propuneam, de asemenea, să-și facă un program între orele 8 și 21 cu planificarea pe serii și durată a tratamentului.
Aceasta ar fi presupus și un control exact al încasărilor. A refuzat să semneze contractul». După eșecul stabilirii în Moldova, Mudava s-a orientat spre Capitală, a creat Fundația Umanistă Mudava, continuându-și nestingherit activitatea, susținând că este noul Mesia. Din fericire pentru noul Mesia, escrocheria nu se pedepsește prin crucificare.” Consemna atunci Adrian Ionescu.
Constantin Mudava era originar din localitatea Ghirdoveni, judeţul Dâmboviţa. A ajuns foarte mediatizat când a candidat la Președenția României, în 1996. Promitea electoratului că va rezolva corupția și toate problemele sociale, prin bioenergie. S-a clasat penultimul după rezultatele votului, cu 0,31 procente. Eșecul l-a afectat, dar și-a continuat activitatea. Retras din viaţa publică, în ultimii ani de viaţă a locuit într-o casă din Câmpina, judeţul Prahova. Apropiaţii spun că acumulase o avere impresionantă. Mulți l-au considerat un șarlatan. Unii s-au încrezut totuși în puterile lui vindecătoare. A murit anul trecut la începutul lunii noiembrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, la vârsta de 83 de ani.
De la ședințele de bioterapie în grup și până la imprimantele 3D, care pot reproduce țesutul uman, nu au trecut decât 25 de ani. Vindecători cu puteri paranormale își fac și astăzi reclamă prin mass-media. Până la viața veșnică, lăsând descântecele și promisiunile de vindecare rapidă, vom mai apuca să ne speriem, de ce vor descoperi oamenii de știință în viitorul apropiat? Deșteptarea!!!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.