Tânărul candidat independent la Primăria și Consiliul Local Bacău, Dorin Chirilescu, și-a susținut miercuri prima conferință de presă din această campanie electorală, în cadrul căreia a venit cu câteva propuneri interesante legate de probleme curente, dar și de rezolvarea unor probleme cu care se confruntă băcăuanii de ani de zile:
* Bani pentru dezinfectanți și materiale de protecție alocați de primărie și consiliul local;
* O nouă sursă de alimentare cu apă a municipiului Bacău;
* Ridicăm toate garajele din casbeton pentru a construi locuri de parcare rezidențiale pentru băcăuani;
* 2000 de lei pentru fiecare nou născut, o măsură ce va ajuta familiile de tineri din Bacău.
Acesta a vorbit despre cele 1,7 milioane de lei alocate de primarul Necula, sumă anunțată în cadrul ultimei ședințe de consiliu local, numind-o insuficientă în comparație cu cele din orașele din vestul României, cum ar fi Clujul, unde primarul Emil Boc a pus la dispozție aproximativ 14,5 milioane( 3 milioane de euro) pentru a asigura sănătatea și protecția copiilor clujeni.
Comparația respectivă a fost realizată în special pentru a scoate în evidență diferența dintre nivelul de trai băcăuan și cel clujean, care depinde în mare parte de modul în care administrațiile băcăuane au gestionat și reprezentat comunitatea noastră de-a lungul celor 30 de ani de după revoluție.
Dorin Chirilescu a adus în discuție și necesitatea identificării unei noi surse de alimentare cu apă a municipiului Bacău prezentând informații statistice despre volumul de apă din lacul de la Poiana Uzului, care la începutul acestui an a ajuns aproape de cota de avarie, la numai 11 mil mc de apă, față de 84.86 mil mc cât era volumul NNR – volum maxim util și explicând că dacă apare o perioadă de secetă sau o avarie care să necesite un timp de reparație mai mare de 48h, iar principala sursă de apă de la Valea Uzului devine neoperațională, băcăuanii vor suferi din nou din cauza lipsei apei la robinete.
După ce a realizat o situație comparativă cu infrastructura de furnizare a apei ce deservește municipiul Piatra Neamț, Dorin Chirilescu a concluzionat că este inadmisibil ca Bacăul, un oraș străbătut de două mari râuri, Bistrița și Siret, să aducă apa de la 62 de km, ca sursă principală, și că e necesar să realizăm o stație de captare și tratare a apei, conectată direct la râul Bistrița, așa cum face și Piatra Neamț, care are ca sursă principală de suprafață tot acest râu.
Un alt subiect fierbinte, prezentat de către candidatul independent la Primăria și Consiliul Local, a fost situația parcărilor din municipiul Bacău, acesta venind cu propunerea să „ridicăm toate garajele din casbeton de pe domeniul privat al primăriei, pentru a construi locuri de parcare rezidențiale pentru toți băcăuanii”.
Suprafața unui garaj la sol este de aproximativ 21 mp, iar conform fișei tehnice de pe siteul producătorului Dacia, o mașină comună cum e Dacia Logan, are o suprafață calculată de aproximativ 6,33 mp.
La un calcul matematic simplu, reiese că un garaj din beton ar ocupa o suprafață cât aproximativ trei mașini Dacia Logan. Dar ce facem dacă proprietarul garajului l-a transformat în spațiu de stocare și își parchează autoturismul pe domeniul public, astfel încât se va mai ocupa încă un loc disponibil pentru ceilalți locuitori? Practic, acesta va mai ocupa încă un loc de parcare, care se adaugă la cele trei menționate anterior.
Din documentul strategic de pe site-ul Primăriei Bacău, denumit „Politica de parcări în Municipiul Bacău”, realizat de Intermind SRL / GEA Strategy & Consulting pentru Primăria Bacău în anul 2017, aflăm că numărul de locuri de parcare în garaje era, la acea dată, de peste 3000.
Dacă din calculul initial reieșea că la ridicarea unui garaj se eliberează aproximativ trei locuri de parcare, iată că la nivel de municipiu s-ar putea elibera peste 9000 de locuri de parcare pentru cetățenii municipiului Bacău.
“Bacăul are nevoie de un primar băcăuan care să aibă curaj și fermitate în a-și asuma și deciziile mai puțin populare, dar care vor da rezultate pe termen mediu și lung…” a precizat Dorin Chirilescu, asumându-și decizia și motivând necesitatea aplicării ei.
“2000 de lei pentru fiecare nou născut“ este o măsură socială ce va fi un real ajutor pentru familiile de tineri băcăuani și o modalitate de apropiere dintre municipalitate și cetățenii săi.
Rata natalității în municipiul Bacău este în scădere, iar cifrele statistice ne indică faptul că în comparație cu anul 2016, când se înregistrau 1901 nou născuți vii, în 2018 erau înregistrați 1714 nou născuți, deci cu 187 mai puțini.
Tinerii băcăuani care au decis să rămână acasă și și-au întemeiat o familie, merită un ajutor din partea municipalității, iar un asemenea ajutor le-ar ușura perioada de imediat după naștere, când impactul financiar asupra bugetului familiei este substantial, fiind necesari bani pentru vaccin, medicamente, lapte praf, hăinuțe, etc.
“Trebuie să regândim modul în care administrația publică se apropie de cetățenii săi, le înțelege problemele și identifică soluțiile pentru a le rezolva.” a mai precizat Dorin Chirilescu, candidat independent la Primăria și Consiliul Local Bacău.
Publicat de SC Deșteptarea SA la comanda lui Dorin Chirilescu Cod mandatar financiar 24200128
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.