7 noiembrie 2024

Dor de TSC

Semnul popularităţii

Când începe să circule o succesiune de iniţiale (de regulă, trei), pentru a economisi timp, înseamnă că cel de dincolo de acronim este un personaj familiar nu numai pentru vorbitorii respectivi, ci pentru un cerc mai larg. Sunt răspândite câteva astfel de abrevieri din lumea formatorilor de opinie, iar pentru lingviştii din ultimele trei decenii TSC se decodifică în „Tatiana Slama-Cazacu” (25 ian. 1920, Buc. – 4 apr. 2011, Buc.). (Pe cotorul cărţii „Viaţă, personalitate, limbaj”, din 2006, apar cele trei litere.)



 

TSC – marcă filologică de prestigiu

  Profesor doctor docent, întemeietoare a psiholingvisticii la noi, ar fi meritat fără tăgadă să deţină titlul de academician. (Ciudăţenie: când am vizitat-o în Capitală, pe strada Mihai Moxa, nr. 10, vedeam din locuinţa ei clădirea Academiei Române.) După anul 2000, s-a dedicat fără odihnă apărării limbii române, solicitând – şi acordându-i-se imediat – rubrici în mass-media.

 

„Confuzii, greşeli, prostii şi răutăţi în limba română, azi”

Aşa se numeşte cartea publicată în 2010, în colecţia „Comunicare media”. Pentru a vă crea o imagine a conţinutului, reproduc eşantioane de pe coperta I: „ouălor”, „ora doisprezece”, „Ieuropa”, „Sigur, poate că”, „Ochei!”, „Locaţie”, „Omu care l-am”, ca mostre de limbă vorbită/scrisă, iar în oglindă, variantele corecte.

 

„Deceniul iluziilor spulberate”

Este titlul unei cărţi mai ample, cu capitole care spun totul despre campania aprigă dusă de autoare pentru salvarea limbii naţionale: „Invazia brutală de termeni străini”, „Manipularea prin cuvinte”, „Violenţa în limbaj”, „Cine nu doreşte o bună comunicare în limba română?” etc.

 

De la acribie, la relaxare

Textele purtând semnătura Tatianei Slama-Cazacu au maximă expresivitate grafică: cuvinte-cheie scrise cu majuscule, altele cu italice sau bolduite, abrevieri spontane, paranteze ori un semn diacritic propriu – accentul. Dacă frecventul „şi” nu mai este conjuncţie, ci adverb, este notat întotdeauna cu accent: „şí”. Interesant este că mesajele pe care le scria pe internet (păstrez în arhiva contului meu de pe gmail astfel de texte de la ea) nu aveau semne diacritice. M-am mirat, iar ea mi-a răspuns că acestea nu sunt necesare în limbajul informatizat. (Aceeaşi opinie o împărtăşea Solomon Marcus, de la care de asemenea am în arhivă câteva mesaje.)

 

TSC şi Bacăul

Coordonatoare a Grupului Român de Lingvistică Aplicată, TSC a conferenţiat în Amfiteatrul „Dumitru Alistar” al Facultăţii de Litere şi a organizat în colaborare cu universitatea băcăuană şi Centrul de Cultură „Rosetti-Tescanu George Enescu” de la Tescani (căruia i-a donat un tablou) acţiuni comune. Atenţionarea din 2010: „Stricarea limbii poate duce, în timp istoric, la dispariţia ei” fusese rostită şi în urbea lui Alecsandri şi Bacovia.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014