14 noiembrie 2024

Dor de Eminescu… în școlile care poartă numele poetului național

Colegiul „Mihai Eminescu” a fost ieri în mare sarbătoare, sărbătorind trei repere importante: ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, Ziua Culturii Române și, bineînțeles, Ziua Colegiului. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii colegiului au organizat o serie de activități în cadrul unui eveniment intitulat „Eminescu la Centenar”. Activitățile au debutat în amfiteatrul colegiului acolo unde elevii au recitat din versurile poetului național, au cântat și au fost martorii lansării noului număr al revistei „Orizonturi Noi”, ajunsă anul acesta la numărul 24.

„Fără Eminescu nu am exista noi, în colectivitate, deși ne-a fost greu să pierdem statutul de liceu sanitar, pe care îl păstrăm oricum cu ajutorul nivelului post liceal-calificarea asistent medical generalist. Astăzi, toți elevii noștri s-au adunat pentru a-l sărbători pe marele Eminescu, prilej cu care vom lansa și noul număr al revistei colegiului nostru, Orizonturi Noi”, a declarat prof. Constantina Hulea, directorul Colegiului „Mihai Eminescu” Bacău.



Despre revista „Orizonturi Noi”, ne-a vorbit prof. Vasilica Temelie, coordonatoarea acestei ediții: „În ceea ce privește revista Colegiului «Mihai Eminescu», Orizonturi Noi, noi suntem un continuator al lui George Bacovia, fondator al acestei reviste, primul număr al acestei publicații apărând în 1915. Am încercat să conferim acestei reviste un suflu nou, având în cuprins cele patru secțiuni (Din Viața Școlii, Cenaclu, Pro Didactica, Pro Science-n.r.) în care elevii și-au adus aportul în ceea ce privește originalitatea acestora, ținând seama de tema Centenarului și a patronului școlii noastre.”

La marea sărbătoare a colegiului băcăuan care poartă numele poetului național a participat și prof. univ. dr. Constantin Parascan, care l-a evocat pe Eminescu și opera lui și a vorbit despre importanța poetului pentru națiunea noastră. La final, cu toții au fost invitați în holul colegiului acolo unde artistul George Cojocărescu a susținut un recital și i-a îndemnat pe cei prezenți la joc.

Omagiere și la Buhuși

Și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși a sărbătorit ieri împlinirea a 169 de ani de la nașterea poetului național. Ca în fiecare an, elevii și cadrele didactice din școală l-au omagiat pe Eminescu, printr-o serie de activități diferite față de anii trecuți.

„Dacă până acum scoteam în evidență latura sensibilă dată de poezia despre natură și iubire, anul acesta am vrut să popularizăm, în rândul elevilor, poezia patriotică și aceea care oferă veritabile lecții de înțelepciune și demnitate. Continuăm să credem că vlăstarele de astăzi vor fi adevărații Oameni de mâine cărora să le fie drag să locuiască în țara lor”, a declarat prof. Lăcrămioara Găină.

Elevii claselor a V-a și a VI-a, coordonați de către profesoarele , Ernestina Dochia, Lăcrămioara Găină, Judit Păduraru și Oana Mălinici Oana, au recitat versuri din creația poetului național. Eleva Delia Lupu a cântat pe versurile lui Eminescu, ea fiind susținută de corul elevilor celor două clase și de chitariștii Radu Brânzache și Marius Olteanu de la clasa a VII-a. Un moment sensibil foarte apreciat în cadrul activității a fost valsul vienez, pe melodia versurilor „Pe lângă plopii fără soț”, adus pe scenă de doi elevi de la clasa a V-a, Andreea Filimon și Andrei Pușcalău Vlaicu, pregătiți de profesorul, Florin Ștefănescu, de la Clubul de Dans Sportiv Adamas. Elevele Riana Asandei și Maria Silvaș, coordonate de învățătoare Aurora Anghelina au transmis emoții prin interpretarea melodică a poeziilor „Ce telegeni…” și „Pe lângă plopii fără soț”. Chitarele și-au făcut din nou simțită prezența acompaniind corul celor mici pe versurile poeziei „Luceafărul”, reușind să-i sensibilizeze pe toți cei prezenți. „A fost o atmosferă încărcată de emoție, care a contribuit la educarea sentimentală a întregii audiențe, indiferent de vârstă”, au susținut organizatorii.

Bunicii au sărbătorit „Luceafărul” poeziei românești

Nici Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău nu l-au uitat pe Eminescu. La această înstițuție, de ziua poetului național , a avut loc o activitate socio-culturală în cinstea nașteii marelui poet Mihai Eminescu. Astfel, bunicii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău au fost delectați cu poezii și cântece eminesciene de către câțiva beneficiari din cadrul caminului, care au o înclinație specială asupra poeziei și a cântecului. Nu au lipsit din „meniul” zilei Luceafărul, Scrisoarea III, Împărat și proletar, Mai am un singur dor, și multe altele.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014