– interviu cu dr.Adriana Ghinda, medic specialist in medicina de familie, directorul Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina Bacau
– De câtiva ani buni se discuta despre o criza reala de sânge la noi in tara. Este cazul si in judetul Bacau, in momentul de fata?
– Nu ni s-a intâmplat sa nu satisfacem cerintele, dar la grupele rare pot sa apara probleme. Avem, insa, un stoc si la acestea si incercam sa acoperim necesarul. Dupa Paste, intr-adevar, au venit la noi mai putini donatori, deoarece cei fidelizati stiu ca inainte cu 72 de ore de donare, nu trebuie sa se consume bauturi alcoolice. In primul trimestru din acest an au donat sânge 2.126 persoane. In general, este o medie zilnica de 35-40 donatori, dintre care majoritatea au intre 25 si 50 de ani, deci sunt de vârsta activa. Dar numarul lor fluctueaza. Astfel, mereu trebuie sa avem grija sa asiguram necesarul, mai ales la grupele rare de sânge, respectiv cele cu RH negativ, zero negativ si AB negativ, care au un procent mic in populatie. Când gasim un donator cu o grupa rara, ne bucuram foarte mult. Au fost si situatii când a trebuit sa chemam de acasa donatorii cu astfel de grupe. De exemplu, la zero negativ avem solicitari si de la maternitate, deoarece la nou-nascuti nu se poate face transfuzie decât cu sânge din aceasta grupa. Trebuie sa fie un stoc tampon tot timpul, pentru ca urgentele de transfuzie nu pot fi anticipate, astfel ca permanent avem nevoie sa vina cât mai multi donatori.
– Evident, cei mai multi fac acest gest nobil, de a dona sânge, dezinteresat, doar din spirit umanitar. Totusi, unii sunt motivati si de beneficiile pe care le obtin. Care sunt acestea?
– Fie ca sunt noi, ocazionali sau fideli, toti donatorii au aceleasi drepturi. O data pe an au dreptul la un set complet de analize. Chiar si cei noi, daca solicita, pot obtine buletinul de analize, referitor la hepatita A, B si C, la HIV/SIDA si altele. Apoi, beneficiaza, la fiecare donare, de sapte tichete de masa in valoare de 9,35 lei, fiecare, pentru achizitionarea alimentelor, evident, nu a bauturilor alcoolice. Cei angajati, au dreptul la o zi libera de la serviciu, platita, iar elevii si studentii, la scutirea de frecventa de la cursuri. Nu in ultimul rând, pentru fiecare donare, donatorii au dreptul la reducerea cu 50 la suta a abonamentului pe mijloacele de transport in comun, pe o linie, timp de o luna. Acest beneficiu, care nu este deloc de neglijat, il au atât donatorii care locuiesc in Bacau, cât si cei care isi au domiciliul in alt oras unde este transport in comun. Donatorii primesc abonamentul subventionat 50 la suta din pret, pe baza listelor pe care lunar le trimitem noi la primarii. Totodata, cei care isi au domiciliul in alta localitate decât cea unde se afla centrul de transfuzie sanguina au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors. Dar nu este lipsit de importanta nici faptul ca persoana care doneaza are beneficii si pentru sanatatea ei. Prin donare, se produce o reinnoire a elementelor sanguine, cele vechi fiind inlocuite cu altele, tinere. Foarte multi donatori spun ca vin la noi sa doneze sânge pentru ca dupa aceea se simt mult mai bine.
-Dar donatorii trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si inainte si dupa donare. Care sunt aceste conditii?
– Inainte de a se prezenta la donare este recomandat ca 72 de ore sa nu fi consumat bauturi alcoolice. Apoi nu trebuie sa aiba tatuaje recente, mai noi de un an, iar femeile, in plus, sa nu ia contraceptive sau orice preparat hormonal. Sunt admise la donare doar cele care au avut ciclul menstrual in urma cu cinci zile ori mai au tot atâtea pâna la declansarea lui. De asemenea, ele nu trebuie sa fi nascut in ultimul an. Este important si ca toti donatorii sa aiba o stare buna de sanatate. Prin urmare, nu sunt acceptati cei care au fost supusi, recent, unei interventii chirurgicale ori urmeaza un tratament medicamentos, cei care au avut contact sexual cu un partener cu hepatita ori cu HIV sau platit, precum si cei care si-au injectat droguri sau si-au facut gauri pentru cercei. Sunt exclusi si cei care au fost in detentie in ultimul an. Toate aceste masuri se iau pentru siguranta celui care primeste sângele recoltat de la un donator, dar si a acestuia din urma. Nu trebuie sa pui in pericol sanatatea nici a unuia dintre ei.
– Ce garantii au donatorii si primitorii ca nu vor contracta vreo boala la donare, respectiv la transfuzia de sânge?
– Este exclus ca vreun donator sau primitor sa se contamineze. Totul este ultrasteril. Noi avem tot interesul ca sângele si preparatele pe care le dam mai departe sa fie sterile. Deci aici, la noi, nu exista nicio posibilitate de contaminare prin nimic. Se lucreaza cu manusi, cu pungi care au acul lor, sunt dispozitive de recoltare sterile, de unica folosinta. Pungile de sânge recoltat merg apoi pentru analize. Se fac absolut toate testele pâna ajungem sa securizam sângele. Produsul necorespunzator se rebuteaza, urmând traseul deseurilor biologice din spitale, adica este luat de catre o firma specializata care il distruge. Asadar, si donatorii, si primitorii trebuie sa fie convinsi ca nu exista niciun risc pentru ei de contaminare.
Despre Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina Bacau
“Aici este o mica uzina, unde, pe lânga faptul ca sângele trece printr-o multitudine de verificari, pâna ajunge la securizare, se fac si multe preparate din el. Este vorba despre preparatele de trombocite, de globule rosii etc. Permanent noi avem un stoc tampon din toate acestea si din sânge, pe care il rulam. Acest stoc trebuie sa fie intact tot timpul, deoarece unitatea noastra este strategica. Apoi rulam si cantitatea de sânge si preparate din acestea, necesara zilnic spitalelor”.