20 noiembrie 2024

Doi soti, atacati de albine in Damienesti

Evenimentul s-a intâmplat duminica dupa-amiaza, in lunca aflata la marginea satului. Sotii Vlad si-au lasat caii la pascut, dar tot acolo a poposit si un vagon cu stupi de albine.

„Avem acolo niste rapita si cineva a lasat vagonul. Noi stim ca s-a rasturnat si albinele au devenit agresive. Oamenii care aveau caii au vazut ca animalele au cazut si s-au dus imediat acolo. Au fost si ei atacati”, a explicat viceprimarul comunei, Gheorghe Cadar. Cei doi soti au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente cu ambulanta si au fost preluati imediat de medici pentru ca au prezentat semnele unei reactii anafilactice.



Daca de oameni se ocupa medicii, animalele sunt in atentia medicului veterinar din comuna. „Doi au prognostic grav, iar ceilalti sase rezervat. Nu stiu exact ce s-a intâmplat, ce-i sigur e ca albinele nu trebuiau transportate pe timpul zilei si nici când este vânt nu e indicat sa se faca recoltare sau sa se umble in stup. Ele au fost stresate dintr-un motiv si au atacat, iar caii au un miros puternic care le-a iritat”, a spus medicul veterinar Gicusor Parteni.

Deocamdata, nimeni nu poate indica cui apartinea vagonul cu stupi. Acest lucru il vor afla oamenii legii.

„Cei doi pacienti s-au prezentat cu reactie anafilactica provocata de intepaturile de albina si au ramas internati pentru tratament la sectia Interne.”
Mirela Romanet, purtator de cuvânt al Spitalului Judetean

Atunci când înţeapă, albinele îşi lasă acul şi glanda cu venin în pielea victimei. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în cazul unei înţepături de albină este să extrageţi, cu grijă, acul insectei. Pentru acest lucru, cel mai bine este să foloseşti unghiile. Al doilea pas este să spălaţi repede locul rănit cu apă şi săpun. Apoi, puteţi aplica şi o pungă cu gheaţă, timp de câteva minute, asupra locului sensibil. Gheaţa poate ameliora suferinţa, deoarece această metodă terapeutică are atât efect antiinflamator, cât şi analgezic.
Pentru calmarea durerii şi a pruritului, cei mai mulţi medici recomandă un uşor analgezic şi un antihistaminic. Înţepăturile cele mai periculoase sunt în zona capului (gât, faţă, gură, ochi) întrucât provoacă dificultăţi de deglutiţie, respiraţie sau vedere, umflătura putând produce astuparea căilor respiratorii, provocând asfixie. În aceste cazuri, este recomandat să se meargă la medicul specialist pentru un control. Şocul anafilactic este o reacţie severă a organismului la un număr mare de alergeni, care afectează mai multe organe şi pune viaţa în pericol. Simptomele sunt mâncărimi, arsuri, dificultăţi de respiraţie, vomă, diaree, crampe, letargie, creşterea pulsului, pielea devine palidă, rece şi transpirată.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014