14 noiembrie 2024

Doi secretari de stat la deschiderea Salonului de Primăvară al Artei Naive

N-a fost chiar o zi de primăvară deplină, vineri, 30 martie, însă cea de-a XXVII-a ediţie a Salonului de Primăvară al Artei Naive, deschis la Muzeul de Artă Contemporană al Centrului Internaţional de Cultură „George Apostu” a compensat prin bogăţia culorilor şi a mesajelor de pe cele 120 de lucrări expuse, semnate de 49 de artişti naivi din toate zonele etno-geografice ale României. Şi s-a mai întâmplat un lucru care a ridicat temperatura din sala de expoziţie: la vernisaj au participat, premieră pentru judeţul Bacău, doi secretari de stat din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv Alexandru Pugna şi Gheorghe Popa.

Cei doi demnitari au apreciat în cuvântul lor colaborarea dintre două instituţii de prestigiu ale culturii băcăuane, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Centrul de Cultură „George Apostu”, pentru organizarea, dar mai ales pentru longevitatea unei asemenea manifestări, unde, la loc de cinste este arta naivă, arta care nu a avut nevoie de academii pentru a străluci de-a lungul anilor, ci doar de talentul, ideile, umorul, cunoaşterea tradiţiilor, simţul culorilor şi bunul…simţ al celor care, fără a fi naivi, se joacă cu arta naivă, fie pictură sau sculptură.



Salonul a fost deschis de Doina Barbu, director interimar al Centrului „Apostu”, şi Florin Zăncescu, director al CJCPCT, care au evidenţiat participarea şi calitatea lucrărilor trimise pentru Salon, apreciind creşterile calitative de la o ediţie la alta. Despre arta naivă, despre expozanţi şi lucrările lor a vorbit Iulian Bucur, critic de artă. Cu aceeaşi ocazie, a fost lansată şi cartea Feodosiei Rotaru, „Reţete de bucate aduante de la sate”, rod al mai multor ani de cercetări în 16 localităţi din trei zone ale judeţului Bacău. A gustat serios din conţinutul cărţii, conf.univ.dr. Ioan Dănilă, a cărui prezentare a trimis publicul în bucătăriile ţărăneşti ale părinţilor şi bunicilor.

A urmat „cireaşa de pe tort”, festivitatea de premiere şi acordare diplomelor merituoşilor câştigători al Salonului de Primăvară al Artei Naive, Bacău 2017. Juriul, format din artistul Ioan Văsâi (preşedinte), Olguţa Pâţu (Carmen Voisei) şi Mari Bucur, artişti plastici, a premiat următorii artişti naivi: Marele Premiu al Salonului, acordat de Centrul de Cultură „George Apostu” – Lucica Ciobanu, Iaşi.
Premiile Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale: Mircea Cojocaru (Galaţi), Rodion Stoian (Bacău), Viorica Farkaş (Reşiţa), Mihaela Mocanu (Buzău), Gabriela Florea(Bacău), Salomia Andronic (Bacău).

Pe tot parcursul manifestării, a intervenit cu muzică, muzică populară instrumentală, Taraful „Hora”, format din Mihai Bălan (acordeon), Robert Romanescu (sax/clarinet), Cristian Piron (chitară), Marco Bălan (contrabas).

Declaraţiile celor doi secretari de stat, ale premianţilor şi criticilor de artă, cât şi alte detalii de la salon, în ediţia tipărită a ziarului Deşteptarea, de luni, 2 aprilie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014