Documentarul de lung metraj „Aliyah DaDa”, realizat de Libra Film sub bagheta regizoarei Oana Giurgiu, va fi proiectat vineri, 6 mai, in Bacau, la Teatrul Bacovia, de la ora 15,00, la prima editie a EYE Film Festival.
Filmul este o repovestire, în antrenantul stil al miscarii culturale Dada, a emigrarii evreilor din Moinesti, din Bacau si din alte localitati ale Moldovei, care a dat nastere, în actualul Israel, satelor Rosh Pina si Zichron Yaakov, primele localitati ale evreilor veniti din România. Documentarul a fost prezentat, anul trecut, si la Moinesti, dar a ajuns si in Israel in acest an.
„Am crezut – ne declara, atunci, Oana Giurgiu – ca e foarte simplu sa incep filmul la Moinesti, apoi la Rosh Pina (oras infratit acum cu Moinestiul) si Zichron. Si nu m-am inselat. Am gasit acolo urmasii celor care au plecat de aici. Fascinant ete ca la 130 de ani de atunci, daca te plimbi pe strazile din Zichron sau din Rosh Pina multi oameni spun «A, eu sunt din Moinesti, familia mea e din Focsani sau din Botosani». Sunt oameni care, cei mai muti, n-au fost in România, poate nici nu stiu prea bine unde este Moinestiul. Dar stiu ca Moinestiul seamana foarte bine cu Rosh Pina.”
În 1882, o comunitate mica de evrei din Moinesti a plecat spre Tara Sfânta, pentru a stabili una dintre primele asezari din Palestina. De atunci, calea evreilor catre Israel se împleteste cu istoria moderna a României printr-o paradoxala legatura de dragoste si de ura.
Aceasta poveste istorica este tratata vizual în stilul Dada ca un tribut adus memoriei pionierilor acestei miscari literare si artistice, Tristan Tzara (nascut la Moinesti) si Marcel Iancu, doi evrei de origine româna.