Spitalul Judetean primeste, in aceasta perioada, spoiala de modernism. Var, vopsea, acoperis din sticla, panouri ce ii schimba aspectul invechit. Nu-i asa ca ne simtim mândri? In naivitatea noastra, ne-am putea imagina ca urmeaza apoi si schimbarile cele mai importante, cele care vizeaza actul medical in sine, de care o multime de pacienti isi leaga sperantele de vindecare sau chiar de supravietuire.
Insa, nici o veste despre asemenea schimbari. Actul medical se va derula, intr-adevar, intr-o lumina noua, a razelor filtrate de noile ferestre termopan. Dar, va fi realizat de aceiasi oameni, carora milioanele investite de Consiliul Judetean nu au cum sa le schimbe nivelul de competenta. Sa se inteleaga bine: in institutia bacauana sunt multi oameni de calitate, dar se amesteca printre cei suficienti, spagari, indiferenti.
Bacaul se straduieste din rasputeri sa mai ridice un spital, cel municipal. Sa presupunem ca va fi gata cândva, ca aparatura ultramoderna deja achizitionata nu se va uza moral, ca vom beneficia cândva de ea. Dar, cine o va deservi? Ce oameni punem acolo? Chiar isi inchipuie cineva ca vor veni medici tineri, vizionari, pe salarii de mizerie, dar momiti cu niste locuinte in chirie? Daca acestia nu vor veni, atunci mutam personal din spitalul judetean, cu tot bagajul de erori medicale?
Parca s-au tot inmultit erorile medicale, sau poate ca lumea reactioneaza acum mai vocal. Cert este ca se intâmpla multe lucruri nefiresti pentru un spital, incepând de la zbieretele cu care infirmiera trezeste bolnavii la ora cinci dimineata, la tratamente, la igiena generala si la atitudinea unor medici fata de bolnavi.
Cum poate fi calificata patania unui pacient care, dupa trei zile de coma, provocata de medicatia administrata gresit in spital este trimis direct la psihiatrie, fara absolut niciun motiv, doar ca sa aiba liniste doctorul? Cum poate fi calificat doctorul care in prima faza refuza sa opereze un bolnav, apoi ii spune familiei acestuia ca el totusi il opereaza, dar pacientul oricum va muri? Familia a dus pacientul la alt spital, unde a fost operat si traieste fara nici o grija si in ziua de astazi.
Din ce bani plateste spitalul despagubirile de sute si sute de mii de euro datorate unor pacienti care s-au nenorocit in spital? Cât valoreaza in spital o viata? Am acumulat resurse nelimitate pentru a critica sistemul medical. Cu nume, situatii, ore si zile. Iar cazanul e sub presiune mare…
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.