24 decembrie 2024

Doar unul din cinci tineri are loc de munca

Anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul de someri a fost mai mare decât in 2010. Totodata, nivelul ratei de ocupare a populatiei in vârsta de 20 pâna la 64 de ani a fost de 62,8 la suta, la mare distanta de tinta nationala fixata la 70 la suta, in contextul Strategiei Europa 2020.

In anul 2011, populatia activa a României era de aproape 10 milioane de persoane, din care 9,1 milioane cu un loc de munca si 730 de mii de someri. Numarul de someri este cel dat de Biroul International al Muncii si reflecta nu doar persoanele aflate in evidente ca someri si primesc indemnizatie, ci si pe cele care se declara ca atare si sunt in cautare de loc de munca. Din acest motiv, procentul este mai apropiat de situatia reala din piata muncii. "Rata somajului, conform BIM, a fost in 2011 de 7,4 la suta, in crestere fata de anul precedent. Pe sexe, ecartul din cele doua rate ale somajului a fost de 1,1 la suta, iar pe medii rezidentiale de 3,3 la suta. Rata somajului a avut nivelul cel mai ridicat in cazul tinerilor, de 33,7 la suta, somajul afectând in special absolventii de invatamânt preuniversitar", a explicat Daniela Magirescu, consilier superior la Directia Judeteana de Statistica Bacau.



Rata de ocupare mai mica decât in 2010

Criza economica de anul trecut s-a reflectat si in rata de ocupare. Astfel, "la nivel national, rata de ocupare a populatiei in vârsta de munca 15-64 de ani a fost de 58,5 la suta si s-a redus fata de anul anterior cu 0,3 puncte procentuale. Distributia pe grupe de vârsta releva faptul ca rata de ocupare a tinerilor – 15-24 de ani, a fost de 23,8 la suta, in timp ce rata de ocupare a persoanelor in vârsta de 55-64 de ani a fost de 40 la suta", a mai spus Magirescu. Tot in 2011, au avut mai mult noroc in a gasi un loc de munca cei cu studii superioare. "Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in vârsta de munca s-a inregistrat in rândul absolventilor invatamântului superior – 82,1 la suta, observându-se ca pe masura ce scade nivelul de educatie scade si valoarea acestui indicator", a mai spus consilierul DJS Bacau.

Cei mai multi angajati – in servicii

Ca dintr-o tara preponderent agricola ne-am transformat in una de consumatori o demonstreaza de acum si statistica. Anul trecut, cei mai multi români si-au gasit de munca in servicii. "Statistica populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale arata ca 28,6 la suta din totalul persoanelor ocupate se regaseau in sectorul agricol, 28,8 la suta in industrie si constructii si 42,6 la suta in servicii", a conchis Magirescu. Raportul de dependenta economica a fost anul trecut de 1340 de inactivi la 1000 persoane ocupate, iar valoarea acestuia a fost mai mare in cadrul persoanelor de sex feminin si a persoanelor din mediul rural.

Datele provin din cercetarea statistica efectuata in gospodarii. Populatia ocupata cuprinde toate persoanele de 15 ani si peste care au desfasurat activitate economica de cel putin o ora in perioada de referinta. Din 2011, in aceasta categorie intra si cei care lucreaza pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati din agricultura. Totodata, sunt luate in calcul persoanele care primesc indemnizatie de somer.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img