Sase dintre cele noua oficii postale care functioneaza in muncipiul Bacau se vor inchide in scurt timp, ceea ce se va intâmpla si cu agentiile din cartierele CFR si Serbanesti. Surse din cadrul Directiei Judetene de Posta Bacau spun ca data exacta a inchiderii nu este inca stabilita, dar ca este o chestiune de circa o luna. De asemenea, locuitorii cartierele Serbanesti si CFR vor ramâne si ei fara ghiseele postale. Vor scapa de inchidere Oficiile Postale 1 (centru), 8 (Mioritei) si 9 (Bacovia).
Dornica sa redreseze ce se mai poate redresa din deriva in care se afla, conducerea Companiei Nationale Posta Româna vrea rentabilizare cu orice pret si a considerat ca un oficiu postal poate deservi nu 15.000 de locuitori, ca in prezent, ci poate face fata la 50.000 de locuitori.
Ca urmare a rationamentului, la populatia actuala a Bacaului ajung trei oficii. Conform acelorasi surse din Directia Judeteana de Posta Bacau, oficiile care vor scapa de lichidare sunt Oficiul Postal 1, Oficiul Postal 8, de pe strada Mioritei si Oficiul Postal 9, de la intersectia strazilor Bacovia si Energiei. Cu alte cuvinte, locuitorii din zona de sud, de est sau de nord vor trebui sa bata drum lung pentru a-si rezolva probleme de corespondenta sau coletarie, in vreme ce locuitorii de pe Mioritei si Bacovia au la indemâna doua oficii. Si la selectarea lichidarii oficiilor a existat un criteriu: cel al profitabilitatii. Despre criteriul deservirii populatiei nu se spune nimic, iar firmele concurente deja isi fac planuri pentru a umple golurile lasate de inchiderea oficiilor postale, chiar daca deja aveau un avans prin calitatea serviciilor prestate.
Schimbari si la ghiseele comunale
Inchiderile de oficii vor afecta nu doar populatia, ci si angajatii Postei. Unii dintre ei vor fi relocati, dar cei mai multi vor fi trimisi in somaj. De mentionat ca si circa 50 de ghisee postale din comune sunt vizate de schimbari, astfel ca programul le va fi redus de la opt la patru ore. Prin urmare, si celor 300 de angajati din aceste ghisee le vor fi reduse contractele de munca in aceeasi masura, ceea ce inseamna lefuri mai mici, dar si posibile disponibilizari.
“Sunt masuri pompieristice, care nu au nici pe departe efectul scontat, asa ca Posta lucreaza tot pe pierdere. Pentru angajatii disponibilizati, contractul colectiv de munca prevede acordarea intre 5 si 30 de salarii compensatorii. Ministerul Finantelor a respins bugetul propus de Compania Nationala, dar salariile compensatorii trebuie sa se dea, fiindca si contractul colectiv este valabil pâna in 2018.” Sorin Sova, liderul sindical din Directia Judeteana de Posta Bacau