In baza de date a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bacau erau inregistrate, la finalul lunii ianuarie, 15.704 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Rata somajului, calculata la o populatie activa de 242.400 persoane, este de 6,47 la suta in judetul nostru. „Din numarul total de someri, 8.045 sunt beneficiari ai legii 76/2002 si primesc indemnizatia de somaj”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director adjunct la AJOFM Bacau. Rata somajului inregistreaza in mod normal o usoara crestere in lunile de iarna ca urmare a reducerii activitatii in diverse domenii. Sezonul cald inseamna cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, mai ales in domeniul agriculturii si constructiilor.
Din numarul total de someri, indiferent daca sunt sau nu in plata indemnizatiei de somaj, 65,50 la suta sunt barbati. In cifra absoluta, 5.421 femei sunt in cautarea unui loc de munca comparativ cu 10.283 barbati. Cei mai multi someri provin din randul muncitorilor, respectiv 12.835 de persoane. Somerii cu studii medii sunt in numar de 2.344. Persoanele cu studii superioare par sa-si gaseasca cel mai usor locul pe piata muncii. Doar 3,34 la suta este ponderea celor care au absolvit o facultate din numarul total de someri prezenti in evidentele AJOFM Bacau.
Indemnizatia de somaj, dupa stagiul de cotizare
Din cei 8.045 de beneficiari ai indemnizatiei de somaj, 6.324 sunt persoane care provin din campul muncii. Cuantumul si perioada de acordare a indemnizatiei de somaj sunt diferite in functie de stagiul de cotizare si contributia la bugetul asigurarilor sociale de somaj. Astfel, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an vor primi indemnizatia de somaj pe o perioada de sase luni, iar cele care au un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani vor primi indemnizatia timp de noua luni. Pentru stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, somerii vor beneficia, timp de un an, de indemnizatia de somaj. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma fixa, neimpozabila, lunara reprezentand 75 la suta din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia. La aceasta suma se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale sunt de trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, sapte la suta pentru cele cu un stagiu de cotizare de cel putin zece ani si zece la suta pentru cele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. In evidentele AJOFM, 1.721 someri sunt absolventi sau persoane care au terminat stagiul militar si nu au avut loc de munca, caz in care primesc ca indemnizatie o suma echivalenta cu 50 la suta din salariul minim brut pe tara garantat in plata. In judetul Bacau, la ora actuala, 7.659 persoane nu beneficiaza de indemnizatie de somaj din cauza ca perioada de acordare a acesteia s-a incheiat.
9.000 de someri vor fi angajati anul acesta
AJOFM si-a propus sa angajeze in 2006 cel putin 9.000 de someri. „Anul acesta o sa organizam cel putin doua burse ale locurilor de munca. De asemenea vom contacta diversi agenti economici, vom consilia tinerii aflati in cautarea unui loc de munca. Avem si programe de ocupare temporara. Estimam ca vom face cele mai multe angajari prin informarea somerilor cu privire la drepturile legale de care beneficiaza si prin serviciile de mediere a muncii”, declara Octavian Ticau, sef serviciu AJOFM Bacau. Agentia si-a propus sa vina si in sprijinul persoanelor cu dificultati financiare care sunt marginalizate social. Este vorba de tinerii cu varsta intre 16 si 25 de ani proveniti din centrele de plasament sau de persoane care beneficiaza de venitul minim garantat. Agentia si-a propus sa gaseasca un loc de munca pentru cel putin 80 de persoane din aceste categorii sociale.Scris de Ionut VATAFU