Anul trecut, polițiștii locali au identificat 23 de taxiuri ilegale. La finele lunii iulie, erau 730 de autorizații de taxi emise de Primăria Bacău.
Printre taximetriștii care își plătesc la zi toate taxele și dețin toate autorizațiile necesare se mai strecoară, uneori, și indivizi care după ce practică legal această activitate „uită” să mai obțină astfel de documente și ies în traseu ilegal. Anul trecut, agenții de la Poliția Locală Bacău – Birourile Siguranță Rutieră și Ordine Publică și Siguranța Persoanei au identificat, în cadrul acțiunilor desfășurate, 23 de taxiuri „pirat”. Anul acesta, în schimb, au fost depistate doar două.
„Persoanele depistate, fiind la prima abatere, au fost sancționate cu avertisment. Neregulile constatate au fost lipsa documentelor și a autorizațiilor”, spune Oana Cojocaru, purtător de cuvânt la Poliția Locală Bacău.
Așadar, aceștia au scăpat ieftin. Amenzile pentru transportul în regim de taxi fără documente pornesc de la 25.000 de lei și ajung până la 50.000 de lei, aplicabilă transportatorilor. Trebuie, însă, menționat că anul acesta s-au făcut și mai puține controale pe linie de taximetrie, față de anul trecut.
„În anul 2017 au fost efectuate 16 acțiuni, fiind aplicate 223 de sancțiuni, în valoare de 19.400 de lei, iar în anul 2018 au fost organizate trei acțiuni și aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.900 de lei”, mai spune Oana Cojocaru.
Autorizații la vedere
Situația autoturismelor pentru care s-a emis autorizație de taxi este publicată pe site-ul Primăriei Bacău și, la sfârșitul lunii iulie, erau eliberate 730 de autorizații. Astfel, dacă un taximetrist iese în trafic cu o mașină pentru care nu mai are autorizație el poate fi ușor identificat atât de agenți, cât și de colegii lui.
„Se fac prea puține controale și ar trebui să fie toți taximetriștii verificați, nu doar unii. Eu unul îmi respect programul, îmi respect clienții și sunt la zi cu toate plățile și actele. Nu au pentru ce să mă amendeze. Dar ar trebui mai multă implicare”, spunea un taximetrist.
Persoana care face transport în regim de taxi trebuie să dețină autorizație sau orice altă copie conformă, care se găsește obligatoriu la bordul mașinii și este valabilă numai în prezența ecusoanelor și a mai multor documente. Dacă la un control al poliției lipsesc ecusoanele sau un alt act, se reține autorizația sau copia conformă, până se face dovada existenței și valabilității acestora.
În cazul în care trasportatorul nu poate prezenta aceste acte în cel mult 30 de zile, autorizația taxi sau copia conformă se retrage, odată cu ecusoanele, și se va atribui altui transportator autorizat, în procedura de atribuire prevăzută de prezenta lege.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.