In ultimii ani, tot mai multi copii, potrivit Oficiului Registrului Comertului Român, au devenit patroni sau actionari ai unor firme, in special a unora care au activitate de comert si turism. Fenomenul a luat amploare, cu precadere la inceputul anilor de criza, dar si dupa ce DNA a inceput sa scoata la suprafata afacerile banuite de gestiune frauduloasa si de coruptie in derularea lor. La nivelul unui judet, cum este Bacaul, numarul minorilor deveniti actionari sau patroni ai firmelor parintilor nu depaseste 20, insa se observa ca aceasta decizie are ca argument forte punerea la adapost a respectivei afaceri fata de eventualele “priviri indiscrete” ale Fiscului.
Este posibil ca unii parinti sa fi luat aceasta decizie având in vedere si capacitatea, disponibilitatilor si aplecarea odraslelor spre mediul de afaceri, astfel ca de mici, sub indrumarea lor, sa intre in iuresul si complexitatea unei afaceri, sa le dezvolte responsabilitatea fata de mostenirea lasata, cum au auzit ca s-a intâmplat in familii celebre, devenite miliardare timp de mai multe generatii.
Daca merg pe ultimul argument, ar fi un punct câstigat, deoarece vad ca si la nivelul scolilor se marseaza pe implicarea elevilor in gestionarea unor “afaceri”, de participare efectiva la cursuri si ore de practica manageriala, ceea ce i-ar putea ajuta atunci când parintii ii pun in pâine.
Exista, tot la noi, si reversul, zeci de copii de bani gata fac praf averile parintilor, fara sa miste un deget pentru câstigarea acelor bani. Mi-am amintit de ce spunea, in 2010, miliardarul Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu o avere de peste 50 de miliarde de dolari:
“Stiam ca nu voi vrea sa las banii copiilor mei. Nu le-ar face bine nici lor, nici societatii”. Un alt miliardar, Warren Buffet, a donat 99 la suta din bunurile sale, declarând: “Vreau sa le las copiilor mei suficient incât sa simta ca pot face orice, dar nu atât de mult incât sa creada ca nu trebuie sa faca nimic”.
Gina Rinehart, cea mai bogata femeie din Australia, magnatul fierului, nu crede ca cei patru copii ai sai sunt capabili sa se ocupe de afacerea familiei, ea declarând, in instanta: “Niciunul dintre reclamanti (copiii ei) nu are capacitatea sau abilitatile, cunostintele, experienta, judecata sau etica de lucru necesare pentru a administra un asemenea fond”.
Mai mult discernamânt in manifestarea “dragostei” fata de proprii copii, cu siguranta le-ar face mai bine lor, cât si societatii.
Gates si Buffet nu au primit un dolar de la parinti!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.