18 ianuarie 2025

Doar 16 la sută dintre locuințe sunt asigurate în caz de cutremur și alte catastrofe

În ultimii ani, asigurările nu mai sunt privite cu aceiași ochi grijulii ca pe vremea când, în piață, exista o singură firmă de profil – ADAS. Dezinteresul a fost accentuat de faptul că legislația, deși te obligă să-ți asiguri casa împotriva riscurilor catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren), nici o entitate de stat nu a luat și măsuri coercitive.

În plus, unii dintre cei care și-au asigurat proprietățile au rămas dezamăgiți de nivelul scăzut al despăgubirilor sau, în unele cazuri, de refuzul firmelor de profil de a-i dezdăuna.



Așa se face că, potrivit PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, în județul Bacău, există un grad de acoperire de doar…16,38%, fiind asigurate 46.117 locuințe din totalul de 281.536. Cele mai multe locuințe asigurate obligatoriu sunt în mediul urban – 30.110, restul de 16.007 fiind în mediul rural. „Explicația ar putea fi dată de faptul că tinerii care și-au cumpărat locuințe prin programul Prima casă sunt obligați să-și facă asigurare obligatorie.

Or, se știe că majoritatea acestor locuințe sunt în mediul urban”, spun brokerii de asigurări locali. În privința despăgubirilor acordate, la nivel național, de la începutul anului, au fost rezolvate favorabil 462 dosare, suma totală plătită fiind de 1.809.002 de lei. Cea mai mare despăgubire încasată de un asigurat a fost de 88.322 de lei. „Luând în considerare doar județul Bacău, în aceeași perioadă, au fost achitate 45 de dosare în cuantum de 138.236 de lei, cea mai mare despăgubire fiind de 45.095 de lei. Numărul dosarelor respinse a fost de 29.

Motivele pentru aceste respingeri au avut, în general, la bază reclamarea unor avarii care nu făceau obiectul asigurării PAD (ex.: hidroforul aflat în curte, anexe la locuințe) sau dosare deschise pentru evenimente care nu intrau în acoperirea asigurării obligatorii a locuințelor”, ne-au transmis reprezentanții PAID România. Prețul unei polițe este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A (din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic) și acoperă suma de 20.000 de euro. Imobilele de tip B (din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic) pot fi asigurate prin polița PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro. Teoretic, cei care nu posedă o astfel de asigurare riscă amenzi, de la autoritățile locale, de până la 500 lei. În plus, în cazul apariției dezastrelor, proprietarii neasigurați afectați de unul din cele trei riscuri nu pot primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor.

De ce o locuință poate fi exclusă de la plata despăgubirii

Potrivit Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, dacă un apartament este folosit și ca punct de lucru pentru o firmă, acesta poate fi exclus de la plata despăgubirii. În plus, nici clădirile care nu sunt legate structural de locuință nu sunt asigurate prin polița PAD (bucătării de vară, foișoare etc.), la fel și magazia ori garajul, chiar dacă acestea pot fi legate structural de locuință. Totodată, centrala termică, boilerul și hidroforul pot fi acoperite prin asigurare dacă se află într-o încăpere care este legată structural de imobilul asigurat – dacă hidroforul este amplasat în curte, lângă puț, atunci acesta nu poate fi despăgubit. Dacă în curte sunt două imobile cu destinație de locuință (de exemplu, casa bătrânească și o casă nouă), trebuie încheiate polițe PAD pentru fiecare dintre ele, separat.

Ce trebuie făcut în cazul producerii unui eveniment asigurat

În primul rând, asiguratul trebuie să anunțe, în scris, primăria că la locuința sa a avut loc evenimentul catastrofic. Totodată, va trebui să solicite venirea unei comisii din partea primăriei care să constate daunele, aceasta urmând a-i elibera o copie după procesul-verbal întocmit, document care se va atașa la dosarul de daună. Dosarul va conține și copiile actelor de proprietate ale imobilului asigurat (contract de vânzare-cumpărare, autorizația de construire și procesul verbal la recepția lucrărilor, certificatul de moștenitor, etc.). Dacă imobilul are mai mulți coproprietari, despăgubirea se va împărți conform cotelor deținute de către aceștia, fiind necesară completarea formularelor de despăgubire de fiecare coproprietar în parte. Totodată, în termen de 60 de zile de la momentul producerii evenimentului asigurat, asiguratul trebuie să anunțe dauna produsă la firma unde a încheiat polița PAD.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img