După sărbătorirea Zilei Republicii, pe 2 iunie, italienii din România, inclusiv cei din Bacău, au marcat, împreună, împlinirea a 30 de ani de la înființarea, în 1993, a Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT, asociație etnică de drept privat, singura organizație ce aparține minorității naționale italiene, succesoarea de facto și de iure a tuturor comunităților istorice italiene până în prezent, recunoscută ca fiind de utilitate publică. La manifestările din Bacău a participat și Ioana Grosaru, președinte al Asociației Italienilor din România. Au mai fost prezenți Antonio Rizzo, scriitor, sociolog, poet, elev a lui Umberto Eco, și Marcelo Croce, scriitor, cetățeni italieni, colaboratori și prieteni ai asociației.
Invitați ai președintelui Filialei Bacău a RO.AS.IT, Silviu Niță, au fost reprezentanți ai minorităților, trăitoare pe aceste locuri. Despre istoricul înființării Asociației a vorbit Ioana Grosaru: „Asociația Italienilor din România a fost înființată în anul 1993, la Suceava, din inițiativa unui grup de descendenți ai emigranților italieni stabiliți în zona Bucovinei, cu mult entuziasm și dăruire, cu dorința explicită de a reface unitatea comunității italienilor din România, a cărei viață a fost frântă de vitregiile istoriei. RO.AS.IT. și-a propus, încă de la început, ca obiectiv principal păstrarea identității naționale, conservarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, precum și promovarea limbii, culturii, istoriei și civilizației italiene în spațiul românesc, purtând, în același timp, un dialog constructiv și permanent atât cu populația majoritară, cât și cu celelalte minorități etnice, dar și cu țara-mamă, având convingerea că diversitatea în unitate formează zestrea de aur a omenirii”, a spus Ioana Grosaru.
S-a mai precizat că RO.AS.IT. are reprezentare parlamentară și se bucură de sprijinul Departamentului de relații interetnice din Guvernul României, precum și de cel al Ambasadei Italiei la București. La nivel național, Asociația editează o revistă, organizează o serie de activități culturale, literare, editează filme de scurt metraj ale căror subiecte sunt viața, activitatea și destinul italienilor, familiilor acestora încă de la venirea lor pe teritoriul României.
A fost apoi prezentat un film, sugestiv intitulat „Istorii de familii”, un document emoționant, în care cei mai tineri au adus în atenția publicului originea bunicilor și străbunicilor lor din județul Bacău, despre greutăți și realizări, mărturii însoțite de fotografii, povești de viață, care vor sta mărturie peste timp. Președinta Asociației a înmânat diplome aniversare mai multor cetățeni români de etnie italiană „pentru contribuția la păstrarea identității italiene”.
„Mă bucur că pot reveni aici, în Bacău, de care mă leagă amintiri frumoase, dar mai ales pentru că aici este o filială activă, cu un președinte, dl. Silviu Niță, activ, care pune suflet, inimă în tot ceea ce face. Și face bine. Vă doresc sănătate, spor în ceea ce faceți și să ne vedem cu bine”, a mai spus, în încheierea manifestării, Ioana Grosaru, președinte al RO.AS.IT.