25 noiembrie 2024

Diversitate la Simpozionul de estetica

In cadrul Simpozionului National de Estetica initiat de 15 ani de Centrul International de Cultura „George Apostu” Bacau, in aula „Moldova” a Universitatii „George Bacovia” s-a desfasurat cea mai importanta activitate a manifestarii – Conferinta Nationala de Estetica, centrata pe o problema de interes: „Estetica vietii cotidiene”. Spre deosebire, macar, de anul trecut, continutul discutiilor a fost mai vioi, mai direct si mai… estetic. Activitatea a reunit cateva personalitati importante din lumea rafinata a esteticii romanesti care au punctat relatia aspectelor frumosului dar si ale uratului din viata cotidiana: „Uratul este tinta vietii noastre, uratul ne repugna si este de neacceptat”, a spus Marin Aiftinca. Au mai vorbit despre ambivalenta frumos-urat Petru Bejan, Grigore Zmeu, Valentin Ciuca, Venera Cojocariu, Stefan Munteanu. In public a fost prezent si academicianul Alexandru Zub (foto).

Lansari de carte



In cea de-a doua zi a Simpozionului, organizatorii au initiat o intalnire cu cartea. Criticul de arta iesean Valentin Ciuca si Grigore Smeu au lansat doua carti importante pentru estetica romaneasca – „Un secol de arte frumoase in Moldova”, respectiv „Istoria esteticii romanesti, vol. II”. Acest eveniment editorial s-a bucurat de prezenta acad. Razvan Theodorescu si a prof.univ.dr. Marin Aiftinca, care au vorbit despre autori si lucrarile lor. „Un secol de arte frumoase in Moldova” este cartea in care Valentin Ciuca vorbeste despre truditorii artelor frumoase din veacul trecut al Moldovei. „Un secol de arta, insumand peste 160 de personalitati creatoare inseamna, la Iasi, echilibru si intelepciune dar si inovatie literara, inseamna traditie si cumpanita asezare a culorilor sau a morfologiilor plastice. Inseamna un secol de cultura ce urmeaza altora, remarcabile, si care precede, sper, un viitor pe masura acelei Moldove ce are, si aici, prioritati esentiale in civilizatia nationala”, a spus acad. Razvan Theordorescu despre cartea criticului de arta iesean.

aIstoria este permanent noua”

Redactor: Ca sa citam un celebru autor, la ce bun estetica an vremuri de restriste?
Alexandru Zub: Istoricii sunt buni in toate timpurile pentru ca ei repezinta gestionarii evenimentelor intamplate in lume. Istoricii trebuie, in orice moment, sa produca un discurs asupra trecutlui care sa contina indemnuri pozitive pentru contemporani.
Red.: Auzim de atatea ori sintagma „istoria se repeta”. Cat adevar contine?
[ad#stire] A.Z.: Este un cliseu care supravietuieste din generatie in generatie si se bazeaza pe faptul ca exista elemente din trecut care seamana cu prezentul. De fapt, istoria este permanent noua, pentru ca are de-a face mereu cu alti oameni, cu alte sensibilitati cu alte gandiri. Zicala „cate capuri, atatea intelesuri” este potrivita pentru aprecierea trecutului. Repetabilitatea istoriei este o iluzie.
Red.: Credeti ca ii intereseaza pe tineri istoria?
A.Z.: Impresia mea este ca lumea se preocupa tot mai putin de istorie. Presiunile, nelinistile prezentului sunt tot mai mari si de aceea e de inteles indepartarea de istorie. Exista tendinta ca ecuatia trecutului sa fie eliminata din viata noastra.

Gabriel Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014