7 noiembrie 2024

Diversificarea alimentatiei sugarului

Continuam cu alimentatia sugarului dupa vârsta de 5-6 luni. Daca pâna la 6 luni laptele este suficient pentru crestere, dupa aceasta vârsta nu poate sustine singur nevoile de dezvoltare ale organismului, motiv pentru care vom introduce alimente noi in meniul copilului, adica vom diversifica alimentatia. Este foarte important sa introduceti corect alimentele noi pentru ca acum se formeaza gustul, obiceiurile culinare sanatoase si se pun „bazele” unor viitoare boli: alergii, hipertensiune arteriala, obezitate, diabet etc.

Când trecem la diversificarea alimentatiei sugarului ar fi bine sa tineti cont de câteva repere:1) copilul sa fie sanatos – sa nu fie racit sau in tratament cu antibiotic, sa nu prezinte diaree, sa fie la distanta de vaccinare cu aproximativ 5-7 zile; 2) se introduce câte un singur aliment nou in aproximativ doua saptamâni pentru a lasa timp organismului sa se obisnuiasca cu el; 3) alimentul nou se introduce treptat, de la 1-2 lingurite pâna la un bol de 150 – 200 ml, tot in acelasi interval de timp (doua saptamâni) pentru a testa toleranta digestiva la acel aliment; 4) daca apare intoleranta la alimentul nou (varsaturi, diaree, alergie) nu fortati copilul – reintroduceti-l peste alte 2-3 saptamâni si daca reapar manifestarile anterioare, evitati alimentul; 5) tineti cont de preferintele alimentare ale copilului, dar aveti grija sa alcatuiti un meniu echilibrat – s-ar putea ca micutul sa prefere lapte la sân pâna „merge la scoala”, dar parintele corect informat il va ajuta sa descopere alimente noi (fructe, legume, cereale, carne, brânza de vaci prospata, galbenus de ou, iaurt); daca micutul refuza constant ficatul de pui sau, mai rau, varsa de câte ori il dati inseamna ca trebuie sa tineti cont de copil (si parintii evita mâncarurile care nu le plac).



Se recomanda sa incepeti cu sucul de fructe ( mar, para, portocala), suc de morcov – preparate in casa (nu din cutia de pe raftul magazinului), apoi pulpa de fruct (mere, pere, caise, piersici, nectarine etc) rase pe razatoare de sticla sau plastic pentu a nu distruge vitamina C naturala (lama metalica a storcatorului) si dati copilului imediat ce le-ati preparat (vitamina C naturala dispare dupa 15-20 minute de contact cu aerul). NU folositi fructe cu seminte pâna la vârsta de 1 an (capsuni, fragi, zmeura, mure) pentru ca pot declansa alergii, punând in pericol viata copilului. Folositi fructele tarii in care traieste copilul, in anotimpul in care sunteti, deoarece sunt mai bogate in vitamine decât fructele coapte in containere.

Dupa vârsta de 6 luni se pot introduce cerealele fara gluten – fie in lapte, in fruct sau simple. Glutenul este o componenta a fainii de grâu care poate declansa alergie cu diaree si scadere in greutate; din acest motiv nu dam pâine la copilul pâna la 1 an. Tot dupa 6 luni se poate introduce banana, e bine sa stiti ca banana coapta poate favoriza constipatia iar banana cruda (verde) poate declansa diareea.

Urmeaza sa introducem supa de legume care aduce aport de fibre vegetale si saruri minerale. Fibrele vegetale vor ajuta la eliminarea deseurilor si vor proteja copilul de constipatie iar sarurile minerale vor ajuta celulele organismului sa functioneze optim. Folositi morcov, pastârnac, patrunjel (radacina si frunze), dovlecel, ardei, conopida etc. Evitati telina care poate da alergii. NU puneti sare la fiert pentru ca legumele au sarurile proprii si-l veti proteja pe micut de valori mari ale tensiunii când va fi adult, pentru ca nu i-ati dezvoltat gustul pentru sarat. Puneti ulei la sfârsitul fierberii (dupa ce ati stins focul), de preferinta de prima presa (masline sau floarea soarelui).Va recomand sa pasati legumele printr-o strecuratoare deasa, care poate fi metalica, si apoi sa le amestecati cu zeama in care au fiert, pentru a folosi toate elementele nutritive; legumele pasate isi pastreaza textura fata de cele date la blender si vor forma deprinderea de a mesteca si inghiti alimente cu consistenta mai solida decât laptele.

Supa de legume va fi baza in care veti introduce treptat carnea, brânza calcica, galbenusul de ou fiert tare, care aduc aport de proteine, adica „caramizile” din care se construiesc organele. Carnea poate fi de pui, curcan (crescuti la curte, fara hormoni de crestere), vita – fiarta cu legumele si data prin blender sau data de doua ori prin strecuratoare (pentru a putea fi digerata de micut) si nu taiata cu cutitul. NU folositi peste inainte de 1 an, deoarece poate declansa alergii (nici fructe de mare). Carnea de porc slaba se recomanda dupa vârsta de 3 ani, datorita continutului mare de colesterol (grasime care se depune pe interiorul vaselor de sânge, ingustâdu-le si facându-le mai putin elastice). NU folositi albusul de ou pâna la 1 an – poate cauza alergii. Iaurtul poate fi introdus dupa 7-8 luni, un iaurt natural, cu un continut moderat de grasimi 1,8% – 2,5%; fructul il puteti adauga proaspat in iaurt. NU folositi miere de albine inainte de 1 an, deoarece poate cauza alergii sau o boala grava (botulism). Folositi pentru indulcit sirop de zahar brun. Faceti budinci cu orez si mar in casa; evitati dulciurile din comert, pe cât posibil.

In incheiere, va amintesc ca introducerea alimentelor noi in alimentatia copilului este o provocare pentru dumneavoastra ca parinte, pe care va rog s-o abordati cu rabdare, fantezie si tenacitate. Cu cât amânati momentul, cu atât va fi mai greu; nu dezarmati la primul refuz al micutului; incet, incet, laptele va fi inlocuit de o gustare pe baza de fructe, o masa principala la prânz cu supa de legume in care veti adauga o zi carne, o zi brânza calcica, o zi galbenus de ou, o alta gustare care va contine iaurt cu fruct proaspat, biscuit fara gluten, budinca facuta in casa; in final sugarul va primi 2 -3 biberoane cu lapte (180 – 210 ml/biberon) – preferabil dimineata si seara, in care puteti adauga cereale fara gluten.

In speranta ca informatiile va sunt de folos, va astept in numarul viitor cu informatii corecte privind ritmul de crestere si dezvoltare al micutului dumneavoastra, ajutându-va sa fiti parinti responsabili.

dr. Ana Olinic, medic primar pediatru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014