18 ianuarie 2025

Distributia orizontala lasa administratorii fara paine / Experiment intr-un bloc de pe Calugareni

Locatarii unui bloc de pe strada Calugareni vor fi primii consumatori ai CET care vor beneficia de un nou tip de distributie a agentului termic, iar asta fara sa scoata un leu din buzunare. Conductele de caldura si apa calda vor trece pe casa scarii. Fiecare apartament va avea gigacalorimetru si debitmetru.

&#8222Este vorba despre blocul 8, unde va demara proiectul-pilot de schimbare a modului de distributie a agentului termic, ne-a declarat Ionel Dogaru, presedintele Asociatiei de proprietari Calugareni Nord. Am incheiat o intelegere cu conducerea CET in acest sens, iar noi suntem incantati ca suntem primii care vor incerca distributia pe orizontala, care presupune montarea coloanelor pentru incalzire si apa calda pe casa scarii. Acestea nu vor mai trece prin fiecare apartament. De pe casa scarii, tevile de apa calda si tur-retur la incalzire vor intra in fiecare apartament. Este ceva nemaipomenit pentru locatari, pentru asociatia de proprietari, dar si pentru asociatie&#8221.



Avantaje peste avantaje

Directorul CET, Vasile Dragusanu, este de aceeasi parere. „Avantajele sunt multiple, ne-a declarat managerul de la CET. Fiind vorba despre o singura coloana pe scara, nu mai multe, pentru fiecare tronson, agentul termic va ajunge mai repede si la o temperatura mai mare in apartamente. Avand gigacalorimetru si debitmetru pentru apa calda la usa, locatarii isi vor putea regla usor consumul. Ei vor avea control total. Montarea repartitoarelor este benefica, dar tot depinzi de cineva, care trebuie sa-ti citeasca acest consum. Pentru noi, ca furnizor, un avantaj important este acela ca putem incheia astfel conventii individuale cu proprietarii de apartamente. Relatia cu consumatorul nu va mai fi intermediata de asociatia de proprietari&#8221. Nu este de neglijat, in conditiile in care debitele consumatorilor la furnizorul de agent termic sunt imense, posibilitatea ca rau-platnicilor sa li se „inchida robinetul&#8221, fara ca asta sa-i afecteze pe vecinii care isi platesc la zi intretinerea.

Cu 20 de milioane ai contorizare la usa

Directorul CET mai spune ca toate cheltuielile cu schimbarea instalatiilor in blocul 8 de pe Calugareni sunt suportate de o firma care a realizat ceva asemanator, dar la scara mare, in Braila. In doi ani au schimbat sistemul de distributie a agentului termic la cateva sute de scari de bloc din Braila. Costul estimat pentru un apartament este de 20 de milioane de lei. Locatarii care se implica in acest proiect nu vor simti un prea mare disconfort, intrucat nu se va intrerupe furnizarea caldurii si a apei calde pe perioade lungi. Directorul CET se asteapta ca, dupa introducerea distributiei pe orizontala a agentului termic, sa creasca numarul cererilor de rebransare la sistem, mai ales ca gazele naturale se vor scumpi mereu. „La pretul crescut al gazelor se adauga cheltuiala cu intretinerea centralei de apartament, declara Vasile Dragusanu. Prin urmare, cred ca vom avea tot mai multi consumatori care revin in sistem. Iar pentru apartamentele cu centrale termice bransarea la conductele comune, care vor fi pe casa scarii, este mult mai simpla. In aceste apartamente exista deja instalatia pe orizontala. Si costurile vor fi mai mici&#8221.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img