Vechea lupta pentru suprematia economica dintre judetele Iasi si Bacau s-a relansat insa vestile nu sunt linistitoare pentru noi. Bacaul a fost intrecut fara drept de apel de Iasi la aproape toti indicatorii economici. Cu o economie amortita si cu o echipa politica derutata, preocupata mai mult de luptele interne, Bacaul incepe sa devina tot mai mult un judet de mana a doua.
O analiza publicata ieri in editia electronica a cotidianului „Ziarul de Iasi” sustine ca, daca in cursul anului trecut Bacaul surclasa Iasul la toate capitolele, o data cu schimbarea Puterii, Iasiul a luat un avant economic fara precedent. Motivul ar fi, sustine sursa citata, pierderea puterii de catre PSD ai carui reprezentanti locali au avut un imens rol in atragerea resurselor economice spre Bacau.
Anul acesta in judetul Iasi s-au infiintat 67 de firme cu capital strain in timp ce in judetul nostru doar doua. Senatorul PD de Bacau Cristian Cucuianu este citat cu o afirmatie care ar parea socanta daca nu ar fi reala: „In prezent, Bacaul stagneaza. Judetul nostru a progresat mai rapid, dar acum se pare ca este randul Iasului sa-si arate forta economica”. Ziarul sustine ca parlamentarii ieseni sunt de parere ca noua conducere a Bacaului nu are aceeasi forta de atragere a investitorilor ca si politicienii PSD.
Economicul – determinat de politic
Si patronul societatii Chimcomplex SA Borzesti, Stefan Vuza, care are si afaceri in judetul Iasi pune stagnarea economica a Bacaului pe seama pierderii puterii de catre PSD. „Vechea conducere PSD a avut un cuvant greu de spus in cresterea economiei Bacaului” – a declarat el. „Acestia au atras investitii in judet de zece ori mai mult decat Clujul, care este mult mai puternic din punct de vedere economic fata de Bacau. Atuul Bacaului a fost vechea industrie, care nu a dat faliment precum cea de la Iasi, unde abia acum se incearca o privatizare cat mai eficienta si care va intari judetul din punct de vedere economic”. „In prezent, Iasul recupereaza decalajul pierdut in fata Bacaului. Avand in vedere ca politica PSD din Bacau a cazut, iar asta se vede in actuala putere economica a judetului, eu cred ca ii vom depasi total. Parlamentarii nostri lupta pentru atragerea a doua mari proiecte de infrastructura la Iasi”, a explicat Varujan Vosganian.
Problema RAFO
Inchiderea rafinariei onestene pentru o luna de zile urmata de transformarea RAFO din prelucrator pentru piata interna in prestator de servicii pentru export a avut un rol major in decaderea economica a
Bacaului. Cel putin la nivelul de impozite platite statului. Judetul nostru era „exportator” de bani in sensul ca isi asigura bugetul si avea excedent care era redirectionat de Guvern spre judetele sarace. In noua configuratie, Bacaul ar putea fi nevoit sa apeleze la mila bugetului central.
In comparatie cu Iasul care a avut o productie industriala in valoare de sub 30.000 de miliarde de lei anul trecut, in Bacau s-au produs marfuri industriale in valoare de peste 55.000 de miliarde. Anul acesta, in primele cinci luni valoarea productiei Bacaului a scazut cu o treime in timp ce in Iasi s-a produs 96 la suta din intreaga valoare a anului 2004 doar in primele cinci luni. Salariul mediu brut este in Iasi cu peste un milion de lei mai mare decat la Bacau. In primele trei luni in Iasi s-au finalizat 130 de locuinte, fata de 60 in Bacau. Rata somajului a scazut mai mult in Iasi iar Bacaul are un procent mai mare de pensionari.
Autostrada
Iasi – Budapesta
Politicienii ieseni finalizeaza proiectul de autostrada Budapesta – Iasi – Chisinau. Este una din investitiile in infrastructrura care va ajuta enorm judetul vecin si care va ocoli Bacaul. Parlamentarii ieseni au reusit sa obtina 30 de milioane de euro pentru reabilitarea drumului Tg. Frumos – Motca, bani care vor fi alocati de Guvern anul viitor. Pe acest traseu este proiectata si viitoarea autostrada din coridorul Budapesta – Chisinau. Traseul va fi Iasi – Tg. Frumos – Motca – Falticeni – Bistrita – Dej. „O eventuala autostrada Budapesta – Iasi nu depinde de politicienii locali” – sustine senatorul bacauan Ioan Aron Popa. „Daca este nevoie ca ea sa treaca prin Bacau si se justifica acest lucru putem si noi sa facem demersuri pentru acest lucru”.
Un alt proiect de autostrada este cel care va lega Bucurestiul de vama Albita si care nu este prevazut sa tranziteze Bacaul.
Politicienii Aliantei contesta
concluziile analizei
„Parerea mea este ca concluziile sunt gresite” – ne-a declarat senatorul PD de Bacau Cristian Cucuianu. El considera ca stagnarea economica a Bacaului este explicata prin faptul ca economia locala a atins un nivel de saturatie, nivel care nu a fost atins de Iasi. „Eu nu vad cum ar fi putut face un asemenea salt in sase luni. Probabil, pentru o perioada valoarea investitiilor straine este mai mare la Iasi decat la Bacau, dar cred ca ar trebui sa luam cifrele in ansamblu”. Cucuianu le ureaza ironic succes iesenilor pentru a ajunge din urma Bacaul.
„Bacaul va ramane in continuare capitala economica a Moldovei” – considera senatorul PNL Ioan Aron Popa, care este increzator in politicienii locali reprezentati de prefectul Berca si de primarul Stavarache. „Si noi (parlamentarii actualei Puteri – n.n.) ne zbatem sa aducem finantari in Bacau. La primul buget al Aliantei – cel de pe 2006 – ne vom zbate sa aducem la Bacau cati mai multi bani”. Cat despre decalajul inregistrat intre cele doua judete, Popa spune ca piata Bacaului era saturata de investitori pe care Iasul nu-i avea.
Eticheta politicienilor si economia
Competitia dintre Iasi si Bacau a fost o tema care l-a preocupat pe fostul prefect de Bacau, actualul senator Radu Catalin Mardare. „Este foarte greu de gasit date statistice care sa fie concludente pentru a face o comparatie intre economiile celor doua judete” – ne-a declarat el. „Am gasit niste date referitoare la PIB-ul pe cap de locuitor din cele doua judete”. Conform acestor cifre, Produsul Intern Brut (PIB) era mai mare in 2000-2001 in judetul Iasi dar, pentru ca judetul vecin are o populatie mai mare, PIB-ul pe cap de locuitor era mai mare in Bacau. „Cel mai bun lucru este sa te uiti in jur” – considera senatorul
Mardare. „La Bacau, intr-adevar, nu se mai intampla mare lucru. Eu cred ca ceea ce s-a intamplat la Iasi se datoreaza unor initiative locale, unor eforturi mai sustinute ale celor de acolo”. Fostul prefect considera ca o parte din responsabilitate pentru decaderea economiei Bacaului ar trebui sa revina si politicienilor care au aplicat eticheta de „judet corupt. „Anul trecut Theodor Stolojan a vizitat Bacaul si l-a declarat capitala coruptiei. Fara sa aduca nici un fel de argument. Aceasta nu este cea mai buna maniera de promovare”.
Mediul de
afaceri – prudent
in declaratii
Opiniile oamenilor de afaceri, in special ale celor care desfasoara, prin firmele lor, activitati economice in cele doua judete, sunt impartite. Unii se arata ceva mai rezervati, prudenta pe care o adopta in ideea protejarii afacerilor, altii insa sunt ceva mai transanti, date fiind varsta, dar mai ales experienta capatata de-a lungul vremii. Bunaoara, Dragos Paval, unul dintre administratorii firmei Dedeman, crede ca este destul de prematur sa se pronunte in aceasta privinta. Un punct de vedere mai avizat ar putea fi exprimat peste un an si jumatatate-doi. aAbia atunci cred ca se va accentua vreo diferenta intre cele doua economii. In prezent, as putea spune ca situatia Iasiului este usor avantajata fata de cea a Bacaului. Sa nu uitam ca judetul Bacau a fost, timp de cativa ani, mediatizat numai in partile sale mai putin favorabile, ceea ce, evident, ca a lasat urme. Iasiul este orasul in care mi-am petrecut mare parte din viata, iar Bacaul este locul unde am cele mai multe si mai bune afaceria, a declarat Dragos Paval. Exista opinii ale oamenilor de afaceri din judet care indica si altceva. Gheorghe Antochi, presedintele holdingului Agricola International, firma care are dezvoltate afaceri in Bacau si in intreaga tara, este de parere ca atat judetul nostru cat si Iasiul sunt zone la fel de sarace ca si celelalte din regiunea Moldovei. „Sa fim sinceri si sa recunoastem ca resursele economice sunt destul de limitate, puterea economica scazuta si asa mai departe. Nu traim doar prin doua-trei varfuri. Avem nevoie, ambele judete, de o medie mult mai ridicataa, a declarat Antochii. El mai spune ca puterea economica a Bacaului era mai buna atata vreme cat a functionat platforma petrochimica de la Borzesti. Intre timp s-au mai produs niste modificari de substanta, unele societati si-au schimbat profilul de activitate, altele au clacat etc. aDar, decat sa ne tot razboim, care si cat e de tare, ideal ar fi ca toti oamenii care pot inluenta deciziile sa se adune si sa faca in asa fel incat ambele economii sa-si revina. Eu m-am nascut la Botosani, am studiat in Iasi si sunt activ in Bacau. Sunt legat mai mult de pamant, stie toata lumea. Or, atata vreme cat 2/3 din producatorii din judet practica o agricultura de subzistenta, rudimentara, care nu asigura necesarul nici macar a locuitorilor din municipiul Bacau, inseamna ca mai avem de mers mult de-acum incolo. Poate ca stiti ca taranii din Zeletin trebuie sa vanda un porc sau un sac-doi de grau ca sa ajunga la Bacau. Inainte puteai da un kilogram de grau pentru un litru de motorina, acum dai sapte. Si asa este peste tot Romania, nu numai aicia, a mai explicat Antochi.Scris de Razvan BIBIRE, Florentin RADU
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.