27 decembrie 2024

Disperați din cauza scumpirii carburanților

În ultima lună, carburanții auto s-au tot scumpit, prețurile la pompă ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie. Cauzele scumpirii sunt legate de creşterea accizei, scumpirea ţiţeiului la nivel mondial și potenţiala invadare a Ucrainei. Avalanșa creșterilor de preț nu se va opri prea curând. Autoritățile promit o plafonare a prețurilor.

Greu de crezut, dar, într-un an, carburanții s-au scumpit cu…peste 2 lei pe litru. La începutul anului trecut, cel mai ieftin litru de benzină obișnuită costa 4,61 de lei, în vreme ce motorina standard cea mai avantajoasă la preț costa 4,66 lei/litru. Vremuri demult apuse! Acum, din cauza prețurilor mari la pompă, indispensabilul carburant devine din ce în ce mai greu de procurat pentru majoritatea românilor.



7-8 bănuți, de la o zi la alta

Am urmărit evoluția, din ultimele zile și am constatat o diferență în plus și de 7-8 bani, la fiecare zi. Cel mai bun preț la benzina standard, de CO 95, era de 6,65 lei/litru, și se găsea, ieri, în stațiile LukOil. Urmau stațiile Petrom, cu 6,73 lei/litru. La Socar, pentru fiecare litru pus în rezervorul mașinii scoteai din buzunar 6,74 – 6,79 lei. Dacă alegeai stațiile Rompetrol, plăteai 6,80 lei/litru. Cele mai scumpe benzine de tip Standard erau afișate în stația OMV și Mol – 6,86 lei/litru. La motorină, situația este la fel de dramatică, dacă te gândești că plătești cel puțin 6,61 lei/litru, dacă alimentezi la LukOil. În rest, motorina normală costa 6,65 lei/litru, la benzinăriile Petrom, 6,69 – 6,74 lei/litru, la Socar, 6,71 lei/litru, în stațiile Rompetrol, și 6,79 lei/litru, la OMV și la Mol. „Vă spun eu: în două săptămâni jumate, s-au scumpit cu 60 de bani. La începutul anului, ni s-a spus că din cauza statului, că a fost actualizată cu inflația supraaciza la carburanți, apoi din cauza conflictului de la granița Ucrainei. Înapoi, nu va mai da”, spune un vânzător dintr-o stație de carburanți locală. Carburanții premium, de exemplu, au trecut demult de pragul de 7 lei pe litru, apropiindu-se de 8 lei.

Internetul, sursa de informare

Șoferii sunt de-a dreptul disperaţi din cauza scumpirilor continue de la pompă. Cei mai mulți intră cu teamă în staţiile de alimentare, nu înainte de a căuta pe internet unde sunt cele mai avantajoase preţuri. „Mă uit zilnic la stația LukOil de lângă mine și văd tot timpul cum se schimbă prețurile. Practic, mereu clipesc valorile afișate pe panoul electric, de zici că-i pom de Crăciun. Ei, atunci, îmi dau seama că se schimbă prețurile. Mașina mea e nouă și mi s-a spus să pun benzină bună, să mă feresc să cumpăr de la anumite benzinării. Nici nu mai știi unde să te duci să alimentezi. O prietenă de-a mea se consultă de pe internet când trebuie să-și facă plinul rezervorului mașinii”, spune Adriana, o tănără șoferiță din Bacău. Una dintre sursele de informare credibile și sigure poate fi comparatorul de prețuri pus la dispoziție de Consiliul Concurenței (cu valori actualizate în timp util), deși, în ultimul timp, au mai apărut și alte instrumente de identificat prețurile la carburanți.

Urmează vremuri grele

Realitatea este că, în prezent, carburanții auto sunt mai scumpi la noi decât la unguri, bulgari, moldoveni sau ucrainieni. Plătim aproape cât europenii din vest, doar că salariile în România sunt mult mai mici decât ale occidentalilor. Creşterile de preț din benzinării au la bază mai mulţi factori. În primul rând, să nu uităm că, încă de la începutul anului, carburanții auto s-au scumpit după majorarea accizei la carburanţi. Or, taxele puse de stat, inclusiv acciza, reprezintă cam 60 % din prețul carburantului. Prin urmare, ca și la energie sau gaze, statul este cel care profită cel mai mult de creșterea nebună a prețurilor în benzinării. Însă, trebuie ținut cont de faptul că scumpirile la pompă vine cu un alt pericol: scăderea consumului. „Folosim mașina cât mai putem, în rest circulăm pe jos, pe distanțe mai mici, luăm autobuzul, dace vrem să ajungem mai departe și, taxi-ul, dacă eventual ne grăbim. Mai e un pic și punem în mișcare și bicicletele, după ce dă un pic căldura. Altfel, nu se poate! Dacă guvernanții n-au grijă de noi … Nu vedeți cum ne-au «mâncat» salariile, scumpirea curentului, a gazelor, a pâinii, a cărnii? Tot, dar absolut tot s-a scumpit. Mergeți în magazine și vedeți! Și se mai întreabă cât va mai suporta piața … Uite că nu mai suportăm!”, spune Octavian, șofer de taxi. Majorarea de preț din debutul anului a fost accentuată, ulterior, de revenirea economiei globale, după impactul economic dat de pandemie și, evident de scumpirea barilului. În prezent, un baril a ajuns să coste aproape 95 de dolari, fiind cel mai mare preț din ultimii 8 ani. Iar, acum, țițeiul se scumpește și ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Occident. Prin urmare, ne putem aștepta la vremuri și mai grele, pentru toți românii, dacă socotim și ceea ce se întâmplă în aval de scumpirea la pompă, alimentele, produsele de orice fel, dar și serviciile urmând același drum ascendent. iar autoritățile nu par să fie îngrijorate, nici de explozia de la pompă, nici de creșterile de preț de peste tot.

Guvernanții noștri … doar se gândesc

În timp, Guvernul României se gândește la posibilitatea plafonării prețurilor carburanților auto. Deocamdată, doar urmăresc evoluția prețurilor, promițând că vor lua măsuri, „dacă va fi cazul”. În schimb, alte state au aprobat această măsură, încă de acum câteva luni. Polonia, de exemplu, care trece printr-o criză similară a carburantului, a adoptat  o scădere a taxelor pentru benzină și motorină. Prin urmare, vecinii slovaci trec granița în Polonia pentru a alimenta mai ieftin, după ce, inițial, „vizitau” Ungaria care, la fel, plafonase prețurile în benzinării, toamna trecută. Chiar și cehii şi germanii fac astfel de „turism la pompă”, pentru a-și umple rezervoarele la vecini, punând în pericol de faliment afacerile benzinarilor de la graniță, din țările natale.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img