18 ianuarie 2025

Disperare pe Valea Muntelui / Greva foamei pentru un acoperis

Doi sateni din Asau au intrat in greva foamei. Disperati ca la trei luni de la inundatii, dupa zeci de vizite oficiale si mii de promisiuni, continua sa locuiasca impreuna cu familiile in cort, ei s-au decis sa protesteze prin refuzul de a se mai alimenta. Fara locuinte si in conditii inumane traiesc sute de persoane din zonele afectate de inundatii. In timp ce oficialitatile promit marea cu sarea, pe Valea Muntelui s-a construit o singura casa…

Ion Stefanescu si Stefan Musca, ambii din Asau, au intrat in greva foamei. Cosmarul satenilor a inceput pe 12 iulie. Atunci, puhoaiele le-au maturat locuintele si le-au distrus agoniseala de o viata. Din acea zi, tot ce au primit de la oficialitati au fost doi saci de ciment insotiti de multe promisiuni. Ion Stefanescu locuieste impreuna cu sotia si cei trei copii ai sai intr-un cort… In ciuda insistentelor sale de a i se oferi si familiei sale un acoperis deasupra capului, barbatul nu s-a ales cu nimic. Satul de amanari si incapacitatea autoritatilor locale de a-l ajuta, barbatul s-a plans lui Calin Popescu Tariceanu, in cursul vizitei sale oficiale pe Valea Muntelui. Desi premierul i-a dat toate asigurarile ca situatia se va imbunatati si in cel mai scurt timp va avea propria locuinta, sateanul a ramas tot in cortul sau. Duminica a intrat in greva foamei, decis fiind sa nu renunte la protest pana nu i se va oferi si lui un acoperis deasupra capului. In aceeasi situatie se afla si Stefan Musca. Tata a patru copii, barbatul locuieste impreuna cu acestia intr-o magazie insalubra la scoala din localitate. De trei luni, familia Musca doarme pe dusumea, se hraneste cu pateuri si din mila vecinilor. Pentru a atrage atentia asupra situatiei sale, Stefan Musca a intrat in greva foamei. Cei doi grevisti, nu au primit nici macar materiale de constructii pentru a incepe reconstructia caselor. Protestul celor doi a alertat autoritatile. „Am discutat problema celor doi sateni din Asau care au intrat in greva foamei si am dispus luarea unor masuri urgente pentru a se gasi pentru Ion Stefanescu si Stefan Musca un acoperis normal deasupra capului&#8221, a declarat Gabriel Berca, prefectul judetului Bacau.



Zeci de familii ameninta cu greva foamei

In aceeasi situatie se afla alte 71 de familii din Asau afectate de inundatii. Dintre acestea 11 vor fi mutate in Moinesti, restul, Dumnezeu cu mila. 11 camere din comuna au fost transformate in adapost. Aici locuiesc nici mai mult nici mai putin de 37 de romi. Spatiul fiind foarte mic, doar copiii au un acoperis deasupra capului, parintii dormind pe jos, sub cerul liber. Restul pana la 71 locuiesc fie in corturi, fie in magazii sau grajduri. „Situatia este foarte grava, multi sateni ameninta cu greva foamei&#8221, a declarat Stefan Potoroaca, primarul comunei Asau. La fel este in Agas si in Comanesti. In Agas nu a fost construita nici o casa, iar in Comanesti una singura… „Avem peste 200 de sinistrati, iar dintre acestia, 160 stau in scoala speciala din localitate&#8221, a declarat Viorel Miron, primarul orasului Comanesti. Autoritatile locale dau din umeri. Ba nu este teren, ba nu sunt materiale de constructii, ba nu exista mana de lucru…

Harababura terenurilor pentru case

Desi au trecut mai bine de trei luni de la producerea inundatiilor, autoritatile nu au identificat nici macar portiunile de teren neinundabile pe care se pot construi case. „Incercam sa gasim teren, a declarat Stefan Potoroaca, primarul comunei Asau. De asemenea, din lipsa de teren trebuie sa mutam 22 de familii de romi ramase fara locuinte in alta comuna. Pentru restul satenilor cautam sa cumparam pamant si de abia apoi sa inceapa construirea caselor&#8221. Autoritatile din Asau se arata cum nu se poate mai sceptice vis-a-vis de finalizarea locuintelor pana la iarna. „Localnicii singuri nu vor reusi sa-si construiasca singuri casele, dar daca ar veni o firma de constructii puternica care sa-i ajute pe sateni, poate in 40 de zile oamenii ar avea case noi. Daca nu, cine stie ce se va intampla…&#8221 Din cauza cererii foarte mari, pretul pamantului s-a majorat considerabil, ajungand la 12,5 euro pentru metru patrat. Suma este de trei ori mai mare decat cea oferita de stat pentru aceeasi suprafata de pamant. La Comanesti nu se stie daca trebuie cumparat teren sau daca acesta va fi donat de Romsilva. „Se pare ca un teren din patrimoniul Romsilva va fi transferat catre Consiliul local, care il va preda sinistratilor&#8221, a declarat Viorel Miron, primar Comanesti. Dar, sinistratii care vor ocupa pamantul aflat in patrimoniul Consiliilor locale vor avea doar drept de folosinta nu si de proprietate… In ciuda situatiei deloc imbucuratoare, Prefectura anunta ca va primi in curand 15,2 miliarde de lei vechi destinati angajarii de catre consiliile locale a unor firme specializate, care sa ajute la construirea caselor pentru sinistrati.

Scris de Iulia CUCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img