Bugetul pe 2006 este mai mare cu 1.79 la suta fata de suma alocata anul trecut. Aparent. Luand in calcul inflatia, este mai mic cu aproximativ 7 la suta fata de bugetul pe 2005. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ), si-a declarat nemultumirea in mod public, mai exact in sedinta de luni a CJ Bacau. „Nu este un buget mai bun ca anul trecut, a afirmat el. Avand in vedere ca nu mai exista proiecte de finantare guvernamentale si nu au fost demarate programe europene, aceste sume nu pot suporta schimbarea la fata a comunelor respective”. La fel de nemultumiti sunt primarii de comune si orase, care au un program de realizat si niste promisiuni de indeplinit. Cele mai in suferinta, sustin edilii, vor fi invatamantul, sanatatea si drumurile.
Primaria Asau a solicitat 147 de miliarde de lei vechi, suma care ar fi ajuns pentru desfasurarea activitatilor curente si pentru investitii. I s-a dat insa doar o cincime din necesar. „Am primit 27 de miliarde cu tot cu invatamant, ceea ce e foarte putin, declara Stefan Potoroaca, primarul Asaului. Va fi mult mai greu decat in 2005″. La capitolul „invatamant”, Asaulului i s-au repartizat 10 miliarde pentru salarii, un miliard pentru reparatii, 800 de milioane lei la cheltuieli curente. „Nu putem repara sapte scoli cu un miliard, e nevoie de 6-7 miliarde, sustine primarul. Toate au nevoie de reparatii, tamplarie, acoperis si altele. Scoala din Asau are peste 100 de ani”. Si cladirea Primariei Asau sta sa se darame. Cea mai grea problema o reprezinta insa drumurile. „Nu vom putea repara drumurile, nu vom putea face intariri de maluri, nimic. Si iar vor veni apele si vor distruge totul”. Din cele 27 de miliarde, Primaria Asau trebuie sa acopere cheltuielile facute pe ultimele doua luni din 2005 si pe primele trei luni din 2006. „Avem si datorii, arata Stefan Potoroaca. Firmele care au facut racordurile la reteaua de electricitate si la cea de agent termic, din campus, ne cer banii si au dreptate: 700 de milioane lei”. Numai pentru a termina lucrarile incepute la drumuri, Asaul avea nevoie de 70 de miliarde. „Daca nu vor mai veni bani din niste fonduri speciale va fi nenorocire”, incheie primarul. Si comuna Poduri a primit mai putin decat are nevoie: 30 de miliarde fata de 60. Din cauza asta, investitiile vor ramane pe hartie. Statia de alimentare cu apa, promisa oamenilor, costa 17 miliarde, iar caminul cultural, circa 2 miliarde, explica Vasile Buia, viceprimar. „Reteaua de gaze are documentatia facuta, dar lipseste, ghichiti ce? Finantarea!” CL Parincea are nevoie de 52 de miliarde lei, iar CJ i-a repartizat doar 16,4. „Nici nu ne-a mai chemat la discutii, spune primarul Guta Stiuca, foarte suparat. In 2005, am realizat venituri de 770 milioane, iar ei, pe 2006, mi-au trecut 2 miliarde, ceea ce e imposibil de realizat”. 200 de milioane va costa subventionarea partiala a profesorilor navetisti si alte 150 milioane, combustibilul pentru transportul elevilor. „Cultura n-a primit nimic, sustine Guta Stiuca. Am cerut 1,8 miliarde pentru doua camine culturale si o biblioteca, dar n-am primit nimic, zero. La caminul din Vladnic nu am un scaunel. Altii primesc 600 de milioane numai pentru incalzire. La scoala din Barna nu s-a gandit nimeni, invata copiii intr-un chiler, la un tigan”.
Nici orasele nu o duc prea bine!
Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, sustine ca banii vor ajunge doar pentru supravietuire. „Avem de acoperit o datorie de 50 de miliarde lei, ramasa din mandatul trecut, si alte 135 de miliarde lei, pentru lucrari care au fost incepute”, sustine primarul. Nici Vasile Ailincai, primarul din Moinesti, nu e multumit. CL Moinesti a cerut 200 de miliarde si a primit 100 miliarde. Mai rau de atat nu se putea. „N-am exagerat in ceea ce am solicitat pentru ca e o situatie grea in tara, dar n-am primit nici cat am cerut. Multe sectoare nu vor putea fi acoperite”, declara primarul Vasile Ailincai. Cele mai in suferinta vor fi invatamantul si sanatatea. Nu e vorba (doar) de salariile dascalilor, ci, in mod special, de cheltuielile cu materialele, care sunt insemnate in scoli. Un singur centru bugetar din Moinesti are nevoie de 35 de miliarde lei, iar Primaria are 100 miliarde in total. E un buget de ingropaciune, sustine Gheorghe Chirea, director economic la Primaria Moinesti. „Vom merge cu mortul si ii vom tine lumanarea, de banii astia, ca sa-l vada cetatenii”. Criteriile pe baza carora bugetul judetului se imparte localitatilor, prevazute in OG 45, il nemultumesc pe Ailincai. E vorba de capacitatea financiara (calculata in baza impozitului pe venit), suprafata si populatia localitatii. „Noul sistem de repartizare a sumelor ii stimuleaza pe cei care care nu au proiecte si investitii pentru comunitate”, sustine Ailincai.
Bugetul Onestiului, tot mai anemic
Intrunit in sedinta ordinara, Consiliul Local (CL) Onesti a aprobat marti, 10 ianuarie, bugetul pentru anul 2006. Discutiile pe marginea bugetului au provocat vii dispute intre consilieri, argumentele pro si contra fiind aprig dezbatute. Consilierii liberali, alaturi de cei democrati, au obiectat faptul ca sunt pusi in situatia de a vota in necunostinta de cauza. Sedinta a fost convocata in pripa, iar consilierii nu au avut timp suficient pentru a studia documentatia privind veniturile si cheltuielile bugetului local. In replica, initiatorul proiectului de hotarare, primarul Emil Lemnaru a raspuns interpelarilor, afirmand ca sedinta CJ Bacau s-a desfasurat in ziua precedenta, iar hotararea privind sumele alocate pentru Onesti a sosit la primarie abia spre seara. In plus, bugetul local trebuie aprobat in regim de urgenta, deoarece 10 ianuarie este zi de salariu in administratia locala si in invatamant, tergiversarea aprobarii putand sa conduca la intarzierea platii salariilor. Pentru anul 2006, proiectul de buget prevede venituri si cheltuieli pentru administratia locala in suma de 65.616 mii lei RON, din care venituri proprii 32.545 lei si prelevari de la bugetul de stat 24.071 mii lei RON. Din acesti bani, cheltuielile de personal detin o pondere insemnata, cifrandu-se la 27.594 mii lei RON. Pe locul al doilea, in topul necesitatilor financiare, se afla cheltuielile materiale si serviciile, in valoare de 11.550 mii lei RON. Restul veniturilor vor fi destinate subventiilor, transferurilor, cheltuielilor de capital, dobanzilor si rambursarilor de credite. Declinul platformei petrochimice locale se resimte acut si in structura bugetului pe anul in curs.
Nici lui Stavarache nu-i place bugetul, dar n-are ce face
Nici municipiul Bacau nu sta pe roze in ceea ce priveste suma primita pe 2006. Cele 670 de miliarde de lei care au fost acordate municipiului resedinta ii nemultumesc pe reprezentantii Primariei. Suma este mai mica decat anul trecut, dar, cu toate acestea, edilii spera intr-o rectificare bugetara care sa repare situatia. „Exista o stare de nemultumire, insa nu numai la nivelul orasului, ci in intreg judetul. Va urma o rectificare bugetara in trimestrul III sau 4, iar lucrurile se vor aseza pe fagasul normal”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei. Scris de Claudiu BANEA Silvia PATRASCANU Claudiu STEFANESCU Gabriel MIHAI
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.