19 ianuarie 2025

Dispar prestatiile sociale: Edilii sunt pregatiti pentru „descentralizare”

Guvernul pregateste, in etape, intâi diminuarea, apoi disparitia prestatiilor sociale: alocatii, venitul minim garantat, ajutorul pentru incalzire. Nu e optiunea sa, e cerinta UE. E urgent, asadar, ca primarii sa invete sa atraga fonduri europene, sa creeze servicii sociale si locuri de munca.

Totul se va descentraliza incepând din 2013, inclusiv serviciile sociale. Primariile care vor avea bani vor acorda ajutoare, cele sarace, nu. E clar ca nu vor mai primi bani de la Guvern. De altfel, prestatiile sociale vor fi inlocuite cu servicii sociale. Celui care este necajit si nu are bani de pâine i se va oferi, sustin expertii, un loc de munca sau sfaturi privind gasirea unui loc de munca. Cei 93 de primari din judet au fost invitati, ieri, la Centrul de Afaceri de catre Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau, intâlnirea fiind parte a unui proiect derulat de Ministerul Muncii si finantat din Fondul Social European (FSE). Scopul MMFPS este sa-i invete pe edili sa dezvolte servicii. „Am realizat formare profesionala cu referentii si asistentii sociali din primarii, am avut 104 cursanti, iar azi continuam pregatirea cu primarii. Vrem sa-i sensibilizam pe decidentii locali sa sprijine inlocuirea prestatiilor sociale cu serviciile sociale”, a declarat Teodor Agachi, inspector social la AJPS Bacau. Ideea e ca persoanele nevoiase sa nu mai primeasca o suma de bani „care este folosita in alte scopuri”, ajungând adesea la cârciuma, ci un loc de munca. „Un exemplu de dorit este cel al Primariilor Colonesti si Odobesti, care au infiintat centre de zi in care au angajat oameni din comuna, exact pe cei defavorizati, care aveau nevoie de sprijin.” Pot fi create si adaposturi de noapte, servicii de ingrijire la domiciliu sau centre de consiliere pentru parinti, arata Teodor Agachi.



„Avem o comunitate de 900 de romi”

Proiectul „Cresterea gradului de implementare a legislatiei privind serviciile sociale la nivel local in contextul procesului de descentralizare” urmareste, intre altele, sa-i invete pe edili sa gaseasca fonduri europene, guvernamentale sau locale, publice sau private. Descentralizarea va insemna atributii sporite, dar si mai multe raspunderi. Teama cea mare a primarilor este ca nu vor avea bani sa finanteze aceste servicii. „Chiar speram sa se promulge o lege care sa reduca ajutoarele sociale pentru ca prea multi beneficiaza de asa ceva, spune Cozma Fanica, primarul din Buciumi. E mai bine sa se creeze locuri de munca. Deocamdata primim bani de la Guvern pentru ajutoare, dar când vor trece la comuna va fi foarte greu. Avem o comunitate de 900 de romi, care nu-si gasesc loc de munca si supravietuiesc cum pot.” Adica, din alocatii si banii acordati in baza Legii 416. De unde va plati CL Buciumi ajutoarele? Nu le va plati! De altfel, primariile rurale nu au nici personal suficient. Exista comune care au, pe asistenta sociala, un singur angajat, iar acesta e si referent, si casier, si agent agricol. Singura sansa de a crea servicii si centre o reprezinta fondurile UE. „Inlocuirea prestatiilor sociale cu servicii nu e posibila din cauza ca nu avem baza functionala la ora asta, e nevoie de timp si de bani. La noi, sunt 1500 de romi si e nevoie de servicii sociale. Nu stiu daca voi reusi, dar voi incerca… Stiti cum e, primul venit, primul servit!” sustine Ion Pravat, primar in Valea Seaca.

Fondurile ii ajuta un an-doi!

Nu e chiar asa de greu sa obtii fonduri si sa infiintezi un centru de zi. Problema e ca finantarea europeana dureaza un an-doi, dupa care primaria trebuie sa acopere cheltuielile din bugetul propriu. Primaria Colonesti a reusit pâna acum, dar nu se stie cât va rezista. „Ar fi ideal sa renuntam la prestatii, venind cu o oferta de locuri de munca, spune edilul Valentin Mârzac. Deocamdata, e destul de greu, dar speram ca in viitor sa facem aceasta trecere. Avem un centru de zi frecventat de 22 de copii din familii defavorizate si alt centru pentru care abia am câstigat finantare, care va primi 30 de copii. Am angajat tineri din familiile defavorizate, care au reusit, astfel, sa-si termine studiile. Avem si un serviciu de ingrijire la domiciliu in care lucreaza 5 persoane.” Reprezentantul AJPS Bacau i-a sfatuit pe primari sa-si acrediteze serviciul social si le-a amintit neregulile in intocmirea dosarelor la Legea 416 si pentru ajutorul la incalzire, gasite la ultimele controale ale AJPS.

Expertul cooptat de MMFPS in acest proiect le-a explicat cum se realizeaza hartile de nevoi sociale si care sunt etapele procesului de modernizare. Primarii au mai aflat ce inseamna un sistem integrat de servicii si care sunt pârghiile de sustinere, cum pot fi contractate serviciile sociale, ce parteneriate pot incheia autoritatile locale si ce contin noile acte normative: Legea Asistentei Sociale, Legea Educatiei si Legea privind reorganizarea Inspectiei Sociale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img