-Consiliul Local a aprobat, săptămâna trecută, Bugetul pentru anul 2020. Ce ne puteți spune despre planurile pentru acest an?
-A fost un efort uriaș, dar am convins Consiliul să continuăm să investim în oraș, să continuăm proiectele ambițioase începute în acești patru ani. Acele proiecte care contează cu adevărat pentru oamenii din Bacău. Investim în sănătate, în infrastructură, în locuințe pentru tineri. Vom continua lucrările la Spitalul Municipal, vom investi în continuare la Spitalul TBC într-o nouă clădire pentru internări de zi, în instalația de stocare a oxigenului. Vom finaliza lucrările de modernizare a cabinetelor stomatologice școlare. Am avut o întâlnire săptămâna trecută cu medicii stomatologi din Bacău, le-am ascultat păsurile și știm exact ce avem de făcut. Avem, apoi, infrastructura rutieră. Asfaltăm, reparăm drumurile și construim noi locuri de parcare. Cu ajutorul banilor europeni, investim într-un sistem de management al traficului, în coridoare pentru transportul public local și deplasările cu bicicleta. Apoi, avem nevoie de investiții în sistemul de alimentare cu apă. Să nu uităm problemele cu care n-am confruntat în ultimii ani în ceea ce privește alimentarea cu apă. Pentru mine, este o prioritate finalizarea lucrărilor la Rezerva de apă, dar și extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare.
– Ce se întâmplă cu proiectul „O casă pentru fiecare tânăr?”
– În buget sunt prevăzute fonduri pentru sistematizarea terenurilor pentru construirea ansamblului de locuințe pentru tineri. Vor fi, pentru început, lucrări tehnico-edilitare și de infrastructură rutieră. Este un proiect de suflet și sunt sigur că o să vedem primele case într-un timp relativ scurt, de un an, doi. Nu putem să rămânem indiferenți la exodul tinerilor noștri. Trebuie să-i convingem că Bacăul este locul în care își pot clădi un viitor, își pot face o familie. Proiectul acesta nu înseamnă doar locuințe pentru tineri. Înseamnă și locuri de muncă pentru cei care vor construi aceste locuințe. Nu ajutoarele sociale vor ține tinerii acasă, ci locurile de muncă bine plătite, un oraș modern și curat, cu o infrastructură modernă, fie că e vorba de drumuri sau spitale.
– Este ceva ce vă doreați mai mult în acest buget?
– Sunt extrem de îngrijorat că a fost aprobată inițiativa unor consilieri de a tăia bugetul de salarii pentru Poliția Locală. Pur și simplu, mai sunt bani de salarii doar pentru câteva luni. A fost invocată nevoia de a acorda mai multe burse școlare. Inițiativă lăudabilă, la prima vedere. Dar nu poți face un lucru bun distrugând un altul. Să nu uităm că polițiștii locali sunt cei care ne protejează școlile și copiii, cei au grijă de siguranță noastră. Sigur, nici eu nu sunt mulțumit întotdeauna de ceea ce fac polițiștii, iar săptămâna această chiar voi avea o întâlnire cu cei de la Poliția Locală pentru a vedea cum putem îmbunătăți lucrurile. Dar atunci când sunt probleme, faci eforturi să le rezolvi, nu încerci să scapi de ele prin distrugere.
– Niciodată nu sunt bani pentru toate proiectele. Ce poate face primarul, cum poate prioritiza lucrurile?
– Este datoria mea să aleg acele investiții care au cel mai mare impact asupra oamenilor. Și nimic nu poate fi mai important decât sănătatea și o infrastructură care să ajute dezvoltarea economică, să ne aducă locuri de muncă și salarii decente. În plus, este datoria mea să caut finanțare pentru investiții și mai departe. Pentru acest oraș, pentru investiții, m-am luptat până și cu propriul guvern și mă voi lupta cu oricine pentru a asigura bunăstarea oamenilor acestui oraș.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.