* bacauanii care locuiesc in blocuri de zece etaje cu tobogane de gunoi in functiune vor achita o taxa dubla de salubritate, adica 288 de lei pe an * in Consiliul Local, s-a cerut ca taxa de salubritate sa fie achitata pe membru de familie si pe locuinta, ca in prezent, fiindca si astfel se creeaza discriminare
Consiliul Local Bacau a aprobat, ieri, impozitele si taxele locale pe care bacauanii le vor plati incepând cu 1 ianuarie 2015, pe tot parcursul anului urmator. In general, acestea sunt la acelasi nivel ca in ultimii doi ani, insa, pe ultima suta de metri, dupa ce proiectul de hotarâre a trecut si de dezbaterea publica fara modificari, a primit un amendament chiar in sedinta de ieri a Consiliului Local.
Acesta a venit din partea viceprimarului Iulian Stoican, care a propus ca locatarii din blocurile turn unde mai functioneaza tobogane de gunoi sa plateasca o taxa dubla de salubritate, adica 288 de lei, fata de 144 lei pe an, in cazul tuturor celorlalti bacauani.
Motivatia acestuia a fost ca gunoiul aruncat pe tobogan nu se poate depozita in conditii corespunzatoare cu legislatia de mediu si, de aceea, Protectia Mediului da amenzi Primariei fiindca nu rezolva problema.
„Este o masura coercitiva, pentru ca sa-i determinam pe acesti locatari sa isi inchida toboganele si sa duca pungile de gunoi la ghena, asa cum fac toti ceilalti locatari. Astfel, se poate face si o colectare selectiva a deseurilor.”
viceprimarul Iulian Stoican
Propunerea a iscat dezbateri aprinse si a fost cel mai disputat subiect al ordinii de zi, pe care au mai figurat alte 35 de puncte. „Este aberant ceea ce propuneti! Se creeaza discriminare! Acesti cetateni au devenit locatarii blocurilor cu tot cu tobogane, nu au nici o vina si nu trebuie pusi la plata inutil. Este vorba despre o proprietate privata. Mai intâi, ar trebui sa dam un avertisment si, dupa aceea, sa taxam nerespectarea deciziei”, a spus Gheorghe Huluta, consilier local UNPR. „Locatarii trebuie sa desfiinteze toboganele, nu sa achite taxe mai mari”, a fost de parere si Neculai Nechita, consilier local PNL.
Birul propus de viceprimarul Stoican vizeaza locatarii din 24 de blocuri turn din Bacau, adica in jur de 1.050 de familii care vor achita o taxa de salubritate de doua ori mai mare, doar fiindca au tobogane deschise in imobilele in care locuiesc.
„Este o masura prost gândita, pompieristica. Degeaba se vorbeste despre colectare selectiva, fiindca nu se face mai nimic in acest sens. In al doilea rând, liftul se defecteaza destul de des si e cam greu sa cobori si sa urci opt-zece etaje cu punga de gunoi. Nu in ultimul rând, cei de la Salubritate trec oricum cam rar ca sa ridice gunoiul, asa ca nu stiu cine face mai multa mizerie: eu, ca imi arunc punga de gunoi in ghena blocului, sau ei, ca nu ridica gunoiul la timp si se formeaza munti de gunoaie in jur? Ca sa nu mai spun ca, oricât de selectiv as colecta eu gunoiul, ei tot la un loc pun totul. Sa ne lase in pace cu initiativele astea”, spune Vasile Paraschiv, locatar intr-un bloc turn din Cornisa.
O alta problema care nu a fost lamurita este ce se va intâmpla daca o familie, din cele 1.050 vizate, isi va achita anticipat taxele, pentru a primi bonificatia de 10%, dupa care imediat se va inchide si toboganul din blocul in care locuieste si nu va mai fi in situatia sa achite taxe majorate?. „Va primi inapoi aceasta familie diferenta platita in plus la Primarie?”, l-am intrebat pe viceprimarul Stoican.
„Va depune o cerere, trebuie sa gasim ceva”, a raspuns, nesigur, viceprimarul. Chiar daca opozitia multor consilieri locali a fost vizibila si chiar exprimata verbal, ei au votat totusi in unanimitate, conform opiniei de grup politic, iar amendamentul a fost aprobat.
Consilierul Gheorghe Huluta a mai propus si revenirea la sistemul de plata a salubritatii pe membru de familie si nu pe familie, cum este in prezent. „De exemplu, trebuie sa facem diferenta intre un batrân singur care achita 144 de lei pe an si o familie care plateste aceeasi suma si care produce mai multe deseuri, dar probabil are si venituri mai mari”, a spus consilierul Huluta. Problema a ramas nesolutionata, insa.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.