Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă pentru recuperarea unui prejudiciu în sumă de 357.680 lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Andrei Seto, director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bacău, acuzat de „instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit”.
Alături de Seto, au mai fost trimişi în judecată B.V.S. şi R.A.N., cu acuzaţiile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, faptă ce ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Conform rechizitoriului, în cursul anului 2013, Andrei Seto, „în scopul de a obţine pentru sine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, l-a determinat şi ajutat pe inculpatul B.V.S. să depună în numele unui membru al familiei, la Grupul de Acţiune Locală “Colinele Tutovei”, înscrisuri false şi inexacte în vederea obţinerii, în cadrul Măsurii 112, a unui sprijin financiar nerambursabil”.
Înscrisurile respective atestau, spun procurorii, în mod inexact şi nereal că persoana respectivă ar fi beneficiara proiectului şi că ar îndeplini condiţiile de eligibilitate. Folosirea acestor documente ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei, ce ar fi fost parţial însuşită de inculpaţii Andrei Seto şi B.V.S. şi persoana în numele căreia s-au depus documentele.
„Deoarece inculpatul B.V.S. a renunţat la administrarea fermei înfiinţată în condiţiile de mai sus, în perioada martie 2015 – 07.07.2016, de această firmă s-a ocupat inculpatul Seto Andrei, deşi funcţia pe care o deţinea nu-i permitea acest lucru (achiziţii de furaje, coordonarea activităţilor desfăşurate de persoana care îngrijea animalele, efectuarea de tratamente veterinare, etc.)”, se mai arată în rechizitoriu.
În decembrie 2013, inculpata R.A.N. a depus la Grupul de Acţiune Locală „Colinele Tutovei” înscrisuri false, în vederea obţinerii, în cadrul Măsurii 112, a unui sprijin financiar nerambursabil, prin care crea aparenţa că îndeplineşte condiţiile minime de acordare a sprijinului. În realitate, susţin anchetatorii, inculpata nu îndeplinea aceste condiţii, întrucât nu era membră a familiei de fermieri, nu a prestat activităţi agricole anterior depunerii cererii de finanţare şi nici nu a urmat cursurile de calificare profesională menţionate în certificatul de calificare.
Ulterior, ca urmare a acestor demersuri, inculpata R.A.N. ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 178.840 lei. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 357.680 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.
Anchetatorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor B.L.L. şi R.A.N.. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.
Contactat telefonic de reporterul Deșteptarea, Andrei Seto a declarat: „Mă abțin de la orice declarație”.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă,conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.