7 septembrie 2024
EvenimentDirectorul Casei Naționale de Pensii, despre creșterea pragului de impozitare a pensiilor

Directorul Casei Naționale de Pensii, despre creșterea pragului de impozitare a pensiilor

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a răspuns întrebărilor legate de posibila creștere a pragului de impozitare a pensiilor, în contextul indexărilor și majorărilor recente. Baciu a subliniat că așteaptă o decizie oficială din partea Guvernului, însă consideră normală o ajustare a pragului de impozitare, având în vedere creșterile pensiilor. Noul prag va fi aplicat pensiilor ce depășesc 3000 de lei.

„Este firesc să creștem pragul de impozitare, dat fiind faptul că pensiile au fost indexate și majorate în ultima perioadă. Totuși, acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, va fi obligatoriu să ținem cont de el”, a declarat Daniel Baciu.

Creșterea pragului la 3000 de lei

Directorul Casei Naționale de Pensii a specificat că se are în vedere creșterea pragului de impozitare de la 2000 la 3000 de lei. „Practic, se ridică impozitul. Calculatorul va ajusta formula de calcul, iar impozitul va fi aplicat doar pensiilor ce depășesc 3000 de lei, și nu celor ce depășesc 2000 de lei, cum era anterior.”

OUG 89/2024 stabilește modul în care cei aproape cinci milioane de pensionari, ale căror pensii au trecut deja de etapa de evaluare, vor primi deciziile de recalculare. Conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile de recalculare, care sunt apoi trimise subunităților Poștei Române pentru a fi livrate beneficiarilor.

Livrarea deciziilor de recalculare

Plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți acasă, aceștia vor putea ridica deciziile de la oficiul poștal de care aparțin, conform înștiințării primite.

Implementarea noului sistem de calcul

În toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Deciziile vor fi emise în două exemplare: unul pentru beneficiar și unul pentru dosarul de pensie.

„În prezent, există aproximativ 4.900.000 de pensionari în sistemul public de pensii, care au fost evaluați în etapa premergătoare recalculării”, au precizat autoritățile.

Aceste modificări legislative sunt menite să asigure o mai bună corelare a pensiilor cu creșterile economice și să ajusteze impozitarea în funcție de noile valori ale pensiilor. Autoritățile continuă să monitorizeze impactul acestor schimbări și să ia măsuri suplimentare, dacă este necesar.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img