25 octombrie 2024
ActualitateDirectorul Administratiei Pietelor alege pensia

Directorul Administratiei Pietelor alege pensia

Constantin Curcudel (foto), directorul Administratiei Pietelor, este unul dintre pensionarii militari afectati de OUG 230/2009. „Eu aleg pensia, categoric, ne-a declarat Constantin Curcudel. Ma gandesc, in primul rand, la platile compensatorii pe care trebuie sa le inapoiez. Daca as alege acum sa raman pea functie, iar mai tarziu as opta pentru pensie sunt sigur ca nu as mai recupera banii pe care i-am primit sub forma de plati compensatorii.” Inca director peste piete, Constantin Curcudel considera ca aceasta ordonanta este neconstitutionala, deoarece incalca dreptul la munca garantat de Constitutia Romaniei. „Este o ordonanta data pe genunchi, fara a fi luat in considerare impactul social al ei. Va dau exemplul militarilor pensionati din unitati care s-au desfiintat. Acesti oameni au fost scosi si din locuintele de serviciu. Au fost nevoiti sa faca imprumuturi in banci pentru achizitionarea unui apartament. S-au angajat deoarece erau oameni tineri, la 40 de ani, cu pensii care nu au mai fost indexate. La acestia nu s-a gandit nimeni”.

Doi soferi din ASP storc bugetul statului



Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) intra in categoria institutiilor care trebuie sa aplice OUG 230/2009. „Suntem institutie publica, iar angajatii nostri nu mai pot cumula pensia cu salariul, ne-a declarat Adam Jofa, sef al compartimentului de resurse umane din ASP. Avem in aceasta situatie doi soferi. Unul dintre ei a lucrat la Politia TF si este pensionar. Acesta a optat pentru pensie. Un alt sofer a ales insa sa-si pastreze locul de munca”. Seful de la resurse umane mai spune si ca ordonanta nu se aplica spitalelor, acestea nefiind institutii publice, ci unitati sanitare publice. „Am cerut lamuriri si la MSP. Mi-a fost confirmata interpretarea ordonantei”.

Militarii pensionati au fost pacaliti prin lege

Cand s-a dat startul restructurarii Armatei Romane, aceasta numara 250.000 de cadre. Au ramas active 80.000. 170.000 de militari au fost pensionati, momiti cu plati compensatorii, cu dreptul de a lucra in „civilie” si de a cumula veniturile. Mai mult, guvernantii au promis sprijin pentru reconversia profesionala a fostelor cadre militare si credite pentru sustinerea unor proiecte de afaceri. Celebrele laboratoare de afaceri au ramas doar o idee intr-o lege. Multi dintre pensionarii militari au parasit garnizoanele si s-au retras in locurile de bastina. Unii s-au indatorat la banci pentru a cumpara un apartament. Altii au demarat afaceri mai mult sau mai putin prospere. Foarte multi au ales sa invete o noua meserie, au absolvit diverse facultati si au reusit sa se incadreze. Cei care si-au gasit un loc de munca in sistem public au de ales acum intre locul de munca, chiar daca l-au ocupat prin concurs, si pensie. Obligandu-i sa aleaga, OUG 230/2009 incalca dreptul constitutional la munca si prevederile Codului Muncii. Ordonanta este considerata abuziva si dictatoriala de cei afectati si din cauza ca anuleaza niste drepturi acordate prin lege, iar aplicarea ei este retroactiva.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img