22 decembrie 2024

Directorii de scoli si primarii sunt poftiti la igienizare

In perioada de vacanta pentru elevi, directorii de scoli trebuie sa se ocupe de igienizarea unitatilor de invatamânt. La ultima sedinta de Colegiu Prefectural, prefectul Constantin Scripat a insistat ca acestea sa fie pregatite pentru primirea elevilor si obligatoriu sa aiba autorizatie sanitara de functionare.

"Am vrea ceva in plus fata de anul trecut. Sa nu ne pomenim in septembrie ca directorii nu au solicitat autorizatie sanitara pentru ca nu indeplinesc anumite conditii. Vom face adrese din partea Prefecturii, a Inspectoratului Scolar ca toata lumea sa fie pregatita", a explicat prefectul Constantin Scripat, facând referire la situatia din 2010, când la inceput de an scolar, 15 la suta din unitatile din judet nu aveau autorizatia sanitara.



Unii sunt mai harnici

Unii primari mai gospodari s-au apucat deja de treaba si s-au aprovizionat si cu lemne pentru iarna care vine. "In afara de faptul ca am luat deja lemnele pentru iarna 2011-2012, am inceput cu fonduri proprii igienizarea. Vrem sa le facem copiilor conditii cât mai bune in care sa-si desfasoare activitatea. Facem curatenie si mai reparam pe unde trebuie, dar e mai simplu pentru ca toate scolile din comuna sunt noi", a explicat primarul comunei Oncesti, Gheorghe Baban (PNL). "Din discutiile purtate cu directorii, deja aceasta actiune de igienizare si reparatii, acolo unde era nevoie, a inceput in majoritatea scolilor. Si primariile s-au implicat mai ales cu fonduri si speram ca la 1 septembrie aceste lucrari sa fie finalizate si sa depuna documentele pentru a obtine autorizatii sanitare", a declarat prof. Teodora Craus, inspector scolar general adjunct.

Cum se obtine autorizatia

Autorizatia sanitara de functionare se elibereaza rapid, fiind necesara doar declaratia pe propria raspundere. "Metodologia de lucru s-a simplificat. Autorizatia se da daca exista declaratia pe propria raspundere care sa ateste faptul ca se respecta normele igienico-sanitare. Pe de alta parte, se poate elibera autorizatia de functionare cu un program de conformare valabil pâna la 1 an", a explicat dr. Marin Bustuc, director adjunct la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Doua conditii esentiale pentru eliberarea autorizatiei sunt existenta unei surse de apa si a grupurilor sanitare. "Nu se deplaseaza nimeni la fata locului pentru a verifica datele, dar un control ulterior al Inspectiei Sanitare de Stat poate avea ca rezultat ridicarea autorizatiei", a mai spus directorul adjunct al DSP Bacau.

Potrivit raportului inaintat de Inspectoratul Scolar Prefecturii, majoritatea scolilor au nevoie de reparatii curente (varuit, vopsit, reparatii minore) care sunt finantate in principal de primarii, in timp ce in unele unitati de invatamânt se fac investitii de mai mare amploare, cum sunt constructii de sali noi de clasa, amenajarea de grupuri sanitare, schimbarea acoperisurilor, constructii de magazii, inlocuirea geamurilor, montarea unei centrale termice. Pentru acestea din urma, banii provin fie de la bugetul de stat, bugetul local sau judetean, fie din sponsorizari sau donatii. Gradul de indeplinire a obiectivelor variaza de la 10 la 100 la suta.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img