23 ianuarie 2025

Director băcăuan, premiat la Gala Asociației pentru Valori în Educație

Asociația pentru Valori în Educație, AVE Romania, și-a desemnat câstigătorii, săptămâna trecută, la Athene Palace Hilton București. Iar Premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost câștigat de un director băcăuan: prof. Mariana Ifrim, de la Școala Gimnazială „Nicu Enea”, din Bacău. Ce a contat în mod deosebit în desemnarea câștigătorului? Ne spune chiar directorul premiat.

„Așa cum spunea Amalia Enache, prezentatoarea evenimentului, au fost căutați directori care au inițiativă, au derulat proiecte, au identificat resurse, care au capacitatea de a vedea oportunități acolo unde au găsit provocări și probleme. Acei directori care au curajul de a-și asuma inițiative și riscuri calculate, dar care au și perseverență!”



Cine este, de fapt, directorul Mariana Ifrim? „Sunt manager al Școlii Gimnaziale «Nicu Enea», o școală de cartier (cartierul Șerbănești, n.r.), cu probleme ce încă trebuie rezolvate (sala de sport, grădinița cu program prelungit), dar o școală în care oportunitățile sunt numeroase, iar contextele de învățare, deosebite. Și asta pentru că a existat un om care a vrut să schimbe, să se implice și, mai ales, care iubește copiii și școala!”
Iar cu o astfel de atitudine, prof. Mariana Ifrim a schimbat școala și spiritul ei. „Eu am văzut mereu școala ca pe o scenă. O scenă care trebuie bine și frumos amenajată, dar, mai ales, o scenă pe care actorii, elevi și cadre didactice, trebuie să aibă multiple oportunități și contexte de învățare” Așa că a încercat, în decursul timpului, să amenajeze cât mai bine „scena”. Iar astăzi Școala Gimnazială „Nicu Enea” este o școală cu clase moderne, renovată la interior și foarte primitoare, aflată într-o dinamică constructivă continuă. Oportunitățile au venit din finanțări, proiecte, sponsorizări, unitatea de învățământ având mese de tenis, table de șah, instrumente muzicale, atelier de pictură, stație radio, 2 săli dotate cu calculatoare, o baie modernă, un cabinet logopedic, sală proiecție filme și în curs de amenajare clubul de lectură în aer liber. Dar poate cel mai important lucru ce a reușit să-l facă a fost acela de a crea aici o echipă de oameni cărora … le pasă!

„Cadrele didactice de la școala noastră sunt implicate, dedicate și conștiente că trebuie să muncească de multe ori mai mult decât profesorii de la școli de «centru». O școală în care elevii primesc sprijin, pregătire suplimentară gratuit, o școală cu elevi încrezători, isteți, dezinvolți, veseli. De altfel, asta i-a impresionat și pe cei de la Asociația pentru Valori în Educație când au filmat în școală: atitudinea elevilor, multiplele activități în care sunt implicați și dotările”, a mai spus prof. Mariana Ifrim, directorul Școlii „Nicu Enea”.

„Mi-aș dori să vină o zi în care părinții să înțeleagă că o școală bună nu e neaparăt situată în centrul orașului. O școală bună este aceea în care elevul simte că școala este pentru el. Modul în care elevii își petrec timpul liber din pauze este deosebit, eficient: se joacă tenis de masă, se ascultă muzică, se recită poezii, se fac anunțuri la stația radio. Atelierul de pictură este o modalitate de exprimare a elevilor care au aptitudini artistice. O școală vie, colorată, în care culoarea este dată de elevii claselor terminale în cadrul unei tradiții initiațe chiar de mine și în care un perete din școală este pictat de o generație. Rezultatele elevilor sunt frumoase, bune și uneori deosebite, la Evaluările Naționale a devenit un obicei ca unii elevi să obțină 10, la concursuri și olimpiade remarcându-se la tenis de masă, șah, fotbal, dezbateri, proiecte mediu, engleză, română.”

Premiul este o recunoaștere și o onoare pentru directorul Mariana Ifrim, după cum ne-a mărturist, și asta o motivează să persevereze, să se lupte în continuare, să insiste pe lângă autoritățile centrale și locale, chiar dacă de 11 ani nu a prea reușit, să le convingă să se realizeze investițiile necesare, în sala de sport și în grădinița cu program prelungit. Și asta pentru că își dorește ca toți elevii să aibă șansa unei educații de calitate!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img