19 octombrie 2024
ActualitateDirectia Silvica se plange "penal" de comisiile de pe Valea Muntelui /...

Directia Silvica se plange „penal” de comisiile de pe Valea Muntelui / Jaf de proportii in padurile Bacaului

De aproape doua luni, comisiile locale privind punerea in posesie de pe Valea Trotusului sunt cercetate penal de organele in drept. Plangerea penala a fost facuta de catre Directia Silvica, in luna august a anului curent. Pe lista neagra a Directiei Silvice se afla comisiile din comunele Agas, Asau, Palanca si Brusturoasa. Acestea sunt acuzate ca ar fi aplicat Legea18/1991 si Legea 1/2000 abuziv. Primarii incriminati, ca presedinti de comisii, neaga toate acuzatiile, spunand ca sunt neintemeiate.

Primarul Spoiala ii sfatuieste pe inginerii silvici sa-si caute de munca



&#8222… punerea in posesie ilegala in alte amplasamentre decat cele predate de ocolul silvic, comisia a pus in posesie 22 de parcele nepredate, cu suprafata totala de 108,70 hectare … s-au pus in posesie suprafete mai mari decat cele predate … comisia locala a pus in posesie abuziv 150 de persoane cu peste 300 de hectare, desi nu au fost validate, pentru ca nu aveau stabilit dreptul de proprietate de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar comisia locala a facut propuneri de validare de doua ori pentru aceeasi persoana exista mai multe cazuri de acest gen&#8221, sunt doar cateva fragmente din dosarul intocmit la nivel de Directie Silvica. De partea cealalta, primarul de la Agas, Toma Spoiala, presedintele comisiei de punere in posesie, neaga toate acuzatiile care i se aduc. „Cercetarile sunt inca in derulare. Se va dovedi ca nu este nimic adevarat, ca toate acuzatiile sunt neintemeiate. Cei de la Directia Silvica trebuie sa inteleaga, odata pentru totdeauna, ca nu mai au la noi nici un metru patrat de padure. S-au obisnuit sa traiasca bine, cu vile si masini, iar acum nu prea le-a picat cu tronc legea proprietatii. Sa-si caute si inginerii silvici locuri de munca, ca in comuna noastra nu mai au ce administra&#8221, ne-a declarat, revoltat peste masura, primarul Spoiala.

La Brusturoasa, 41 de tarani pusi in posesie abuziv

Aceasta este una dintre concluziile raportului Directiei Silvice privind punerea in posesie, potrivit Legii18/1991 si Legii1/2000, in comuna Brusturoasa. In plus, in raport se specifica faptul ca Legea 18/1991 a fost incalcata. Si asta pentru ca, „prin nerespectarea amplasamentelor predate de ocolul silvic, au fost puse in posesie abuziv persoane care nu aveau nici un drept, iar, in teren, s-au masurat suprafete mai mari, cu peste 12 hectare, fata de suprafata pentru care sunt emise titluri de proprietate. Si, aceasta suprafata a fost defrisata pana in anul 1997&#8221, se arata in dosarul intocmit de Directia Silvica. Iar la legea1/2000, institutia acuzatoare afirma ca sapte trani din zona au primit 126,59 hectare fara sa aiba nici un drept. „Nu mai stiu unde sa paseze pisica. Acum a venit randul primariilor. Toate capetele de acuzare nu au nici un sambure de adevar. Timpul va arata ca am dreptate&#8221, ne-a precizat primarul Todirel Drumea.

La Asau si Palanca, aceleasi acuzatii

Directia Silvica acuza comisia de punere in posesie din Palanca, potrivit Legii18/1991, ca ar fi alocat suprafete mai mari de teren, cu 25,9 hectare mai mult, persoanelor care aveau dreptul si care au fost validate. Iar, dupa Legea1/2000, „comisia locala a atribuit ilegal o suprafata de 37,15 hectare fond forestier, chiar a pus succesiv in posesie mai multe amplasamente aceleiasi persoane&#8221, se arata in rapotul Directiei Silvice. „Am incredere in organele penale si justitie ca se va face dreptate. Nimic nu este real. Nu s-a comis nici o ilegalitate&#8221, explica Adrian Palistan,

primar in Palanca. Aceleasi

acuzatii privind punerea in aplicare a Legii1/2000 sunt aduse si comisiei de punere in posesie din comuna Asau. Primarul din Asau, Stefan Potoroaca, spune ca vinovata este Directia Silvica, care, in urma cu un an, a anuntat ca doreste sa cumpere teren in zona. „S-au facut presiuni atunci ca toate terenurile sa fie date taranilor. Cand au aflat ca Directia Silvica cumpara teren, taranii au platit schitele pentru mai bine de 500 de hectare. S-au completat procesele verbale, insa Directia Silvica a anuntat ca nu mai are bani sa cumpere terenurile. Suntem acum Asociatie de Proprietari de Padure si, dupa ce scapam de acuzatii, speram ca totul va fi bine&#8221, spune primarul Potoroaca. De partea primarilor este si Gheorghe Hura, secretar general la Prefectura: „Actul de control din partea echipei de la Ministerul Agriculturii a sesizat faptul ca articolele legilor de punere in posesie nu au fost corelate corect. Adica nu ar fi fost aplicabile si terenuriulor din zona de munte. Desi legea 58/1949 mentioneaza ca suprafetele de padure ce urmeaza a fi defrisate sa fie date. Nu s-a dus pana la capat acest program si, de aceea, s-a ajuns in situatia asta. Noi spunem ca am aplicat legea corect, mai ales ca am cerut consultare juridica celor de la Silvic. Iar acum, acestia fac plangere penala&#8221. Gheorghe Savu, director general la Directia Silvica, nu doreste sa comenteze situatia comisiilor de pe Valea Trotusului: „Cercetarile vor dovedi ca avem dreptate&#8221.Scris de Carmen SERBAN



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img